Vanhakin kannettava voi saada vielä uuden elämän

Yrittäjä Jyri Laurila aloittaa käytetyn kannettavan tietokoneen sisuskalujen tutkimisen. Kuva: Juha Jäntti

Moni ikääntyneen kannettavan tietokoneen käyttäjä haluaa päivittää laitteensa vastaamaan paremmin nykyajan tarpeisiin. Asiantuntijan apu on usein tarpeen, kun mahdollisuudet tietokoneen elinkaaren jatkamiseen pitää arvioida.

– Entistä yleisempi ekologisempi ajattelu näkyy siinä, että ihmiset eivät halua välttämättä hankkia uutta tietokonetta, jos vanhastakin on mahdollista saada hiukan ehompi, Orivedellä toimivan KT-Honkavan yrittäjäkaksikon toinen osapuoli, Jyri Laurila kertoo.

Valtaosa kannettavista tietokoneista on pc-laitteita, eli niissä on Windows-käyttöjärjestelmä. Applen valmistamat Mac-laitteet ovat vähemmistönä, ja niitä tulee huoltoonkin harvoin.

Näppäimistön irti, ja tietokoneen sisäosat ovat näkyvillä. Kuva: Juha Jäntti

Windows 7 vai 10?

Viime vuosina keskeinen kysymys on ollut, voidaanko vanhaan Windows 7 -tasolla toimivaan kannettavaan asentaa Windows 10 -käyttöjärjestelmä. Tämä ei ole läheskään aina mahdollista.

– Jos koneessa on Windowsista versio 7 tai vanhempi, silloin kannattaa miettiä, olisiko jo koneen vaihdon aika. Tosin tällainen läppäri voi olla edelleenkin ihan toimiva peli, kun siihen asennetaan lisää muistia ja ssd-tyyppinen kiintolevy.

Windows 10 vaatii toimiakseen vähintään 4 gigatavua keskusmuistia. Tuo on kuitenkin aivan minimi, ja esimerkiksi 8 gigatavun muistimäärä tuo jo toimintaan lisää nopeutta.

Vanhempien tietokoneiden kiintolevyt sisältävät mekaniikkaa, jossa tallennus tapahtuu pyörivälle levylle liikkuvan kirjoituspään avulla. Uusi ssd-tekniikka yleistyy erityisesti kannettavissa koneissa. Niissä tallennus tapahtuu muistipiireihin, joissa tieto säilyy myös silloin, kun virta ei ole kytkettynä.

Kun tietokoneeseen vaihdetaan ssd-kiintolevy vanhan levyn tilalle, koneen suorityskyky paranee. Tämä johtuu siitä, että ssd on nopeampi tietojen kirjoitus- ja lukuoperaatioissa. Tällainen levy on yleensä myös kestävämpi, koska siinä ei ole liikkuvia osia.

– Ssd-levyjen hinnat ovat tulleet alaspäin niiden kysynnän kasvun myötä. Peruskäyttöön riittävä 240 gigatavun ssd-levy maksaa viitisenkymmentä euroa.

Kannettavan tietokoneen kiintolevy on irrotettu pidikkeestään. Perinteisen mekaanisen kiintolevyn tilalle on mahdollista asentaa nopea ssd-levy, jossa ei ole liikkuvia osia. Kuva: Juha Jäntti

Paljon kiinni prosessorista

Päivitettävyyden kannalta ratkaiseva tekijä on tietokoneen prosessori. Jos laite on jo lähemmäs kymmenen vuoden ikäinen, on kyseenalaista, riittääkö niin vanhaa tekniikkatasoa edustavan prosessorin teho uuden Windowsin pyörittämiseen.

Tarkkaa määritelmää siitä, millainen prosessorin pitää olla, on vaikea antaa. Prosessorityyppejä ja -malleja on satamäärin. Kukin tilanne pitää arvioida tapauskohtaisesti.

– Jos kone on ollut aikanaan edullisemmasta päästä, ja siinä on vaikkapa Intelin Celeron-kevytprosessori, puhti tuskin enää riittää kympin pyörittämiseen. Jossain vanhassa yritysläppärissä voi sen sijaan löytyi vielä hyvinkin riittävästi tehoa, Laurila arvioi.

Toisin kuin useimmissa pöytätietokoneissa, kannettavissa ei prosessorin vaihto uudempaan ole yleensä mahdollista.

Jos kannettavan näppäimistössä tai erilaisissa liittimissä on vikaa, Laurila suosittelee painavasti uudemman laitteen hankintaa.

 

Parilla

Vanhan kannettavan tietokoneen näppäimistön alta löytyy akku, joka on jo hiukan pullistunut ja vetelee siten viimeisiään. Kuva: Juha Jäntti

sadalla saa jo paljon

Pelkkä Windows-version päivitys ja ohjelmien uudelleenasennus maksaa Laurilan antamissa hintaesimerkeissä noin 80 euroa. Jos mukaan tulee lisämuistin ja uuden kiintolevyn asennus, koko kustannus voi olla vielä jäädä alle 200 euron.

Vanhan läppärin käyttö vanhalla Windows-versiolla on mahdollinen vaihtoehto, jos käyttötarpeet ovat kevyen puoleisia. Verkossa toimimiseen tällaisella laitteella liittyy kuitenkin riskejä.

– Windows seiskaan ei saa enää päivityksiä, minkä vuoksi laitteen tietoturva ei pysy ajan tasalla. Kannattaa miettiä tarkkaan, uskaltaako tällaista läppäriä käyttää vaikkapa pankkiyhteyksien hoitamiseen. Nettiselain ei ehkä päivity uuteen versioon, eivätkä kaikki pankkiohjelmat toimi vanhan Windowsin kanssa.

Ainakin kalliimman luokan vanhemmissakin ”läppäreissä” on mahdollisuus lisätä muistin määrää. Kuvassa asennetaan 8 gigatavun muistimodulia paikalleen. Kuva: Juha Jäntti

Edullinen uusi vai laadukas käytetty?

Kun kannettavan tietokoneen uusiminen tulee eteen, olemassa on muitakin vaihtoehtoja kuin uuden laitteen osto. Moni ostaja kokee järkevämmäksi ja ekologisemmaksi hankkia laadukkaan käytetyn tietokoneen. Myös Laurila kannustaa tähän.

– Kolme-neljä vuotta vanha yritystietokone on maksanut uutena ehkä 1500 euroa. Kun sellaisen hankkii huollettuna 300-500 eurolla, käsissä on tehokkaampi ja kestävämpi läppäri kuin uudet halvimmat peruskannettavat.

– Yrityskannettaviin on yleensä helppoa lisätä muistia ja vaihtaa tarvittaessa kiintolevy. Usein akkukin on itse vaihdettavissa, ja tällaiset akut ovat myös melko edullisia.

Laurila on yksi käytettyjen yrityskannettavien myyjistä. Hän ostaa laitteita tukkumyyjiltä, jotka ovat tehneet koneille tarkistukset.

– Käymme jokaisen koneen läpi täällä meillä vielä uudelleen, jotta kaikki on varmasti kunnossa. Annamme laitteille myös takuun.

Kun vanhan kannettavan kanssa alkaa olla ongelmia, Laurila kehottaa tuomaan laitteen asiantuntijan arvioitavaksi. Siinä selkeytyvät erilaiset vaihtoehdot.

– Viimeistään siinä vaiheessa on syytä myös katsoa, että tietokoneelle tallennetuista tiedostoista on olemassa varmuuskopiot ulkoisella kiintolevyllä tai pilvipalvelussa. Tämä on joka päivä tärkeää jokaiselle tietokoneen käyttäjälle. Ttiedostojen säilyttäminen vain tietokoneen levyllä on aina riski, Laurila muistuttaa.

Leave a Comment