Juupajoen rotkoreittien kunnostus sai lisää hankerahaa – kesäksi valmistuu esteetön näköalapaikka ja kolmas reitti avataan yleisölle

Silta ka opaste Juupajoen rotkolla
Juupajoen rotkon reitistön kunnostus ja rakentaminen jatkuu tänä keväänä uudessa hankkeessa. Kuva: Juha Jäntti

Juupajoen rotkon reittiverkoston kehittäminen saa jatkoa tänä keväänä.

Uudenmaan ely-keskus on myöntänyt Juupajoen kunnalle 34 990 euron suuruisen avustuksen rotkoalueen rakenteiden, taukopaikkojen sekä opasteiden rakentamiseen ja korjaamiseen.

Avustus kattaa puolet Juupajoen rotkohanke 2021:n kokonaisbudjetista, joka on suuruudeltaan 69 980 euroa.

Hankerahalla on tarkoitus rakennuttaa luonnonsuojelualueen reunalla sijaitsevalle lähivirkistysalueelle esteetön luontokohde näköalapaikkoineen ja laavuineen.

– Pötikkötien päähän luonnonsuojelualueen ulkopuolelle on suunnitteilla kivituhkapäällysteinen tasainen polku, joka johtaa esteettömälle näköalapaikalle ja laavulle, kertoo projektityöntekijä Katriina Vuorikivi Juupajoen kunnasta.

– Näköalapaikka rakennetaan rotkon reunalle, josta on näkymät alas rotkolaaksoon ja rotkon pohjalla virtaavaan Juupajokeen.

Vuorikivi iloitsee siitä, että jatkossa rotkomaisemista pääsevät nauttimaan myös ne, joilla ei siihen ole aiemmin ollut mahdollisuutta maaston jyrkkyyden, polkujen liukkauden ja kapeuden vuoksi.

Sininen reitti käyttöön

Hankkeen toisena päätavoitteena on saada vuodesta 2015 asti turvallisuuspuutteiden vuoksi suljettuna ollut Pyykkirannan sininen reitti avattua yleisölle.

Sinistä reittiä kunnostettiin osittain jo Kylät kartalle II – hankkeen aikana viime vuonna muun muassa portaita uusimalla.

– Kunnostusta jatketaan nyt rakentamalla uudet pitkospuut vanhojen tilalle, kertoo Vuorikivi.

Kunnostettava vajaan kahden kilometrin mittainen reitti kulkee muun muassa joen rannan lehtomaisemissa ja nousee ylös rotkon reunan näköalapaikalle.

Vajaan kilometrin mittainen punainen reitti saatiin käyttöön viime vuonna tehtyjen kunnostustoimien jälkeen. Lisäksi rotkomaisemia pääsee ihailemaan vajaan puolen kilometrin mittaisella keltaisella reitillä, jota myös paranneltiin viime vuonna.

– Tavoitteena on saada luontopolut auki hyvissä ajoin ennen kesälomakauden alkamista, töiden kilpailutus alkaa huhtikuussa, sanoo Vuorikivi.

Hankerahoituksella uusitaan lisäksi alueen reittiopasteita, rakennetaan kaiteita vaikeakulkuisimpiin kohtiin ja hankitaan istuinpenkkejä reittien varteen.

Sammalhahmo Juupajoen rotkossa
Rotkon reitistön varrelle rakennetut sammalhahmot tarinoineen houkuttelevat etenkin lapsiperheitä. Kuva: Katriina Vuorikivi.

Sammalhahmot houkuttelevat lapsiperheitä

Juupajoen rotko on yksi niistä kotimaan luontokohteista, jotka moninkertaistivat kävijämääränsä viime kesänä. Suosion kasvuun vaikutti paitsi koronasta johtuvat matkustusrajoitukset myös Kylät kartalle II -hankkeen saama laaja mediahuomio.

– Kävijämäärä ylitti kaikki odotuksemme. Reiteillä liikkui viime kauden aikana arviolta noin 20 000 ihmistä, haarukoi Vuorikivi.

Yksi mittari kävijämäärän arvioinnissa oli viime kesäksi laajennettu parkkialue, jossa tila loppui heti kesken. Paikalle mahtuu vajaat parikymmentä henkilöautoa kerralla.

– Jouduimme pystyttämään parkkialueelle kyltin, jossa ohjasimme tulijoita pysäköimään lähellä oleville maksuttomille parkkipaikoille torille ja juna-asemalle.

Luonnon ja maisemien lisäksi rotkolle houkutteli etenkin lapsiperheitä reittien varrelle viime kesänä pystytetyt sammalhahmot. Niiden tarinoihin pääsee tutustumaan älypuhelimella luettavan QR-koodin kautta.

Noin 40 hengen vapaaehtoinen talkooporukka rakenteli rotkoalueelle sammaleesta, verkosta ja rautalangasta toistakymmentä hahmoa ja keksivät niille tarinoita. Hahmot esittävät eläimiä, ihmisiä, peikkoja ja menninkäisiä.

Tarinallistaminen ja hahmojen rakentelu jatkuu myös uudessa hankkeessa.

– Viime vuoden talkoolaisia on jo ilmoittautunut mukaan, ja uudetkin talkoolaiset ovat tervetulleita mukaan. Luonnonmateriaalit kerätään yhdessä, muut tarvikkeet ja opastuksen saa saa minulta, innostaa Vuorikivi.

Leave a Comment