Kaupunkistrategiaa

MTV:n Uutisaamussa 3. helmikuuta otsikolla Pois keskustasta haastateltiin Suomen Pankin ja Oikotie Asunnon edustajia. Kävi ilmi, että isojen kaupunkien keskustoista ihmiset muuttavat perheineen kauemmaksi keskustan korkeiden hintojen, pandemian ja etätöiden takia.

Laitakaupungit, sopivan etäisyyden päässä olevat pikkukaupungit ja maaseutu kiinnostavat ihmisiä entistä enemmän. Tehdyn kyselyn mukaan noin 30 prosenttia ihmisistä haaveili muutosta maaseudulle ja liki 30 prosenttia idylliseen pikkukaupunkiin. Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan rantamökkien myyntimäärät kasvoivat viime vuonna Orivedellä kuudenneksi eniten koko maassa.

Samoin vanhojen omakotitalojen ja tonttien kauppa piristyi merkittävästi. Koronalla on tähän tietenkin osuutensa ja etätyö mahdollistaa monelle mielekkäämmän ja luonnonläheisemmän asuinpaikan.

Arvoisat päättäjämme: Kuvitelkaa itsenne pienilapsisen, isossa kaupungissa asuvan perheen vanhemmaksi, joka on päättänyt muuttaa kauemmas ruuhkasta pikkukaupunkiin. Paikkaan,  jossa kuitenkin löytyy palvelut ja hyvät yhteydet sekä liikenteellisesti että tietoteknisesti.

Pistäisitkö lapsesi mieluummin pieneen kyläkouluun lähistöllä, vai monisatapäiseen keskustan koulukeskukseen? Haluaisitko lähellesi rauhallisen, vaihtelevan ja rikkaan luonnon, jonne on helppo lähteä virkistymään, marjastamaan ja sienestämään, vai maiseman, jossa monisatametriset voimalat siipineen viuhuvat ja vilkkuvat?

Kummassa ympäristössä haluaisit kasvattaa lapsesi ja elää itse. Voiko nykyinen Oriveden tilanne muuttua? Loppuvatko kyläkoulut? Rakennetaanko lähistölle tuulivoimaloita?

Matematiikka ja laskenta sinällään on selkeätä ja rationaalista. Jos kaupunki säästää sulkemalla kyläkoulun, siitä tulee rahoituksen plussapuolelle niin ja niin paljon. Jos tuulivoimala tuottaa kiinteistöveroa, se on tuloa sen ja sen verran. Tämä on helppo laskea ja perustella.

Pitää kuitenkin ennakoida, mitä tällaiset päätökset pitemmällä tähtäimellä merkitsevät. Vahva uskoni on, etteivät kyläkoulujen sulkeminen ja asutuksen lähelle rakennettavat tuulivoimalat lisää paikkakunnalle muuttoa, päinvastoin vähentävät nykyisiä asujia ja lisäävät pahoinvointia.

Epävarmuuden poistamiseksi Oriveden pitäisi säätää kaupungin alueelle vähintään viiden kilometrin suojaetäisyys voimaloiden ja asutuksen välille.

Tämä häätäisi myös pois kaikenmaailman jobbarit, jotka houkuttelevat maanomistajia kirjoittamaan vuokrasopimuksia  lupaamalla rahakasta tulevaisuutta. Pahempi juttu on, että sopimuksesta ei taida päästä eroon ja myllyn tultua elinkaarensa päähän voi maanomistaja joutua maksamaan purkukustannukset tai viime kädessä vastuussa olisi veronmaksaja.

Suojaetäisyys suojelisi nykyisiä asukkaita voimaloiden haitoilta. Uusille asukkaille annettaisiin varmuus, ettei lähistölle nouse korkeita maisemia ja ympäristöä pilaavia laitoksia. Suojaetäisyyden myötä Nihuantaustan voimalahanke raukeaisi ja varmuudella säästäisi harhaanjohdetut maanomistajat ja asukkaat voimaloiden purkukustannuksilta.

Joissakin maissa äänestystulos tiedetään jo ennen vaaleja ja oikeuden tuomio ennen oikeudenkäyntiä. Länsimaisessa demokratiassa jokaisella kansalaisella on äänioikeus, jota käyttämällä hän voi vaikuttaa, ovatko päättäjät ja virkamiehet asukkaita varten vai päinvastoin. Suosittelen kaikkia käyttämään tätä oikeuttaan.

Kullervo Erkkilä

Leave a Comment