Kolmesta aivoinfarktista selvinnyt parturi-kampaaja Oivi Heino haluaa työskennellä vielä 10 vuotta – koronapandemian vuoksi hän tekee nyt töitä vain kahtena päivänä viikossa

Oivi Heino
Oivi Heino pitää tarkasti huolta siitä, että hänen kampaamossaan on turvallista asioida myös koronapandemian aikana. Parturi-kampaajana hän on työskennellyt 40 vuotta. Kuva: Mirkka Tuominen

Parturi-kampaajana 40 vuotta työskennellyt Oivi Heino haluaisi jatkaa töissä vielä 10 vuotta, mikäli mahdollista. Elokuussa 60 vuotta täyttävä Heino pitää hyvää huolta siitä, että hänen asiakkaakseen on turvallista tulla myös koronapandemian aikana.

– Haluan, että asiakkaillani on turvallinen olo tullessaan kampaamoon. Heti kampaamon ovella annan asiakkaan käsiin desinfiointiainetta ja olen desinfioinut ennen jokaista uutta asiakasta parturituolin, kädensijat ja muut välineet.

Heinon mukaan työt ovat vähentyneet hurjasti koronaepidemian aikana. Tällä hetkellä Heino työskentelee vain sunnuntaisin ja maanantaisin, ja toinen kampaaja muina viikonpäivinä. Töiden vuorottelu toisen kampaajan kanssa helpottaa myös koronaa pelkääviä ihmisiä, kun asiakas saa olla kampaamossa vain kampaajan kanssa.

– Jaamme tilan toisen kampaajan kanssa. Mielestäni asiakkaalle on parempi, että asiakas saa rauhassa keskustella kanssani kahden kesken.

Muulloinkin Heino tulee töihin, jos asiakas näin haluaa. Koko ajan hän ei kuitenkaan ole liikkeessä päivystämässä, mutta yhteyden häneen saa puhelimitse. Jos hän ei pysty vastamaan, soittaa hän takaisin tai laittaa tekstiviestin.

Aivoinfarkti pysäytti 12 vuotta sitten

Pienikin flunssan oire on este mennä Heinon kampaamoon. Hän haluaa noudattaa yleisiä suosituksia pandemian suhteen, joten hän käyttää aina asiakkaan kohdatessaan kampaamossa suojamaskia ja suojakäsineitä.

– Olen tarkka ihminen enkä suhtaudu pandemiaan liian kevyesti. Se on suuri ongelma tällä hetkellä, kun rokotteita eivät ole vielä kaikki saaneet. Siksi kannatan ennaltaehkäisyä eli maskeja ja hanskoja sekä turvavälejä.

Kolmesta aivoinfarktista selvinneenä Heino pitää terveyttä ensisijaisena asiana ihmiselle. 12 vuotta sitten tapahtunut aivoinfarkti pysäytti hänet ja laittoi keskittymään elämän olennaisimpiin, pieniin onnen hetkiin. Esimerkiksi Oriveden Voice-laulaja Etnin Khanin koira Masa saa Heinon hyvälle mielelle, kun hän saa hoitaa koiraa ajoittain.

– Kyllä terveys on numero ykkönen ja sitten vasta tulee työ. Eräs asiakkaani soitti hiljattain, että hän sai koronarokotteen. Nyt hän uskaltaa tulla kampaamoon. Toivon, että minunkin työni elpyisivät, sillä asiakkaani koostuu riski-ihmisistä, Heino toteaa.

Oivi Heino
Oivi Heino haluaa jatkaa töissä vielä 10 vuotta. Loppukesästä hän täyttää 60 vuotta. Kuva: Mirkka Tuominen

Mahonkia, kastanjaa ja kiharoita

Heino on ehtinyt toimia kampaajana monissa eri työtiloissa Orivedellä. Hän seuraa tarkasti oman alansa trendejä ja on huomannut, että muotiin tulee usein samoja juttuja kuin mitkä ovat olleet jo joskus aiemmin suosittuja.

– Kevään hiusmuodissa ysäriluku jatkuu. Otsahiukset näyttäytyvät jopa ihan lyhyinä otsiksina ja takatukassa suositaan pitkää mallia. Mahongin ja kastanjan värit ovat nyt muodissa sekä permikset. Itse teen mielelläni kiharoita, koska olen valmistunut silloin, kun ei paljon muuta tehty kuin kiharaa. Loppupeleissä muotia on se, missä itse viihdyt.

Monet ihmiset ovat miettineet, voisivatko he tilata kampaajan kotikäynnille tai esimerkiksi sairaaloihin tai muihin hoitolaitoksiin. Heino ei ole lähtenyt koti- tai sairaalakäynneille.

– Kyllä ne ovat tällä hetkellä stopissa. Odotellaan parempia aikoja ja pidetään kaikki huolta omasta ja toisten ihmisten hyvinvoinnista parhaan kykymme mukaan. Jotkut asiakkaistani surevat, kun eivät enää voi halata minua. Tähän on nyt vain totuttava tällä hetkellä, toteaa Heino.

Leave a Comment