Päivystysapu 116117 aloittaa Pirkanmaalla vuoden vaihduttua – numeroon on syytä soittaa, kun miettii päivystykseen lähtemistä

Pirkanmaalla otetaan perjantaina 1.1.2021 käyttöön yhteinen ympärivuorokautinen päivystyksen palvelunumero 116117.

Päivystysnumeron käyttöönotto tarkoittaa sitä, että kaikki päivystykseen aikovat pirkanmaalaiset soittavat jatkossa numeroon 116117 silloin, kun oma terveysasema on kiinni. Numerossa arvioidaan kiireellisen hoidon tarve ja ohjataan oikeaan hoitopaikkaan.

Numerosta saa myös apua ja itsehoito-ohjeita äkillisiin terveysongelmiin.

Hätätilanteessa oikea numero on edelleen 112

Sairaanhoitopiirin tiedotteessa opastetaan, että maksuttomaan 116117-numeroon kannattaa soittaa aina, kun miettii päivystykseen lähtemistä. Jos asiakkaalla on päivystyslähete, päivystykseen voi mennä ilman yhteydenottoa päivystysapuun.

Hätätilanteessa soitetaan edelleen hätänumeroon 112.

Päivystysavun numerossa palvellaan joka päivä kaikkina vuorokauden aikoina. Puheluihin vastaavat tehtävään perehdytetyt sairaanhoitajat, jotka arvioivat hoidon tarpeen, ohjaavat oikeaan hoitopaikkaan ja antavat hoito-ohjeita.

10023 antaa kiireettömiä terveysneuvoja

Päivystysavun käyttöönoton jälkeen Taysin lasten päivystyksen nykyinen neuvontanumero 03 311 63345 lopetetaan. Tampereen kaupungin terveyspalvelujen neuvonnan numero 03 10023 on jatkossa kiireettömän ja yleisen terveysneuvonnan käytössä.

Uudistuksen jälkeenkin terveysasemien yhteydenottotavat säilyvät ennallaan.

Omalle terveysasemalle otetaan siis yhteyttä joko terveysaseman sähköisten palvelujen kautta tai soittamalla terveysasemalle. Oma terveysasema on ensisijainen hoitopaikka, jossa hoidetaan myös kiireelliset asiat sen ollessa auki.

Palveluntuottaja on valittava puhelun alussa

Puhelun alussa soittaja valitsee oman asuinkuntansa mukaisen palveluntuottajan kahdesta eri vaihtoehdosta. Oriveden ja Tampereen asukkaat valitsevat tuottajaksi Tampereen kaupungin ja muiden kuntien asukkaat, kuten Juupajoen asukkaat valitsevat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin.

Niitä henkilöitä, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta, palvellaan joko tekstiviestillä tai chatissa. Orivesiläisiä ja tamperelaisia palvellaan päivittäin tekstiviestinumerossa 040 639 7700 aamuseitsemästä iltakymmeneen. HUSin järjestämä tekstipalvelu tuottaa päivystysapua chat-palveluna verkossa koko Suomen alueelle.

Päivystysapuun tulevat puhelut nauhoitetaan oikeusturvan ja palvelun laadun varmistamiseksi.

Päivystysapu 116 117 on sosiaali- ja terveysministeriön linjaama toimintamalli, joka palvelee samassa puhelinnumerossa eri puolilla Suomea. Puhelu ohjautuu eri sairaanhoitopiirien päivystysapunumeroihin soittajan sijainnin mukaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?