Kid-ponin reen kyydissä mieleen palasivat lapsuusmuistot – hoivakodin laskiaistapahtumaan pääsivät mukaan myös naapurissa sijaitsevan päiväkodin lapset

Attendo Ruusukuja, poni
Terttu Keso pääsi ensimmäisten joukossa kokeilemaan rekikyytiä. Häntä tervehtii Päivi Toivonen ja taustalla ovat Eila Purjesalo ja Marika Karjalainen. Kuva: Mirkka Tuominen

Ruusukujalla, Attendon hoivakodin pihalla vieraili laskiaistiistaina Kid-poni rekensä kanssa. Ponin vetämässä reessä kyydin saivat kaikki halukkaat Attendon asukkaat. Myös osa hoivakodin työntekijöistä istahti innokkaasti reen kyytiin.

Viereisestä pihasta kipusi myös joukko Vuokkokujan päiväkodin Keltavuokot-ryhmän lapsia ohjaajineen lumista polkua pitkin Attendon pihalle. Pihakeinussa lapset jaksoivat odottaa kärsivällisesti vuoroaan rekiajelulle kirpeästä pakkasesta huolimatta.

– Lapset ovat käyneet tekemässä meille lumiukon. Lumilyhdynkin lapset tekivät, mutta se on jäänyt lumen alle, hoivakodin johtaja Carita Saarinen kertoo.

Ponin omistaja Mika Nissilä ohjasi ponin kulkua reestä käsin. Hänen viereensä rekeen mahtui aina yksi aikuinen henkilö kerrallaan. Lapsia kyytiin mahtui useampikin kerrallaan.

Attendo Ruusukuja, poni
Sinikka Tapanainen muistelee olleensa reen kyydissä viimeksi kymmenvuotiaana. Tapanaisen tytär Leena Koskinen istuu äitinsä vieressä rekiajelulla. Mika Nissilä ja Päivi Toivonen huolehtivat Kid-ponista. Kuva: Mirkka Tuominen

Reitti rakennuksen ympäri

Kid-ponin rekireitti kulki Attendon talon ympäri, joten hoivakodin asukkaat pystyivät katsomaan ikkunoistaan ja lasiterassilta ystäviensä ja lasten poniajelua. Asukas Terttu Keso myös lausui runon terassilla.

Laskiaistapahtuma toi virkistävää vaihtelua hoivakodin arkeen. Tapahtumassa makkaraa paistoivat Antti Salonen ja Asko Puro. Ponille sen sijaan maistuivat porkkanat, jotka reissasivat reen kyydissä.

Asukas Sinikka Tapanainen kertoo, että hänelle tuli vanhoja muistoja mieleen reen kyydissä istuessa. Vastaavaa hän muistaa kokeilleensa kymmenvuotiaana kavereiden kanssa.

– Reessä istuminen on turvallista, kun kuski istuu vieressä, toteaa Tapanaisen tytär Leena Koskinen, joka tuli Sastamalasta varta vasten laskiaistapahtumaan.

Attendo Ruusukuja, poni
Vuokkokujan päiväkodin Keltavuokot-ryhmän lapsetkin pääsivät Kid-ponin kanssa rekiajelulle. Kuva: Mirkka Tuominen

Hoivakoti voisi olla varamummola

Ikäihmisten ja naapurin päiväkotilasten yhteistä tekemistä voidaan miettiä lisää, kun koronapandemia helpottuu. Saarinen kertoo, että jo nyt esimerkiksi kesäisin asukkaat ovat voineet seurata sisätiloista tai ulkopenkeillä istuskellen, mitä päiväkodin lapset touhuavat pihalla.

– Lapset voisivat pitää hoivakotia vaikkapa ykkös-, kakkos- tai kolmosmummulana tai -pappalana. Ikäihmiset ja lapset voisivat harrastaa yhdessä esimerkiksi lehtien tai kirjojen lukemista, Saarinen ideoi.

Attendo Ruusukuja, poni
Hilkka Unkila nauttii rekiajelusta. Hänen vieressään ponia ohjastaa Mika Nissilä. Kuva: Mirkka Tuominen

 

Attendo Ruusukuja, poni
Lähihoitajaksi viime vuonna valmistunut Roosa Fagerlund iloitsi Kid-ponista, joka toi iloista laskiaismieltä hänen työpaikalleen Attendo Ruusukujan hoitokodin asukkaille ja henkilökunnalle. Kuva: Mirkka Tuominen
Attendo Ruusukuja, poni
Kid-ponin reessä kulki mukana porkkanapussi, josta poni sai aina välillä syötävää. Kuva: Mirkka Tuominen
Attendo Ruusukuja, poni
Kid-poni sai silityksiä muun muassa lähihoitaja Roosa Fagerlundilta. Kuva: Mirkka Tuominen

Leave a Comment