50 vuotta sitten: Sydänsunnuntain terveyspäivillä oli n. 400 kuulijaa

Vanha vuosikerta, sydänpäivä
Oriveden Mieslaulajat vauhdissa Jukka Kankaisen johdolla.

Sydänsunnuntaina terveyspäivä, sen kiintoisat esitelmät ja juhlan antia täydentäneet orkesterien ja mieslaulajien mukaansatempaavat sävelmät olivat koonneet Oriveden Opistolle n. 400 kuulijaa Oriveden seudulta.

SPR:n Oriveden osaston ja Oriveden seudun sydäntautiyhdistyksen yhteistoimin järjestämän terveyspäivän avasi tohtori Irja Seppälä. Hän korosti tervehdyspuheessaan mielen tasapainoa ja terveyden merkitystä niin sydän- kuin muidenkin sairauksin torjunnassa.

Vanha vuosikerta, sydänpäivä
Tohtori Irja Seppälä.

”Mielenterveyttä” edistäviä mukaansatempaavia viihdesävelmiä ja takavuosien menestysiskelmiä esittivät Oriveden Mieslaulajat, Jukka Kankaisen johdolla.

Mielentasapainosta ja sydänoireista esitelmöi osastonlääkäri tri Olavi Leskinen. Hän totesi SPR:n ja sydänyhdistyksen yhteistoimin järjestämän sydänsunnuntain terveyspäivän olevan hyvän ja kehittämiskelpoisen idean muuallakin, sillä sairauksien ehkäisyä ja terveydenhoitoa olisi kehitettävä kokonaisvaltaisesti.

Mielen tasapaino ja sydänoireet ovat riippuvaisuussuhteessa toisiinsa. Henkinen ja hermostollinen paine aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja ja nämä puolestaan henkistä painetta. Mielenterveydelliset kysymykset ja niiden hoito ovatkin tämän vuoksi hyvin keskeisiä sydän- ja verisuonitautien ennakko- ja jälkihoidossa, totesi tri Leskinen.

Väliajan kahvitarjoilun järjestelystä vastasivat maatalousnaiset. Ohjelma jatkui Timo Liinamaan johtaman Oriveden Orkesterin vetävillä rytmeillä.

Tasapainoisella perheellä ja vanhemmilla on ensisijainen merkitys lapsen tasapainoisen kehittymisen kannalta, totesi ylilääkäri Antero Jaurola esitelmöidessään ”Ihmissuhteista perhepiirissä”. Äidin merkitystä lapsen tasapainoisen kehityksen ja mielenterveyden kannalta ei voida ylikorostaa. Perheen ihmissuhteiden epätasapaino ja riitaisuudet koskettavatkin eniten sen heikointa osapuolta, lasta. Perheen ihmissuhteiden hoidossa on koko perheen ymmärtäväisyys sekä yhteistyö ja tuki erittäin tärkeää, totesi tohtori Jaurola.

Terveyspäivä päättyi Timo Liinamaan johtaman keskuskoulun lapsikuoron ja orkesterin vaikeisiin, sydämestä lähteneisiin esityksiin.

Terveyspäivän järjestäjät kiittävät kaikkia ohjelman suorittajia ja osallistujia onnistuneesta juhlasta.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 11.2.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment