Avi: Kymmenen henkilön kokoontumisrajoitus jatkuu helmikuun toiselle viikolle

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on torstaina päättänyt, että kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa on edelleen kielletty Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueella. Päätös on voimassa 8. helmikuuta saakka.

Avi teki asiasta uuden päätöksen, sillä edellinen vastaava päätös oli voimassa 17. tammikuuta saakka.

Enintään kymmenen hengen kokoontumisia voi järjestää, mutta tällöinkin on noudatettava ehdottoman tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Aluehallintovirasto suosittelee painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää.

Muuntuneen viruksen aiheuttamia tartuntoja on todettu Suomessa

THL:n mukaan Suomessa on 13. tammikuuta mennessä todettu yhteensä 61 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tartuntaa.

Uusi virusmuunnos voi yleistyessään aiheuttaa selvästi aiempaa nopeammin leviävän epidemian ja vaarantaa siten terveydenhuoltojärjestelmän kantokyvyn.

Avin tiedotteessa todetaan, että epidemiatilanne on myös valtakunnallisesti hyvin vakava ja tilanteen laajamittainen, äkillinen heikentyminen on mahdollista koko maassa, ellei torjuntatoimia jatketa.

Länsi- ja Sisä-Suomen alueen sairaanhoitopiirit Keski-Pohjanmaata lukuun ottamatta ovat edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa. Kymmenen hengen kokoontumisrajoitus on yhä tarpeen koko alueella.

Kaikkia ylimääräisiä lähikontakteja tulisi välttää

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätös koskee yleisötilaisuuksia, kuten markkinoita, konsertteja, teatterinäytöksiä ja urheiluotteluja, joissa on yleisöä.

Aluehallintoviraston toimivalta ei ulotu yksityisiin tilaisuuksiin, kuten illanviettoihin tai perhejuhliin, eikä normaaliin, jatkuvaluonteiseen palvelutoimintaan. Myöskään viranomaisten kokoukset, kuten kunnanvaltuuston, -hallituksen ja lautakuntien kokoukset, eivät kuulu rajoitusten piiriin. Nämäkin suositellaan järjestettävän etäkokouksina.

Sairaanhoitopiirit ja kunnat ovat antaneet eri toimijoille ja yksityishenkilöille suosituksia muun muassa aluehallintoviraston määräysten ulkopuolelle jäävien tilaisuuksien ja palvelutoiminnan järjestämisestä sekä maskien käytöstä, joita jokaisen on syytä noudattaa omalta osaltaan.

Avi muistuttaa, että on erittäin tärkeää, että jokainen noudattaa erityistä varovaisuutta ja huomioi viranomaisten antamat suositukset ja ohjeet, jotta epidemiatilanne saadaan hallintaan. Kaikki lähikontaktit toisiin ihmisiin, jotka eivät ole välttämättömiä, on syytä jättää pois.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?