Juupajoen kirjasto alkaa laskuttaa myöhästymismaksuja

Juupajoen kirjasto ottaa käyttöön myöhästyneisiin lainapalautuksiin liittyvän maksulaskutuksen muiden Piki-kirjastojen tapaan. Kuva: Juha Jäntti

Juupajoen kunnankirjasto alkaa laskuttaa myöhästymismaksuja aineistoista, joita ei ole palautettu eräpäivään mennessä. Tähän asti laskutuksia ei ole tehty, vaikka kyseessä on yleisten kirjastojen vallitseva toimintatapa.

Kirjasto ottaa kunnanhallituksen päätöksen perusteella käyttöön PIKI-kirjastojen yhteiset laskutusperiaatteet.

Yhteisten käyttösääntöjen mukaan kirjastoaineiston laina-aika voi olla 1–28 vuorokautta. Myöhässä palautetuista lainoista peritään myöhästymismaksua, ja hoitamattomat lainat sekä korvaukset siirretään laskutukseen.

Laskun summa koostuu myöhässä ollutta aineistoa koskevista myöhästymismaksuista, palautuspyyntömaksuista ja laskutuslisästä. Myöhästymismaksu on enintään yhdeksän euroa lainaa kohden. Palautuspyyntömaksu on yhden euron suuruinen, ja laskutuslisä on viisi euroa.

Varattua aineistoa koskevat palautuspyynnöt lähtevät 1, 14 ja 29 vuorokautta eräpäivän jälkeen. Lasku muodostuu kirjastojärjestelmässä 32 vuorokautta kolmannen palautuspyynnön lähettämisen jälkeen.

Muun kuin varatun aineiston osalta määräajat ovat seitsemän vuorokautta väljemmät. Siten automaattinen lasku muodostuu tässä tapauksessa 67 vuorokautta eräpäivän jälkeen. Laskut muodostuvat kirjastojärjestelmässä automaattisesti, mutta kirjaston henkilökunta lähettää ne paperitulosteina asiakkaille.

Laskutus tulee käyttöön helmikuun alusta lukien. Laskutus ei koske ennen tätä ajankohtaa palautumatta jäänyttä aineistoa.

Leave a Comment