50 vuotta sitten: Jääkiekkolaitojen rakentamisen ”maailmanennätys”

Fortunan ykkösjoukkueen pelaajia kaukalotalkoiden kiireen keskellä: Timo Karonen, Jukka Siukola, Jussi Rantanen, Kari Salmisalo ja Risto Viherma. Poikien takana upouutta yhteiskoulun yläkentän kaukalon katsomoa.

Usein väitetään ettei nykyään enää ole talkoohenkeä. Tämä ei kaikissa tapauksissa näytä pitävän paikkaansa.

Kun tuli tieto kunnanvaltuuston päätöksestä sijoittaa kunnan laidat edelleen Lepran alueelle, Fortunan nuoret miehet päättivät panna toimeksi ja rakentaa omat laidat. Tämä päätös kyväskyttiin myös seuran johdon taholta, koska oli selvää, ettei seuran jääkiekkoilulla ole mitään tulevaisuutta, ellei kenttää saada koulujen läheisyyteen ja paikkaan, jossa juniorityö on mahdollista.

Niinpä ryhdyttiin ruumasta toimeen ja voitaneen sanoa, että Orivedellä saavutettiin epävirallinen jääkiekkokentän laitojen rakentamisen maailmanennätys. Viiden illan ja yön kuluessa paukkuivat vasarat Oriveden Puutuotteen ystävällisesti talkooväelle luovuttamissa tiloissa ja valmista tuli. Vielä pari iltaa Rakennusliike Esko Wall Ky:n hallissa maalaustyötä ja pari iltaa Yläkentällä pystytystalkoita ja niin oli kenttä ja ”maailmanennätys” valmis. Leikillisesti on tästä Fortunan kentästä sanottu, että se lienee ainoa seuran oma jääkiekkokenttä itäisellä pallonpuoliskolla, lähin vastaavanlainen lienee Montrealissa Kanadassa.

Kun vauhtiin oli päästy, päätettiin talkoita jatkaa ja rakentaa myös katsomo. Ne tehtiin Hiedan Saha Oy:ltä hyvin edullisesti hankitusta puutavarasta ja käytännöllisesti katsoen myös kokonaan talkootyönä. Tähän asti vallinnut tilanne – katsojat seisovat kentän laitojen lumivalleilla – on paitsi ”laiton” myös hengenvaarallinen ja johtanut joka talvi pieniin loukkaantumisiin katsojien joukossa. Nyt valmistuneet kaksi katsomorakennelmaa pystyvät vastaanottamaan hyvinkin 500 katsojaa ja tarjoavat hyvän näkyvyyden ja turvallisuuden. Lujuuslaskelmat on laatinut ins. Arvo Suokas ja asiantuntijana rakentamisessa on toiminut kirvesmies Martti Lindberg.

Kentän sähkötöistä vastaa insinööri Pentti Uitti. Rakennusliike Kauko Sihvo Ky:n Fortunalle lahjoittaman pukusuojarakennuksen lämmitys on samalla muutettu sähköllä toimivaksi.

Kenttä on jo vuodenvaihteesta ollut käytössä, mutta sen virallinen avaaminen tapahtuu 17.1.1971 jääkiekkoilun maakuntasarjan ottelun Fortuna – Nokian Palloseura yhteydessä.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 8.1.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment