Maaseudun matkailuyrittäjät odottavat vilkastumista, pirkanmaalaiskohteissa ei ole lyöty rukkasia naulaan

Pekka Tyllilä tietää, että luonto vetää nyt ennätystahtiin ihmisiä puoleensa. HikingTravelin työtilanne on hyvä.
Pekka Tyllilä tietää, että luonto vetää nyt ennätystahtiin ihmisiä puoleensa. HikingTravelin työtilanne on hyvä.

Eri puolilla Pirkanmaata toimivat luonto- ja maatilamatkailu-, ohjelmapalvelu- sekä majoitusyrittäjät ovat vakuuttuneita siitä, että suomalaiset näkevät koronapandemian jälkeen metsän puilta. He odottavat, että väki alkaa liikkua heti, kun ihmiset saavat rokotesuojan. Suuren yleisön keskuudessa on patoutuma, jonka purkaantuminen tuo kysyntää ja kaivattua kassavirtaa pienille maaseudun matkailuyrityksille.

Tapahtumien järjestämiseen sekä luonto- ja hyvinvointimatkailuun erikoistuneessa, monialaisessa ylöjärveläisessä perheyrityksessä Hiking Travel, Hit Ky:ssä eletään työntäyteistä talviaikaa.

Pekka Tyllilä sanoo, että koronapandemia on ollut tehokas ihmisten aktivoija ja luonto- ja hyvinvointimatkailupalveluiden markkinoija.

– Ihmiset haluavat liikkua metsissä, soilla sekä järvillä. Järjestämämme tapahtumat, tarjoamamme ohjaus ja opastus sekä vuokraamamme ja myymämme välineet ovat hyvin kysyttyjä. Saamme koko ajan paljon asiakkaita. Työtilanteemme on hyvä, Tyllilä kuvaa.

Tyllillä toivoo, että luonnossa liikkumisesta muodostuisi nyt pysyvä tapa.

– Käsillä on otollinen käännekohta korjata aikaisempaa epäterveellistä ja epäekologista kuluttamista. Isona vaarana on kuitenkin, että ihmiset palaavat totuttuihin vanhoihin käytäntöihin.

– Pienessä yrityksessä, kuten meillä, sopeutuminen uusiin tilanteisiin on helppoa ja jouhevaa. Mukautuminen tarkoittaa muuntautumiskykyä ja joustavuutta. Nöyrällä asenteella pötkii pitkälle, Tyllilä tietää.

Hiking Travel, Hit Ky on suomalaisen luonto- ja hyvinvointimatkailun kehittäjä ja edelläkävijä. Yritys on toiminut vuodesta 1992 lähtien.

Mika Nissilän yrityksen vieraat saavat tutustua hevoseen ja poniin. Yrittäjä on paneutunut toimitilojensa lisärakentamiseen. Hän odottaa piristyvää kysyntää, kun koronapandemia hellittää otettaan.
Mika Nissilän yrityksen vieraat saavat tutustua hevoseen ja poniin. Yrittäjä on paneutunut toimitilojensa lisärakentamiseen. Hän odottaa piristyvää kysyntää, kun koronapandemia hellittää otettaan.

Rakennusprojektit toteutukseen

Orivesiläisen Elämys Myllylän pyörittäjä Mika Nissilä katsoo tulevaisuuteen odottavaisin mielin. Asiakkaita on ollut nimeksi asti ajan olosuhteet huomioiden.

Nissilä ei ole jäänyt lepäämään laakereilleen, vaan hän on keskittynyt rakennushankkeiden toteuttamiseen yrityksensä palveluvarustuksen kohottamiseksi. Työn alla on noin sata vuotta vanha navetta, jonka suojiin tulee muun muassa ruokailu- ja monitoimitilaa.

– Joulun aikaan myimme lahjakortteja, jotka tekivät hyvin kauppansa. Tämäkin kampanja osoitti, että mielenkiintoa on, hän miettii.

Nissilä sanoo, että esimerkiksi järvi- ja jokimaisemissa melontaretkille osallistuneet vieraat ovat tehokkaita suosittelijoita. Monet asiakkaat tulevat kerta toisensa jälkeen uudelleen. Kanta-asiakkaiden joukko on laaja.

– Yritykset pitävät meillä erilaisia palavereja ja kokouksia, joiden oheen liitetään ohjelmapalveluja, kuten luonnossa liikkumista, melomista ja saunomista.

Nissilä uskoo, että olojen normalisoiduttua kysyntä vilkastuu.

Ala-Orvolan tilalla maltetaan odottaa koronatilanteen laukeamista. Maatilamatkailu on ollut vuoden päivän verkkaista. Maaseudun uskotaan kiinnostavan ja vetävän matkailijoita puoleensa.
Ala-Orvolan tilalla maltetaan odottaa koronatilanteen laukeamista. Maatilamatkailu on ollut vuoden päivän verkkaista. Maaseudun uskotaan kiinnostavan ja vetävän matkailijoita puoleensa.

Realistiset odotukset

Vesilahtelaisella Ala-Orvolan maatilalla odotetaan kotimaan matkailun elpymistä. Raija Ala-Orvola toppuuttelee kuitenkin, ettei tässä koronapandemiatilanteessa kannata kohtuuttomia odotella tulevaltakaan kesäkaudelta. Viime kesä oli vaisu.

– Totuus paljastuu, kun elämme kevään korvalle. Silloin tiedämme, onko koronapandemia hellittänyt, hän sanoo.

Ala-Orvolassa majoitus- ja ruokapalvelut on liitännäiselinkeino. Päätoimeentulo tulee lypsykarjasta ja viljelyksistä.

– Majoitustilamme ovat kuitenkin onneksemme jonkinasteisessa käytössä, kun ne ovat paikallisten yrittäjien aliurakoitsijoiden käytössä.

Raija Ala-Orvolan mukaan perinteisesti majoituskapasiteetti on ollut kesäkaudet hyvällä käyttöasteella.

– Suuri osa asiakkaistamme on tullut osallistuakseen seudulla järjestettäviin erilaisiin juhliin ja tapahtumiin. Nyt kun juhlat ja tilaisuudet eivät ole sallittuja, ihmiset eivät myöskään tee varauksia.

Ala-Orvolassa maatilamatkailua harjoitetaan jo kolmannessa polvessa. Homma käynnistyi jo 1970-luvun alkupuolella.

– Meillä ihmiset näkevät vielä lehmiä. Ne ovat sekä vetonaula että syy olla tulematta. On sellaisiakin ihmisiä, jotka ottavat hajun takia etäisyyttä, Raija Ala-Orvola toteaa.

Leena Ahola sanoo, että Ellilän Kievarissa on kaikki valmiina ryhmien ja muiden matkailijoiden ja juhlijoiden tulla.
Leena Ahola sanoo, että Ellilän Kievarissa on kaikki valmiina ryhmien ja muiden matkailijoiden ja juhlijoiden tulla.

Bussiryhmiä odotellaan

Akaalaisen Ellilän Kievarin Leena Ahola odottaa, että koronarokotukset etenisivät ja ihmiset pääsisivät turvalliseen arkeen.

Ahola on vakuuttunut, että tilanteen normalisoituminen saisi ihmiset liikkeelle.

– Esimerkiksi tilausmatkoja tekevien kuljetusyhtiöiden edustajat kertovat, että retkiin tottuneet ihmiset ovat jo lähtövalmiudessa, kun vain reissaaminen olisi turvallista. Kysyntä ja halu eivät ole kadonneet mihinkään.

Ellilän Kievari on suosittu juhlien, kokousten ja erilaisten tapahtumien pitopaikka. Aholan mukaan ihmiset kyllä järjestäisivät kutsuja ja pitoja, jos se vain mahdollistuu.

– Perheiden erilaiset kokoontumiset ovat hyvin yleisiä. Uutta ovat muun muassa serkustapaamiset.

Ellilän Kievari on palvellut asiakkaitaan jo 32 vuoden ajan.

– Aikanaan meillä tehtiin iso linjaratkaisu. Vaihtoehtoina olivat uuden navetan rakentaminen tai kievari-tilausravintolan perustaminen. Jälkimmäinen veti pidemmän korren. Nyt kievari olisi saatava täyteen toimintaan tilausravintolan, juhlapalvelun ja majoituksen tarjoajana.

Ahola toivoo, että suomalaiset suosisivat kotimaan matkailua.

Laitikkalalainen Heikki Rönni tarjoaa asiakkailleen ohjelmapalveluakin. Hän esiintyy mies ja kitara-periaatteella.
Laitikkalalainen Heikki Rönni tarjoaa asiakkailleen ohjelmapalvelujakin. Hän esiintyy mies ja kitara-periaatteella.

Huvilaa varattu hyvin

Pälkäneen Laitikkalassa Villa Hepolahtea isännöivä Heikki Rönni kertoo, että huvilan ensi kesän varaustilanne on hyvä. Nyt talvisydämellä on tilauksia, mutta niiden määrä on pieni aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Tampereen, Lahden, Hämeenlinnan ja Helsingin vinkkelistä keskeisellä paikalla sijaitseva Villa Hepolahti on saavuttanut yrityksien keskuudessa suuren suosion. Yritysasiakkaat ovat perinteisesti tulleet pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulta ja Tampereen tienoolta. Yritysten tilaisuudet sijoittuvat nimenomaan viikoille.

– Tyypillinen yritystapahtuma on ollut kaksipäiväinen. Nämä tilaisuudet ovat nyt valitettavasti minimissään, Heikki Rönni toteaa.

– Viime kevät oli hiljaista, kun silloin kaikki tilaukset ja varaukset peruuntuivat. Nyt odotamme, minkälainen tulevasta keväästä muodostuu. Moni siirsi loppusyksystä tilaisuutensa tälle keväälle. Nyt seuraamme tilannetta ja toivomme parasta.

Rönnin palvelut pohjaavat elämys- ja kokousmatkailuun. Isäntä opastaa asiakkaansa luontoon tai kalastamaan. Laitikkala on makukylä, jossa on runsaasti mielenkiintoisia kohteita.

– Esiinnyn itse mies ja kitara -periaatteella. Musiikkiohjelmistoni on hyvin laaja, hän kertoo.

MATTI PULKKINEN

Leave a Comment