Saattajan tarve on osoitettava Nysse-linjoilla nyt EU:n vammaiskortilla

Bussi 95 Lampinen

Vammaisen henkilön on todistettava Nysse-linjoilla saattajan tarve jatkossa EU:n vammaiskortilla. Kuva: Juha Jäntti

Vammaisen henkilön saattaja on saanut matkustaa vuodenvaihteen jälkeen Nyssen kyydissä maksutta vain, jos saatettavalla on mukanaan EU:n A-merkitty vammaiskortti. Tampereen seudulla toimivien vammaisyhdistysten jäsenkortit eivät enää kelpaa saattajan tarpeen todistamiseen.

Tarkoitukseen ovat olleet aiemmin käytössä Tampereen Seudun Näkövammaiset ry:n näkövammaiskortti, Kuurosokeiden toimintakeskuksen jäsenkortti ja Tampereen Kehitysvammaisten Tuki ry:n saattajakortti.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti muutoksesta jo vuonna 2019. Kaupunkiseudun vammaisneuvostot puolsivat EU:n vammaiskortin käyttöönottoa. Yhdistysten kortit päätettiin kuitenkin pitää EU:n vammaiskortin rinnalla vuoden 2020 loppuun asti.

Maksullista EU:n vammaiskorttia on mahdollista hakea KELAsta, ja se myönnetään etukäteen määrättyjen kriteerien perusteella. Kortin avulla vammaiset ihmiset voivat Suomessa ja muissa EU-maissa todentaa vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla ja osallistuessaan liikunta- ja kulttuuritapahtumiin.

Jos kortissa on A-merkintä, henkilöllä on tarve avustajaan.

Saatettava maksaa Nysse-linjoilla matkansa normaalisti, ellei hän ole muusta syystä ole oikeutettu maksuttomaan matkaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?