Lapin Martilta terveisiä! – 90 vuotta täyttävä urheilijamies juoksi aikoinaan paljain jaloin maastojuoksun suomenmestariksi

Soihtuviesti, Martti Lappi
Martti Lapilla oli ilo ja kunnia kuljettaa Ponnistuksen edustajana olympiatulta Orivedellä sen matkatessa maan halki kohti Helsinkiä ja Olympialaisia 1952. Kuvassa soihtua Martin kanssa kuljettavat vasemmalla Hirsilän Pyrkivän Osmo Roine ja oikealla Oriveden Tuiskun Teuvo Hätönen. – Tällaiset tiedot ja nimet tulevat Martilta edelleen kuin apteekin hyllyltä, kertoo Päivi Lappi. Kuva: Suomen Urheilumuseo

Monien varttuneempien orivesiläisten ja Orivedellä nuoruutensa ainakin 1960–80-luvuilla viettäneiden hyvin tuntema Martti Lappi täyttää 90 vuotta 25.3.2021.

Martti asuu nyt Tähtiniemessä, ja niin sanottu päivän kunto tällä piinkovalla urheilumiehellä nykyisin vaihtelee. Tässä hiljakkoin on ollut vierailuaikoina ilahduttavan paljon virkeitä hetkiä.

Yhtenä sellaisena Martti vieraiden lähtiessä kiitteli vierailusta ja sanoi lopuksi: ”Viekää terveisiä kaikille! Siis ihan kaikille.” Joten tässä nämä terveiset sitten ihan kaikille.

Koronarajoitusten vuoksi ja tuon päivän kunnon myös vaihdellessa juhlia ei ole luvassa, mutta säännösten puitteissa Marttia käyvät mahdollisuuksien mukaan tapaamassa vaimo Taimi, lapset, lastenlapset ja sisarukset.

Ensimmäinen lapsenlapsenlapsi, viime lokakuussa syntynyt pieni neito asuu Ruotsissa ja ei näin ollen rajoitusten vuoksi vielä pääse onnittelukäynnille.

Ponnistuksen riveissä vuodesta 1942 lähtien

Niille, jotka eivät Martista tiedä mitään, kerrottakoon, että Virtain Kotalassa syntynyt Martti oli vuodesta 1942 alkaen Ponnistuksen jäsen, aluksi Hirsilän tuolloin aktiivisessa kyläjaostossa.

Innokkaasta urheilijan alusta kehkeytyi pian lahjakas juoksija ja sittemmin merkittävä urheiluvaikuttaja ja –valmentaja Orivedellä. Valmennuskoulutuksensa Martti hankki Vierumäen Urheiluopistolta.

Myös päätyö tuon ajan Postissa takasi sen, että seurallinen mies oli lähestulkoon kaikkien tuttu.

Pitkästä työstään suomalaisen yleisurheilun parissa Martti on saanut lukuisia Suomen Urheiluliiton tunnustuksia, niin piiritasolla kuin valtakunnan tasolla. Mahtavista kokemuksista ja lukuisista ystävistä puhumattakaan.

Mestaruus paljain jaloin juosten

Vaikka ennätykset (muun muassa vuonna 1953 5 000 metriä 14.49,2 ja 10 000 metriä 31.16,0) jatkoivat paranemistaan, niin Martin oman urheilu-uran parhaaksi saavutukseksi jäi 17-vuotiaana vuonna 1948 paljain jaloin voitettu maastojuoksun Suomen mestaruus. Pari SM-hopeamitalia ja joku SM-pronssikin toki mukaan mahtui sittemmin.

Ja unohtaa ei sovi myöskään yhdessä Reijo-veljen kanssa vuonna 1952 Ponnistukselle voitettua maastojuoksun SM-joukkuekultaakaan.

Martti valittiin myös edustamaan Suomea nuorten maajoukkueessa, mutta valitettavasti hän oli juuri tuolloin sairaana, joten mahdollinen kansainvälinen urheilu-ura jäi näkemättä.

Oriveden ja Ponnistuksen ohella Martti on ehtinyt vaikuttaa urheilutyössä kuuden vuoden ajan myös Virtain Urheilijoiden toiminnanjohtajana.

Päivi Lappi

Martti Lapin tytär

Leave a Comment