Aluehallintovirasto: Kuntosaleja ja liikuntatiloja ei tarvitse sulkea

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ei toistaiseksi anna Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelle tartuntatautilain 58 g pykälän mukaista määräystä, jonka mukaan julkisten ja yksityisten toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevia tiloja pitäisi sulkea. Tilanteen muuttumiseen on kuitenkin syytä varautua.

Aluhallintovirasto tiedotti asiasta tiistaina myöhään iltapäivällä.

Tiistaina Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä kertoi suosittelevansa aluehallintovirastolle, että Pirkanmaalla otetaan käyttöön tartuntatautilain pykälä, joka sulkisi muun muassa kaikki liikuntatilat.

Lue lisää: Yksityiset kuntosalit ja liikuntatilat ovat menossa kiinni kahdeksi viikoksi – koulujen kerhot Orivedellä ulkotiloihin tai tauolle

Aluehallintoviraston keskiviikkoisessa tiedotteessa kerrotaan, että Pirkanmaan alue on ollut kaksi viikkoa epidemian leviämisvaiheessa, ja todettujen koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku on tasaantunut kahdessa viikossa hieman päälle sataan tartuntaan 100 000 asukasta kohden. Luku on alle maan keskiarvon.

– Sairaalahoidon tarve on jonkin verran lisääntynyt, mutta tällä hetkellä ei ole nähtävissä riskiä sairaala- ja tehohoidon tarpeen merkittävästä lisääntymisestä, joka on yksi 58 g päätöksen kriteereistä. Näin ollen päätöksen tekemiselle asetetut edellytykset eivät täyty. Tartuntatautilaki edellyttää lisäksi, että päätöksen tulee olla välttämätön, eikä muita toimenpiteitä voida pitää riittävinä, avin tiedotteessa todetaan.

Pirkanmaan alueella on otettu kattavasti ja ennakoivasti käyttöön kansallisen hybridistrategian mahdollistamat suositukset ja rajoitukset, sisältäen myös tartuntatautilain 58 d pykälän mukaisen aluehallintoviraston nniin sanotun turvavälipäätöksen. Kyseinen päätös velvoittaa alueen yksityisiä ja julkisia toimijoita varmistamaan sen, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää.

Tartuntatautilain 58 d pykälän mukainen päätös on voimassa 18. huhtikuuta asti.

Aluehallintovirasto on huomioinut myös sen, että leviämisvaiheesta huolimatta sairaanhoitopiirin koordinoima alueen tartunnanjäljitys kykenee edelleen kontaktoimaan tartunnan saaneet ja altistuneet nopeasti. Viimeisimmän tiedon mukaan noin 80 prosenttia tartunnoista onnistutaan jäljittämään. Tartunnat painottuvat tällä hetkellä nuorempiin aikuisikäluokkiin.

– Lisääntynyt muuntovirusten osuus voi kuitenkin nopeasti muuttaa tautitilannetta ja uusien rajoitusten tarve on arvioitava uudelleen, mikäli tilanne kehittyy huonompaan suuntaan. Kaikki alueen asukkaat voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että tilanne saadaan haltuun nykyisillä toimenpiteillä, avista korostetaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?