Pian taas paukkuu – turvavälit ja suojalasit ovat turvallisuuden kannalta ykkösasioita

Ilotulitteiden käyttö on sallittua uudenvuodeniltana ja -yönä kello 18-02. Kuva: Juha Jäntti

Uudenvuoden ilotulitteet paukkuvat jälleen. Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa, että nyt on erityisen tärkeää muistaa koronavirukseen liittyvät varotoimet. On syytä kokoontua vain pienissä ryhmissä ja muistaa turvavälit.

Suojalasitkin on tarpeen muistaa. Vaikka suojalasit ovat olleet pakollisia jo vuodesta 2009, ei niiden käyttö ole vieläkään vakiintunut. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston teettämän tutkimuksen mukaan joka kahdeksas ilotulitteiden käyttäjistä ei käytä suojalaseja.

Rakettien yleinen sallittu ampumisaika alkaa uudenvuodenaattona kello 18 ja päättyy uudenvuodenpäivän puolella kello 02. Esimerkiksi Tampereen keskustassa on alueita, joilla paukuttelu on kokonaan kielletty.

Pelastuslaitoksen taholta korostetaan, että aikarajoitusten noudattaminen on tärkeää erityisesti lemmikkieläinten kannalta. Lemmikkien omistajat usein suunnittelevat ulkoiluja siten, että paukkuja kuuluisi mahdollisimman vähän.

Ilotulitteet tukevasti oikeaan asentoon

Alaikäraja ilotulitteiden ostoon ja käyttöön on 18 vuotta. Vanhempien tulee huolehtia siitä, ettei ilotulitteita luovuteta alaikäisten yksin käytettäväksi.

Ilotulitteiden pitää olla CE-merkittyjä tuotteita. Lisäksi niissä pitää olla asianmukaiset ohjeet oikeasta käytöstä, säilytyksestä ja tuotetiedoista suomeksi ja ruotsiksi.

Hätärakettien käyttö ilotulitusvälineinä on kielletty. Hätärakettien aiheettomassa käytössä tekijä syyllistyy rikoslaissa tarkoitettuun perättömään vaarailmoitukseen.

Ilotulitteiden tuentaan on kiinnitettävä erityistä huomiota varsinkin nyt, kun lumipeitettä on niukalti. Rakettien ampumatelineet sekä padat ja suihkut on tuettava niin, että ne eivät pääse kaatumaan ammunnan aikana.

Ilotulitteen suuntaamista toista ihmistä kohden käsitellään aina tahallisena ja rangaistavana tekona. Ilotulitteiden virheellisestä käytöstä saattaa loukkaantumisen lisäksi olla seurauksena tulipalo.

Leave a Comment