Avi: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelle kuuden henkilön kokoontumisrajoitus

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kiristää Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoituksia. Virasto on tänään päättänyt asiantuntijoita kuultuaan, että kaikki yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty torstaista lähtien maaliskuun loppuun saakka.

Lisäksi aluehallintovirasto velvoittaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen toimijoita varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin.

Avin tiedotteessa todetaan, että Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän mukaan päätökset ovat välttämättömiä pandemiatilanteen hillitsemiseksi. Pirkanmaa on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa. Sairaanhoitopiiri myös arvioi lausunnossaan aluehallintovirastolle, että lisääntyvien tartuntamäärien voidaan olettaa vaikuttavan viiveellä terveydenhuollon kuormittumiseen myös Pirkanmaalla.

Avi kieltää nyt siis kaikki yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella sekä Punkalaitumen kunnassa.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan kuusi ihmistä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa. Tartuntatautilain voimaan tullut muutos edellyttää suoraan lain nojalla, että asiakkailla ja osallistujilla on oltava mahdollisuus käsien puhdistamiseen, heille annetaan toimintaohjeet muun muassa turvaväleistä ja käsien puhdistamisesta ja pintojen puhdistusta tehostetaan.

Turvavälit on taattava

Avi myös velvoittaa tartuntatautilain pykälän mukaisella päätöksellä sairaanhoitopiirin alueen toimijoita varmistamaan yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan välttää.

Päätös koskee yksityiset yhteisöjä, säätiöitä ja muita oikeushenkilöitä, yksityisiä elinkeinonharjoittajia, kuntia ja kuntayhtymiä, uskonnollisia yhdyskuntia ja julkisoikeudellisia laitoksia.

Päätös koskee toimijoiden sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun. Lisäksi se koskee rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan vastaa toiminnan järjestäjä.

Lähikontakti tarkoittaa ihmisten fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.

– Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Keinot toimijat voivat määritellä itse. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää, avi ohjeistaa.

Päätöstä ei sovelleta oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheilemiseen eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?