Taekwondon harjoituksissa kokeillaan nyt uusia ideoita – käyttöön on otettu muun muassa magic-ote

Taekwondo
Taekwondon näytöstiimi harjoittelee esitystä helmikuussa. Kuva: Esa Lappalainen

Vuonna 2016 perustettu Länkyn Taekwondo on Kangasalalla toimiva seura, joka pitää harjoituksia Huutijärven koululla. Myös orivesiläisiä käy seuran harjoituksissa.

Toiminnan perusajatuksena on perhekeskeisyys: lapset, nuoret ja aikuiset harjoittelevat yhdessä ja erityisryhmille on soveltavaa taekwondoa. Olympiakomitean ja Suomen Taekwondoliiton Tähtiseura-tunnus hyväksyttiin seuralle vuonna 2019 lasten ja nuorten toiminnasta.

Viime kesän ja syksyn seura harjoitteli pääosin ulkona, osin sisällä. Rajoituksia päätettiin noudattaa suosituksia tiukemmin: 15 vuotta vanhemmat ja nyt 12 vuotta vanhemmat ovat harjoitelleet maskin kanssa myös treenin aikana, ilman kontaktia ja pitkin turvavälein.

Porukassa on haettu myös uusia harjoitusmetodeja: swing-tanssista tutulla magic-otteella on tehty irtautumisia ja alasvientejä parin kanssa – yhtä aikaa turvavälein – korostaen oikeaa tekniikkaa. Syksyllä järjestetyissä vyökokeissa noudatettiin rajoituksia ja uusia metodeja.

Lapset ja nuoret salilla, aikuisille kotitreenejä

Vuoden vaihteen jälkeen aikuiset ovat olleet tauolla salitreeneistä. Lapset ovat jatkaneet, kun salit saatiin taas alle 20-vuotiaiden käyttöön.

Salivuoroja on jaettu puoliksi, jotta harjoitusaikaa on saatu useammille harrastajille. Olemme joutuneet ottamaan käyttöön myös harjoituksiin ilmoittautuminen kotisivun kautta, mikä on ollut haasteellista ja työllistävää vanhemmille ja ohjaajillekin, jotka ovat ilmoittaneet mukaan pääsystä seuran whatsapp-ryhmässä.

Vanhemmille on hankittu Mobility Circuit -liikkuvuusohjelma kotiharjoitteluun. Tämän lisäksi käyttöön ollaan ottamassa lasten treenien live-striimaus, jolloin aikuiset voivat harjoitella kotona samoja taekwondon tekniikoita ja harjoitteita samaan aikaan kuin lapset ja nuoret salilla.

Alkeiskurssi uusille harrastajille verkossa

Uutta on maaliskuussa aloitettu livestream alkeiskurssi uusille aikuisharrastajille kotitreeninä torstai- ja sunnuntai-iltaisin. Ensimmäinen treeni pidettiin maaliskuun ensimmäisellä viikolla.

Harjoitukset pidetään loppuillasta, kun lasten harrastukset on saatu hoidettua. Tavoitteena 10 viikon kurssilla on suorittaa keltainen vyö toukokuussa – salilla tai verkossa. Rajoitusten helpottuessa kurssia jatketaan Huutijärven koululla.

Kurssille voi nyt osallistua missä tahansa Suomessa, jopa ulkomailta. Aikuisille aloitetaan myös oma treeni Huutijärven koululla sunnuntai-iltaisin rajoitusten jälkeen – myös kuntoilumielessä tai back-to-taekwondo-toimintona.

Taekwondo
Vyökoe pidettiin ulkona koulun pihalla joulukuussa. Kuva: Esa Lappalainen

Sponsorituella uutta toimintaa

Sponsorituella on helmikuussa aloitettu lasten ja nuorten näytösryhmän suunnittelu ja harjoitukset. Näytösryhmä on tarkoitettu nuorille yhteisen ideoinnin ja yhdessäolon välineeksi, jota lasten haastajaryhmä tukee.

Näytösryhmän ja haastajien esiintymisiä tullaan näkemään seuran omissa, mutta myös kaupungin tapahtumissa, esimerkiksi Kulttuuri- ja hyvinvointitorilla huhtikuussa. Näytöstoimintaan on saatu paikalliselta yritykseltä sponsoritukea FinnRadion ideoimana.

Sponsorituella ollaan myös valmistelemassa myös seuran ensimmäistä kesätyöpaikkaa 15-17 -vuotiaalle nuorelle muutamaksi viikoksi. Tehtävässä nuori pääsee kehittämään lasten ja nuorten toimintaa.

FinnRadio.FM on lähtenyt yhteistyöhön avustamaan taekwondoseuroja, jotta ne voisivat löytää toiminnalleen sponsoreita. FinnRadio tarjoaa urheiluseuran toimintaan tukeville yrityksille näkyvyyttä muun muassa haastattelujen ja yritysesittelyiden avulla. Yritysten tiukasta tilanteesta huolimatta Länkyn Taekwondo toivoo, että tukijoita löytyy. Heidän avullaan rakennetaan tulevaisuutta.

Esa Lappalainen

Leave a Comment