Jätehuollon maksuton kuusikeräys alkoi – jättöaika vapaa, mutta älä tuki tyhjentäjän reittiä

Kun on tullut aika riisua kuusi koristeista ja nakata ulos, se tekee vielä viimeisen palveluksensa energiantuotannossa. Kuva: Juha Jäntti.

Pirkanmaan Jätehuolto noutaa joulukuuset maksutta niiltä kiinteistöiltä, joilla on biojätteen keräys. Kuusen voi laittaa biojäteastian vierelle tammikuun aikana.

Kuusia ei pidä viedä jätekatoksen sisälle, eikä jättää jäteastioiden eteen haittaamaan tyhjennyksiä. Hyvä paikka on esimerkiksi jätekatoksen pääty.

– Koska kuusi on biojätettä, sitä ei pidä pakata jätesäkkiin. Kuusia otetaan kyytiin sitä mukaa, kun niitä kertyy ja bioautoon mahtuu. Kerätyt kuuset hyödynnetään Tarastenjärven jätekeskuksen kompostointilaitoksella, kertoo ympäristökouluttaja Erkki Piippo.

Kuusen voi myös laittaa sekajäteastian viereen, josta se viedään astian tyhjennyksen yhteydessä lisäjätteen hinnalla. Sekajätteenä kerätyt kuuset päätyvät Tammervoiman hyötyvoimalaan.

– Kuusen voi lisäksi viedä maksutta Koukkujärven ja Tarastenjärven jätekeskuksiin. Kuusen oksat voi myös silputa kompostin seosaineeksi ja kuivuneen rungon polttaa tulipesässä, vinkkaa Erkki Piippo.

Kuusimääriä ei enää tilastoida

Kertyvistä kuusimääristä ei ole enää vuosiin pidetty tilastoa. Syy tähän on Erkki Piipon mukaan yksinkertainen, koska enää ei ole tiettyä keräysviikkoa, vaan kuusia otetaan kierroksella olevan jäteauton kyytiin pitkin tammikuuta.

– Toiset ovat pitäneet kuusia pitempäänkin esimerkiksi parvekkeella, onpa niitä juhannuksenakin nähty, Piippo lisää.

Hänellä on kuitenkin selkeä mutu-tuntuma siitä, että elävien sisäkuusien lukumäärä on laskenut vuosien varrella. Muovikuuseen on moni päätynyt, asunnotkin ovat nykyään pienempiä, eikä niihin kuusi helposti mahdu. Monet myös käyttävät pihakuusia joulukuusina ja koristelevat ne valoin. Ulkokuusiin on siirrytty osin ekologisistakin syistä, ovathan ne monivuotisia.

Voisi myös ajatella, että Orivedelläkin aika monella on käytössään tulisija, jonne kuusen jäänteet on helppo pätkiä.

– Ei sekään ole huono vaihtoehto, kunhan poltettava kuusi on kuivaa eli ei suoraan jalasta otettu. Kannattaa myös muistaa, että kuusi paukkuu ja rätisee poltettaessa ja saattaa lennättää kipinöitä. Vakituiset tulisijan käyttäjät tämän tietävätkin, hyvää polttopuuta se silti on.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?