Juupajoen nykyiset kuntavaltuutetut tietävät jo, mitä tekevät ehdokkuutensa kanssa – se on vahva kyllä tai yhtä vahva ei

Juupajoen kunnanvaltuustossa on 17 jäsentä. Nykyisistä valtuutetuista 10 asettuu ehdolle kevään kuntavaaleissa. Marraskuussa valtuusto kokousti koulukeskuksen liikuntasalissa. Kuva: Juha Jäntti

Juupajoen kunnanvaltuuston nykyisistä jäsenistä kymmenen on ehdolla tämän kevään kuntavaaleissa. Päätöksensä ovat tehneet myös muut seitsemän valtuutettua. He eivät asetu ehdolle vaaleihin.

Yksi jatkokautta hakevista on kunnanvaltuuston puheenjohtajana tällä valtuustokaudella toiminut kokoomuksen Pekka Rae.

– Kotiseudun asioiden ajaminen ja kunnan eteenpäin vieminen kiinnostavat yhä, Rae perustelee ehdolle asettumistaan.

Myös Juho Eskola (kesk.), Mikko Valldén (ps.), Iiri Välttilä (kok.), Anne Lepola (sd.) ja Veikko Suosaari (kesk.) asettuvat ehdolle, samoin kuin keskustan Johanna Kallenautio.

– Olen ehdolla. Vielä vähän aikaa sitten mietin ehdokkuuttani, mutta nyt on Juupajoella virinnyt kaikenlaista mielenkiintoista, joten työn jatkaminen valtuutettuna kiinnostaa, Kallenautio sanoo.

Muiden vuoro ja työkiireitä

Kunnanvaltuuston ensimmäisenä varapuheenjohtajana nyt toiminut Hannu Hämylä (kesk.) on päättänyt toisin.

– En asetu ehdolle. Olen jo monta kymmentä vuotta jo ollut mukana. Nyt on nuorempien vuoro hoitaa yhteisiä asioita seuraavaksi, Hämylä toteaa.

Saman päätöksen on tehnyt tarkastuslautakunnan puheenjohtajan tehtävää neljä vuotta hoitanut kokoomuksen Erja Toppinen. Hän kokee, että on jo oman osansa yhteisten asioiden ja kunnan kehittämisen puolesta tehnyt.

– En ole asettumassa ehdolle. Osaamiseni on taloushallinnon puolella ja näiden neljän vuoden aikana saimme tehtyä kunnassa siihen liittyviä uudistuksia paljon. Jään nyt resurssiin eli autan tarvittaessa. Olen myös rekrytoinut tilalleni uuden ehdokkaan, Toppinen sanoo.

Valtuustosta jäävät pois myös sosialidemokraattien Jani Jauhiainen ja Ulla Mäkinen. He kertovat jättävänsä kuntapolitiikan työkiireiden vuoksi.

– Mielenkiintoista ja kannustavaa se on ollut, mutta nyt työkiireet ovat lisääntyneet niin paljon, että en asetu ehdolle, edellisissä vaaleissa uutena läpi päässyt ja naisehdokkaista eniten ääniä saanut Ulla Mäkinen toteaa.

Aikaa ei ole kaikkeen riittävästi

Sosialidemokraattien valtuutetuista paikkansa jättää myös Janne Salomaa.

– Olen jo pari kautta yrittänyt jäädä pois, mutta muut ovat saaneet suostuteltua mukaan. Nyt kuitenkin jään pois. Aika ei riitä eikä ole sellaista luottomiestä, jonka voisi tarvittaessa kokouksiin laittaa, Salomaa kertoo.

Vihreiden valtuutettu Emmi Pajunen ja keskustan Heikki Sikiö ovat myös päättäneet, että eivät asetu ehdolle kevään kuntavaaleissa.

– Kausi on ollut todella hyödyllinen ja olen saanut tietoa kunnan toiminnasta. Suosittelen kyllä vaaleihin ehdolle lähtemistä, mutta itse keskityn nyt muihin asioihin muun muassa yhdistyspuolella, Pajunen sanoo.

– Henkilökohtaiset kiireet painavat eli en pysty keskittymään niin tiiviisti kunnan asioihin kuin siinä tehtävässä pitäisi. Kaksi kautta olen valtuutettuna ollut, joten paljon olen jo nähnyt ja toiminut yhteisten asioiden puolesta, Sikiö perustelee päätöstään.

Työtä halutaan jatkaa Juupajoen puolesta

Juupajoen edellisten kuntavaalien äänikuninkaan Juha Soikan (kok.) nimi vaalien ehdokaslistalta löytyy.

– Olen ollut jo niin kauan, että en osaa lopettaa. Kannatus ja ihmisten luottamus on ollut myös niin vankkaa, että vielä on senkin vuoksi asetuttava ehdolle.

Ehdolle Juupajoella asettuvat myös Taija Heletoja (sd.) ja Tarja Karvinen (vas.).

– Haluan olla kehittämässä Juupajoen kuntaa ja tekemässä asioita Juupajoen hyväksi, kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävää nyt hoitava Heletoja sanoo.

Ensimmäisen kautensa valtuutettuna pian päätökseen saava Karvinen on puolestaan huomannut, että kuntaa ja sen asioita on alkanut katsella eri tavalla, kun on itse ollut mukana päätöksenteossa.

– Kunnan ja kuntalaisten hyvinvointi sekä peruspalveluiden pysyminen vähintäänkin nykyisellään ovat minulle tärkeitä asioita. Toivon, että saisimme pidettyä Juupajoen itsenäisenä kuntana. Yksin ei paljon voi vaikuttaa, joten yhteistyöllä toisten valtuutettujen kanssa on merkitystä, hän jatkaa.

Oriveden Sanomat kysyi Juupajoen kunnanvaltuutettujen suunnitelmista puhelimitse ja sähköpostitse maanantaina ja tiistaina.

Leave a Comment