Kaappien kätköjen kertomaa

Oriveden Sanomien toimipiste on muuttanut Lehdistön teollisuusalueelta Oriveden keskustaan. Muutto on ollut pitkä prosessi, sillä sen uskottiin toteutuvan jo viime vuoden puolella. Koronapandemia muutti kuitenkin suunnitelmat, kun henkilöstö siirtyi etätöihin ja kaikkia tekemisen tapoja piti miettiä uudestaan.

Oriveden Sanomat ennätti olla edellisessä toimipisteessään vuodesta 1985 lähtien. Yli 35 vuoden aikana varastoihin ja kaappeihin oli kertynyt runsaasti tavaraa. Osa tallessa pidetyistä tavaroista oli täysin tarpeetonta, mutta mielenkiintoisia aarteitakin hyllyistä löytyi historiaan perehtymisen kannalta.

Tilastokeskuksen julkaisu Väkilukuarvio kunnittain vuodelta 1991 kertoi muun muassa, että Oriveden asukasluku oli tuon vuoden lopussa 9 209. Vuotta aiemmin asukkaita oli ollut 13 vähemmän. Juupajoen lukemaksi vuodelle 1991 tilasto kertoi 2 536. Kasvua edellisestä vuodesta oli kertynyt 11 henkilön verran.

Kangasalla oli jo tuolloin yli 21 000 asukasta. Nyt Oriveden naapurikaupungissa on noin 34 000 asukasta. Kahta kaupunkia ei täysin voi verrata toisiinsa, mutta asukaslukujen kehityssuunnista voisi jotain päätellä, vaikka vuosien välille muotoutuvaa käyrää ei näkisikään. Toisessa kasvu on ollut vahvaa, toisessa on pysytty lähinnä ennallaan.

Historia tiedetään ja tunnetaan. Sen perusteella on syytä pohtia, miten tulevaisuutta rakennetaan.

Leave a Comment