”Maitoa voi ryypätä syömisen välillä” – mämmi maistuu monelle höysteiden kera, mutta tosifani syö herkkua ihan sellaisenaan

Mämmi

Mämmi kuuluu monen pääsiäiseen. Nettikyselyyn vastanneiden mukaan se maittaa muun muassa kerman ja vaniljakastikkeen kera. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Mämmi maistuu monelle ainakin yhden annoksen verran. Oriveden Sanomien nettikyselyyn vastanneista nimittäin vain viidennes kertoo, että mämmi ei maistu heille ollenkaan.

Ropposkaupalla lähes Mietaan Jussin tavoin mämmi maistuu noin 40 prosentille kyselyyn vastanneista ja lähes sama määrä on heitä, joille yksi mämmiannos vuodessa on aivan riittävä.

– Kakarasta saakka olen tottunut syömään, julistaa yksi ropposkaupalla mämmiä syövä.

Vain harvalla on riittänyt intoa ja uteliaisuutta valmistaa mämmiä itse. Kyselyyn vastanneista neljä kertoo valmistaneensa mämmiä itse. Kyselyyn saatiin yhteensä 51 vastausta.

– Itse ei valmisteta. Kaupan mämmi on nykyisin hyvää, yksi vastaajista perustelee.

Kermaa tai vaniljakastiketta se vaatii

Usean vastaajan mukaan mämmi tarvitsee seurakseen höysteitä. Mämmin kavereiksi he kelpuuttavat varsin tuttuja ja perinteisiä asioita: kermaa, vaniljakastiketta ja maitoa.

Lisäksi mukaan saatetaan tarvita hyppysellinen sokeria.

– Sokerilla ja maidolla höystettynä parasta, toteaa kaksi vastaajaa.

– Kerman ja sokerin kanssa, mainitsee yksi vastaaja.

Merkitystä on myös kerman laadulla. Kevytversioihin ei ainakaan yhden vastaajan mukaan pidä missään nimessä hairahtua.

– Kermalla. Oikealla kuohukermalla, hän sanoo.

Eräs vastaajista myös toteaa, että kaikkiin hullutuksiin ei pidä mämmin kanssa ryhtyä. Tällaisena hän pitää muun muassa mämmin syömistä jäätelön kanssa.

– Ihan perinteisesti kerman kera, hän opastaa.

Kokeiltu on myös rahkana

Kyselyyn vastanneista ainakin kaksi kertoo yhdistäneensä mämmiä myös rahkaan.

– Teen yleensä myös mämmirahkaa, sanoo toinen heistä.

– Mämmirahka on myös hyvää, on kokeiltu, vakuuttaa toinen.

Sama vastaaja kertoo myös, että koko hänen perheensä pitää mämmistä ja että mämmi kuuluu ehdottomasti pääsiäiseen. Perheessä mämmiä laitetaan myös pakkaseen.

– Mämmi maistuu kerman tai kermamaidon kera, ehkä ripaus sokeria, hän kertoo.

Mietaan Jussin mämmimääristä yksi vastaajista tunnustaa vielä olevansa kaukana, vaikka mämmi hänelle maistuukin.

– Pari kolme tuokkosta menee. Päälle sokeria ja soossiksi maitoa, joskus kermaakin, jos sattuu olemaan, hän vastaa.

Tosifanit eivät kuitenkaan höysteitä mämmin kylkeen tarvitse. Tämä käy ilmi yhdestä vastauksesta.

– Mämmi on parasta aivan sellaisenaan. Maitoa voi ryypätä syömisen välillä. Mämmi ei tarvitse sokeria.

Nettikyselyn vastaukset on poimittu 5.4.2021 kello 9.30.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?