Nuori äänestäjä hakee tietoa ehdokkaista eri väylien kautta – ratkaisevaa olisi kasvokkain tapaaminen, jos se vain onnistuisi

Susanna Rissasella on loppujen aineiden ylioppilaskirjoitukset edessä. Hän yrittää ohjeiden mukaan noudattaa maaliskuun alusta omaehtoista karanteenia, mutta kun asuu yksin opiskelijakämpässä, ruokakaupassa on toki joskus käytävä. Kuva Susanna Rissasen omasta albumista.

Kevään abiturientti Susanna Rissanen täytti marraskuussa 18 vuotta ja pääsee nyt ensimmäistä kertaa äänestämään. Sitä hän onkin jo odottanut kovasti, sillä hän kertoo aina olleensa kiinnostunut politiikasta.

– Meillä on aina puhuttu politiikasta kotonakin, hän kertoo.

Hatanpään lukion musiikkiteatterilinjalla opiskeleva Rissanen on edelleen kirjoilla Orivedellä. Hän muutti Tampereelle asumaan tanssitreenien takia syksyllä 2019.

– Kilpailin ja valmensin, enkä päässyt enää julkisilla Orivedelle. SM-tasolla kilpaileminen ei Orivedeltä käsin onnistu.

Rissanen eteni seuransa joukkueessa aivan hiphopin Suomen kärkeen, ja seuraavaksi edessä olisivat olleet EM-kisat. Hän joutui kuitenkin luopumaan hiphopista, kun kroppa ei enää kestänyt ja vaihtoi lajiksi crossfitin.

Sekin on nyt tauolla, ja Rissanen viettää lukulomaa liikuntakiellossa.

Nuorisovaltuutettuna lautakuntatyö tutuksi

Rissanen on Oriveden nuorisovaltuuston konkareita: hän kuului siihen viisi vuotta aloitettuaan heti, kun ikää oli tarpeeksi. Hän myös istui lasten ja nuorten lautakunnassa nuorisovaltuuston edustajana kaksi vuotta varalla ja loppuajan varsinaisena jäsenenä.

– Kyllä siellä suunvuoron sai, jos oli asiaa. Jos kysyttävää tuli, siellä istui pari tyyppiä, jotka ehtivät kysyä aina sen, mitä olin aikonut, hän muistelee.

Tietoa ehdokkaista saa useampaa kautta

Äänestyspäätös on itsestään selvä, ja tietoa ehdokkaista hän aikoo hankkia useampaa kautta.

– Ekana katson, keitä tunnen ennestään, erityisesti siitä puolueesta, jota olen ajatellut äänestää. Mutta sellaisia ihmisiä, joita haen, löytyy varmasti myös muista puolueista, enkä unohda heitäkään. Käytän myös sosiaalista mediaa ja katson, mitä löydän heistä Facebookissa. Aina voi kysyä myös tutuilta mielipiteitä, millainen tämä henkilö on.

– Ikä ei kuitenkaan ole mitenkään etukäteen lukkoon lyöty asia. Kokemusta pitää löytyä ja tietoa, miten hommat toimivat.

Vaalikoneitakin Rissanen aikoo käyttää.

Viimeinen vahvistus olisi tavata henkilökohtaisesti

Mikä on se viimeinen niitti, joka ratkaisee, kuka hänen äänensä saa?

– Ehdokkaan mielipiteet riittävät aika pitkälle, mutta olisihan se kiva, jos häntä pääsisi näkemään ihan livenä ennen vaaleja. Nyt tilanne on vaan sikäli outo, ettei voi oikein mennä torille tervehtimään ehdokkaita tai kyselemään heiltä mitään.

– Onneksi voi kuitenkin yleensä laittaa viestiä tai kysyä Facessa. Jos on monia koskeva asia, niin ihan julkisesti, tai jos haluaa tietoa jostakin pikkuasiasta, voi kysyä myös erikseen, yksityisviestillä. Jos joku ehdokas vaikuttaa tosi hyvältä, mutta en oikein saa muuten mielipiteistä irti, sitten pitää kysyä.

Kotona ei vaalisalaisuutta tarvitse varjella

Entä jutellaanko vaaleista esimerkiksi koulussa kavereiden kanssa?

– Riippuu porukasta. Ne, jotka ovat muutenkin kiinnostuneita politiikasta, kyllä puhuvat keskenään. Myös meillä kotona puhutaan avoimesti asioista – siitäkin, ketä on äänestänyt, Rissanen kertoo.

Kiinnostus politiikkaan taitaa hänellä mennä geeneissä, sillä molemmat vanhemmista ovat istuneet tai istuvat päättyvällä kaudella valtuustossa.

– He myös tuntevat paljon ihmisiä, ja heiltä on helppo kysyä. Luotan heidän, varsinkin isän mielipiteisiin, sillä arvomme ovat tosi samanlaiset.

Rissasella ei niinkään ole yksittäisiä asioita tai aiheita, joista hän haluaisi tietää jonkun ehdokkaan kannan. Hän kuvailee, että jos yksi ehdokas on hänen kanssaan samoilla linjoilla monessa asiassa, se saattaa nostaa tämän sijoitusta ennakkopohdinnoissa, mutta jos yhdessä asioissa on eri linjoilla, ei se siihen kaadu.

Laajalti kiinnostunut, rohkea kyseenalaistaja hakusessa

Rissanen arvostaa ihmisiä, jotka näkevät ongelmat ja uskaltavat sanoa ne ääneen, eivätkä vain hyssyttele. Pitää olla kiinnostunut vähän kaikesta ja oltava rohkeutta myös kyseenalaistaa päätöksiä.

Entä tilanteet, joissa ollaan puhuvinaan nuorten asioista vain ääntenkalastus mielessä?

– Tunnistan kosiskelun, olen aina ollut hyvä ihmistuntija, ja teennäisyyttä en kestä!

Rissanen kertoo jonkin verran myös lukevansa lehtiä, jos esimerkiksi valtuustossa on ollut esillä jokin kiinnostava asia.

Orivedellä hän nimeää sellaisiksi esimerkiksi ajatukset Oriveden markkinoinnista, josta on puhuttu todella paljon viime aikoina.

– Nostetaan se pinnalle, sitä mä odotan!

Entäs villasukkapääkaupungiksi julistautuminen?

– Villasukkajuttu toimii ja ei. Totta kai se luo mielikuvaa, mutta mun ikäisiin ei kyllä vetoa. Toisaalta harvoin yksi ja sama asia käy eri ikäluokille.

Leave a Comment