Oriveden 4H-kerhot pyörivät toistaiseksi – aktiivisesta ja laajasta toiminnasta kiitos kuuluu vapaaehtoisohjaajille

4H, Frendit
Paltanmäellä pulkanlaskun ohessa 4H:n Frendit-kerhon Sävy Parpola, Oriveden 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Mirja Toropainen ja Veera Huokuniemi nauttivat lämmintä kaakaota. Kuva: Mirkka Tuominen

Orivedellä on ilahduttavan paljon erilaisia ja monipuolisia 4H-kerhoja.

Koronapandemia rajoittaa kuitenkin kokoontumisia tällä hetkellä siten, että kymmenen osallistujan raja huomioidaan kerhoissa. Huoltajia tai muita aikuisia ei saa olla kerhoissa, vaan lapset jätetään kerhopaikan pihaan ja haetaan samasta paikasta.

– Heti, jos uusia rajoituksia tulee, niin kerhot jäävät tauolle. Olisi tietysti hienoa, jos kerhot pystyisivät toimimaan suht normaalisti. Noudatamme kaikkia ylemmän tahon ohjeita, 4H-toiminnanjohtaja Mirja Toropainen kertoo.

Maanantaisin kokoontuva Frendit-kerho toimii yhteistyössä nuorisopalveluiden kanssa.  Toropaisen lisäksi muita ohjaajia Frendit-kerhossa ovat alakoulujen kuraattori Satu Hämelahti ja nuoriso-ohjaaja Miia Saramäki.

Hämelahti kertoo, että yhteistyö eri toimijoiden kesken on hyvää.

– Yhteistyö nuorisotoimen kanssa madaltaa kynnystä tulla juttelemaan, hän toteaa.

Frendeilyä ja jätkäjengeilyä

Normaalisti Frendit-kerho kokoontuu Kampuksen tiloissa ja liikuntahallilla. Tällä kertaa päätettiin pitää laskettelutunti Paltanmäellä, koska lunta on niin paljon.

– Korona rajoittaa nyt paljon toimintoja. Kerhoissa noudatetaan kokoontumisrajoituksia. Viime vuonna yhteen aikaan Frendit-kerhossakin oli 15 lasta, ohjaajat kertovat.

Frendit-kerho on tarkoitettu viides-kuudesluokkalaisille tytöille. Samanikäisille pojille suunnattu kerho on nimeltään JätkäJengi ja sitä ohjaavat Petteri Lähteenmäki ja Mikko Sorva.

– Kerhoihin saa tulla koulusta riippumatta. Kerhossa on yleensä aina kaksi ohjaajaa. Pandemian takia odotamme koko ajan ohjeita, ja mikäli kokoontumisrajoituksiin tulee muutoksia, niin noudatamme niitä heti, kertoo Toropainen.

4H, Frendit
Larissa Penttilä ja Veera Huokuniemi odottavat innokkaina pulkkamäkilaskua Paltanmäellä. Kuva: Mirkka Tuominen

Kerhoja myös herkkusuille ja mangafaneille

Muita tämän kevätkauden kerhoja ovat Hirsilän Herkkusuut, joissa ohjaajina toimivat Tintti Saartoala ja Krista Katajainen. Hirsilässä kokoontuu myös puuhakerho, jota ohjaavat Susanna Katajainen ja Päivi Koskinen.

– Puuhakerhossa tarjotaan välipala, joka on monelle lapselle tärkeä asia kerhossa, pitkien koulupäivien jälkeen, Koskinen kertoo.

Kultavuoren koululla kokoontuu Mangakerho, jota ohjaavat Koskinen ja Eevi Alarotu.

Koskisella on jo parinkymmenen vuoden kokemus erilaisten kerhojen ohjaamisesta. Hänen mukaansa on hyvä, jos aikuinen on läsnä seuraamassa, että kerhot sujuvat kaikille kerholaisille mukavalla tavalla ja ettei ketään kiusata tai ettei kukaan lausu kirosanoja.

– Mangakerhon toisena ohjaajana on 14-vuotias Eevi, joka on säntillinen ja tarkka. Hän on ollut kerhossa jo muutaman vuoden, Koskinen kertoo.

4H, Frendit
Larissa Penttilä ottaa kovat vauhdit pulkallaan Paltanmäellä. Kuva: Mirkka Tuominen

Mahdollista vapaaehtoisten voimalla

Rovastinkankaan Keppari-kerhoa ohjaavat Miisa Humppi ja Nina Nieminen.

Nieminen on harrastanut ratsastusta 5-vuotiaasta alkaen. Kangasalla leipurikondiittoriksi opiskeleva 18-vuotias Nieminen kertoo, että he suunnittelevat Humpin kanssa yhdessä jo alkuviikosta, mitä seuraavalla kerhokerralla tehdään.

– Teemme keppihevosia kerholaisten kanssa. Keppareiden teossa menee aikaa.

Rovastinkankaalla toimii myös Moottoripaja-kerho, jota ohjaa Nico Näkkilä. Eräjärven puuhakerhoa ohjaavat Fanni Mäkitalo ja Kerttu Salminen. Talviaisten kokki- ja puuhakerhoa ohjaavat Veera Salkolahti ja Siiri Sulkunen.

Mirja Toropainen kertoo, että 4H:n laaja kerhotoiminta ei olisi mahdollista ilman nuoria ja aikuisia vapaaehtoisohjaajia.

Kerhonohjaajaksi voi hakea koska vaan ottamalla yhteyttä Oriveden 4H:lle. Kerhonohjaajat koulutetaan ja heille maksetaan pientä korvausta ohjaustyöstä.

– Nuorisotoimijoiden yhteistyö Orivedellä toimii loistavasti ja esimerkiksi Moottoripajassa taustatoimijoita on paljon, Toropainen toteaa.

FAKTA: Oriveden 4H-yhdistys

  • Oriveden 4H-yhdistys järjestää kerho-, kurssi-, ja leiritoimintaa, lasten ja nuorten tapahtumia sekä kouluttaa nuoria erilaisiin työpalvelutehtäviin.
  • Lisäksi 13-28-vuotias nuori voi perustaa oman yrityksen ja työllistää itse itsensä.
  • Kerhotoiminta on monipuolista ja sitä pyritään kehittämään lasten ja nuorten toiveita sekä tarpeita mukaiseksi.
  • Kerhonohjaajaksi ovat tervetulleita kaikki 15 vuotta täyttäneet nuoret ja aikuiset. Kerhonohjaajat koulutetaan yhdistyksen puolesta ja kerhonohjaamisesta maksetaan korvausta.
  • Yhdistys edistää nuorten työllistymistä tarjoamalla ja välittämällä nuorille työtehtäviä. Yhdistyksen kautta on mahdollista työllistyä esimerkiksi kerhonohjaajaksi tai piha- tai puutarhatöihin pihapalveluun.
  • 4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta. Lapsen ja nuoren kehitysvaiheet huomioon ottavassa toiminnassa opitaan itse tekemällä. 4H-toiminta on suunnattu kaikille 6-28-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Juttua on muokattu 8.2.2021 klo 11.27: Kuvateksteihin on korjattu henkilön nimeksi Veera Huokuniemi.

Leave a Comment