Sote-kustannuksia lisäsivät pandemia ja kasvanut palvelutarve, viime vuoden loppulasku Tampereelle runsaat 23 miljoonaa euroa

Viime vuonna Oriveden yhteistoimintaosuus toteutui 1,6 miljoonaa euroa vuosisuunnitelmaa suurempana. Vuoden 2020 lasku Tampereen kaupungilta Orivedelle sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta oli lisälaskun jälkeen 23 425 607,32 euroa, jossa toimielinten kustannuksia oli runsaat 6 miljoonaa euroa.

Se tarkoittaa vuosisuunnitelman mukaisen osuuden ylittymistä 7,5 prosentilla. Oriveden osuus kasvoi edellisvuoteen verrattua 2 miljoonaa euroa eli 9,3 prosenttia. Koko Tampereen sote-palveluissa menojen kasvu ilman erikoissairaanhoidon palveluja oli 9,9 prosenttia.

Menojen kasvuun sekä suoraan että välillisesti vaikutti tietenkin koronapandemian aiheuttama poikkeustilanne. Viime keväänä pandemiaan varauduttiin palkkaamalla lisähenkilöstöä ikäihmisten palveluihin. Pandemia vaikutti myös henkilöstön sairauspoissaoloihin ja sijaiskustannuksiin sekä tarvikekustannuksiin, kun tarvittiin paljon suojavarusteita. Oriveden terveysasemalle perustettiin oma testauspiste ja laboratoriokustannukset kasvoivat merkittävästi. Koronapandemian suoriksi kustannuksiksi Oriveden osalta on laskettu yhteensä 441 000 euroa.

Kustannuksien kasvuun on vaikuttanut myös merkittävästi kasvanut palvelujen tarve. Ikäihmisten palveluissa on viime vuoden aikana ostettu lähikunnista seitsemän uutta tehostetun palveluasumisen paikkaa. Vammais- ja mielenterveyspalveluissa on asiakkaiden palvelutarve lisääntynyt. Kasvanut palvelutarve näkyy myös lasten, nuorten ja perheiden palveluissa.

Lainsäädännön muutoksetkin tuntuvat kustannuksissa, sillä esimerkiksi ikäihmisten asumispalveluiden sitovia henkilöstömitoituksia, jotka astuivat voimaan vuoden 2021 alusta, on toteutettu etupainotteisesti.

Kaupunginhallitus keskusteli yhteistoiminta-alueen viime vuodesta ja kävi lähetekeskustelun ensi vuoden palvelutilauksesta yhteistoiminta-alueelta.

Tilannetta muuttaa, että Orivesi on saanut Aralta myönteisen rahoituspäätöksen kahteenkin ikäihmisten asumisyksiköön, joista toinen sijoittuu Kaupintielle ja toinen Orvokkikujalle.

Leave a Comment