Vielä ainakin yksi muuttokuorma – sen teemme pian lehden väen kanssa, kun muutamme uusiin toimitiloihin

Jaana Ala-Lahti
Jaana Ala Lahti

Vuosi sitten tähän aikaan ihmettelin monia asioita. Olin muutama päivä aiemmin aloittanut työni Oriveden Sanomien päätoimittajana ja nukkunut ensimmäiset yöt uudessa asunnossani Oriveden keskustassa.

Edellisen kerran olin muuttanut paikkakunnalta toiselle kymmenisen vuotta sitten. Tuolloin muuttokuormani oli vielä varsin sivistynyt. Tärkeimmät tavarat mahtuivat Toyotan takapenkille ja peräkonttiin, sillä silloinen asuntoni oli osittain kalustettu.

Sänkyä, tuoleja tai pöytiä ei siis tarvinnut luhtitalon toiseen kerrokseen kantaa, ne olivat kaksiossa valmiina. Kun taloyhtiössä oli myös pyykkitupa, säästyin pesukoneen hankinnalta.

Muuttokuormaani kuuluikin lähinnä vaatteita ja astioita, varaukilta lahjaksi saamani valkoinen kahvinkeitin, televisio, tietokone sekä yksi jääräpäinen koira.

Pienelle muuttokuormalleni on toinenkin selitys. Silloisesta asuinpaikkakunnastani ei pitänyt tulla niin pysyvä kuin siitä lopulta tuli.

Määräaikaisena alkanut paikallislehden toimittajan työsuhteeni muuttui nimittäin pikavauhtia vakituiseksi työsuhteeksi, kun tehtävää hoitanut henkilö ei vanhempainlomansa jälkeen enää palannutkaan entiseen työhönsä. Tarkoituksenani oli ollut hankkia arvokasta työkokemusta ja sen jälkeen jatkaa matkaa toisella paikkakunnallani asuneen miesystäväni kanssa jonnekin aivan muualle.

Toisin kuitenkin kävi. Kahden vuoden kuluttua minut nimettiin lehden päätoimittajaksi. Muuttokuormani sai jäädä sijoilleen eteläpohjalaiselle paikkakunnalle.

Asuntoa ehdin noiden työvuosien aikana vaihtaa kunnan rajojen sisäpuolella kahdesti. Tarvetta tuli nopeasti omille huonekaluille, pyykkikoneelle ja muille pienille tavaroille. Muuttoon Orivedelle tarvittiinkin jo toisenlainen kulkupeli kuin pelkkä liukuperäinen Toyota.

Jääräpäinen koira ei enää Oriveden lenkkipolkuihin päässyt tutustumaan. Sen taival päättyi jo puolitoista vuotta aiemmin päivää vaille 15-vuotiaana. Valkoinen kahvinkeitin on kuitenkin yhä toimiva peli.

Viime vuodesta tuli lopulta paljon erilaisempi kuin mitä muuttokuormaani purkaessani olin ajatellut. Koronapandemia vaikutti moniin asioihin lehden toimituksen työssä. Vaikka samaan aikaan korona tarjosi runsaasti uutisaiheita, monia muita perinteisiä juttuja ei voitu toteuttaa. Tapahtumia peruttiin eivätkä yhdistykset ja seurat toimineet.

Viruksen leviämisen estämiseksi toimitus teki töitä suurimmaksi osaksi työpöytiensä ääreltä. Etätöistä muodostui uusi normaali, haastatteluja tehtiin puhelimitse ja valokuvia juttuihin käytiin ottamassa turvallisen etäisyyden päästä.

Samaan aikaan teimme lehdessä monia uudistuksia. Yhtenä suurena tavoitteenamme oli vahvistaa näkyvyyttämme verkossa. Halusimme tarjota lukijoillemme tuoreita uutisia ja tarinoita päivittäin. Se tarkoitti suurta muutosta toimituksen työrytmiin. Hyviä uutisia ei enää siis säästellä seuraavaan printtilehteen, vaan ne tarjoillaan mahdollisimman nopeasti lehtemme nettisivuilla.

Oriveden Sanomien nettisivut uudistuivat toukokuussa ja puhelimeen ladattava uutissovellus julkaistiin lähes samoihin aikoihin. Siitä lähtien olemme toimituksessa seuranneet tarkasti sivuanalytiikkaa ja sivujen kävijämäärien kehitystä. Luvut osoittavat jo nyt selkeästi, että paikallisia uutisia halutaan lukea.

Mitä muuta olemme lukijoistamme reilun puolen vuoden aikana analytiikkatietojen perusteella oppineet? Ainakin sen, millaisista jutuista te olette tykänneet. Viime vuoden luetuin juttu käsitteli pirkanmaalaisten verotietoja. Onnettomuusuutisia luetaan aina paljon. Siksi ei olekaan yllätys, että vuoden toiseksi luetuin juttu on onnettomuudesta, jossa tavarajuna ja kuorma-auton törmäsivät.

Ennakkojuttu Ponnistuksen nuorten mitalijahtiin lähtemisestä on kiinnostanut lukijoita kolmanneksi eniten ja toukokuussa julkaistu uutinen yhdestä uudesta koronatartunnasta Orivedellä on listalla neljäntenä.

Henkilöhaastatteluista luetuimmaksi nousi Etni Khanista ja hänen The Voice of Finland -kokemuksistaan kertova juttu elokuulta.

Mitä uutisoimme tänä vuonna? Jos korona suo, niin huomattavasti paljon enemmän ihmisläheisiä tarinoita ihan tavallisista ihmisistä. Kuntavaalit ovat kevään kohokohtamme. Oriveden Sanomat järjestää niin Orivedellä kuin Juupajoella vaalipaneelin. Molemmat tilaisuudet striimataan, joten niitä voi seurata myös nettisivujemme kautta. Lisäksi julkaisemme kuntavaalikoneet niin Oriveden kuin Juupajoen ehdokkaille.

Pian Oriveden Sanomien kyltti loistaa myös kirkkaasti Oriveden keskustassa. Olemme muuttamassa uusiin toimitiloihin vielä alkuvuoden aikana. Muuttokuormilta en siis vielä tänä vuonna pääse välttymään.

Jaana Ala-Lahti

Kirjoittaja on Oriveden Sanomien päätoimittaja, jonka ensimmäisestä työvuodesta lehdessä tuli niin sanotusti poikkeuksellinen.

Leave a Comment