Nyt on lupa rakentaa – Länkipohjassa valmistuu yhteisöllinen projekti, joka on varsin jäinen

Länkipohjan jäälinna
Rakennustyössä tärkeimmät hommat hoituvat asiantuntijavoimin. Työn äärellä Iida, Eevi, Senni ja Severi. Kuva: Leena Lähdesmäki

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Längelmäen yhdistys on aloittanut Länkipohjan Dinopuistossa rakennusprojektin, josta toivotaan koko kylän yhteistä ponnistusta. Tarkoitus on rakentaa upea jäälinna ilahduttamaan länkipohjalaisia. Ja tietenkin linnaan on haettu asianmukaisesti myös ”rakennuslupa”.

Ajatus on, että jäälinna yhdistää kyläläisiä ja houkuttelee mukaan monen ikäisiä. Kuka tahansa voi jäädyttää rakennustiiliä vaikkapa maitotölkissä ja käydä kiinnittämässä oman tuotoksensa yhteiseen projektiin.

Sunnuntaina rakennustöissä oli miltei koko yhdistyksen hallitus nuoren asiantuntijakaartin kanssa.

– Halusimme aloittaa yhteisöllisen projektin, johon kaikki voivat osallistua. Ensin ajattelimme isoa lumilinnaa, mutta sitten päätimme napata idean Jämsästä ja alkaa rakentaa omaa jäälinnaa Länkipohjaan, kertoo Hanna Melanen.

Jäälinnan rakennuspaikka valikoitui keskeisen sijainnin takia.

– Tämä on hyvä paikka, jossa voi piipahtaa vaikka kauppareissulla. Linna myös näkyy hyvin tielle ja paikka on valaistu iltaisinkin, jatkaa Minna Ärrälä.

– Tarkoitus ei ole kilpailla muiden kanssa, vaan rakentaa ihan omanlainen linna omaan tahtiin ja ilman suorituspaineita, muistuttaa Satu Salonen.

– Koossa ei kisailla mutta kauneudessa kyllä, ja se on varmaa, että tästä linnasta tulee Länkipohjan kaunein ja oman kylän näköinen.

Länkipohjan jäälinna
Minna Ärrälä, Sini Messman, Satu Salonen ja Hanna Melanen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Längelmäen yhdistyksestä seuraavat, kun Eevi, Iida, Emma, Severi, Senni ja Oona työskentelevät jäälinnan rakennustöissä. Kuva: Leena Lähdesmäki

Koko seutu valjastettu projektiin

Vaikka paikalla on useimmiten pieniä rakentajia tukijoukkoineen, on rakennusmateriaalin hankintaan valjastettu niin koulu, seurakunnan iltapäiväkerho kuin Symppiksenkin väki.

– Rakennustiiliä varten tarvitaan tyhjiä maitotölkkejä, ja niitä kerätään nyt monessa paikassa, kertoo MLL:n paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Sari Pengerkoti.

– Jäätiilet voi halutessaan värjätä elintarvikeväreillä tai vaikka vesiväreillä. Jotkut ovat myös jäädyttäneet tiilien sisälle kukkia.

Marko Saarinen on viettänyt sunnuntaiaamun sahaamalla ilmalämpöpumpun alle kertynyttä jäätä sopivan kokoisiksi ja muotoisiksi jäätiiliksi.

– Isät on komennettu mukaan projektiin, nauraa Merja Saarinen.

– Tuohon en kommentoi, mutta mukana ollaan, myhäilee Marko Saarinen.

Perustiilien eli suorakaiteen muotoisten kimpaleiden lisäksi linna rakentuu muun muassa sydäntiilistä  ja  pallotiilistä.

– Palloja saa jäädytettyä ilmapallojen avulla. Tähän linnaan sopivat kaikki muodot ja kaikki koristelut, kunhan muistetaan, etteivät linnan rakennusmateriaalit saa kuormittaa luontoa, kertoo Satu Salonen.

Länkipohjan jäälinna
Rakentaminen saa välillä ilmeet vakaviksi. Iidan ja Eevin yhteistyöllä kauniisti värjätyt tiilet kuitenkin asettuvat kohdalleen. Kuva: Leena Lähdesmäki
Länkipohjan jäälinna
Senni liimaa ja äiti Sini Messman avustaa. Kuva: Leena Lähdesmäki

Lunta ja vettä laastiksi, sitten tiili päälle

Varsinaisen rakentamisen parhaat asiantuntijat paljastavat, kuinka kerrosten tekeminen keskiviikkona aloitettuun lumilinnaan tapahtuu.

– Ensin laitetaan lunta tiilien päälle. Sitten laitetaan vettä ja sitten tiili, opastaa Iida.

Severi huolehtii veden eli jäätiilien ”laastin” levittämisestä suihkupullolla.

Kovilla pakkasilla suihkupullo jäätyi umpeen nopeasti, joten paikalle on otettu myös vettä kastelukannussa. Loppuviikolla luvassa olevat suojakelit eivät rakentajia pelota.

– Tätä rakennetaan niin kauan kuin materiaalia riittää. Jos linna välillä sulaa, niin sitten rakennetaan uudestaan. Tästä tulee vähän niin kuin ikiliikkuja, naiset nauravat.

Länkipohjan jäälinna
Suihkupullo sopii kevyempiin liimaushommiin, ja Severin työväline saa täydennystä. Oona ihmettelee. Kuva: Leena Lähdesmäki
Länkipohjan jäälinna
Välillä tarvitaan runsaammin vettä. Severi kaataa kastelupullosta ja Senni asettelee tiilet oikeaan asentoon. Pakkanen hoitaa loput. Kuva: Leena Lähdesmäki

Leave a Comment