Pirkanmaalla koronatapausmäärät ovat laskeneet kuukauden takaisesta – koronanyrkki kuitenkin muistuttaa, että tilanne ei vielä ole ohi

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella koronatapausmäärät ovat selvästi laskeneet kuukauden takaisesta tilanteesta. Sairaanhoitopiirin tiedotteessa kuitenkin todetaan, että päiväkohtainen vaihtelu on edelleen suurta.

Koronan ilmaantuvuus on nyt kahden viikon ajalta 39 tapausta 100 000 asukasta kohden. Positiivisten näytteiden prosenttiosuus Fimlabin näytteistä on nyt 1,1 prosenttia.

Joulun aika rauhallista koronatestauksissa

Vuodeosastohoidon tarve on Pirkanmaallakin edelleen varsin suurta, mutta koronanäytteessä kävijöitä on ollut joulun aikaan selkeästi vähemmän kuin ennen joulua.

Pirkanmaan koronanyrkki muistuttaakin nyt, että koronatilanne ei ole Pirkanmaalla ohi, eivätkä nyt alkaneet rokotukset vielä yksin ratkaise tilannetta. Maski- ja turvavälisuositusta sekä kokoontumisia koskevia suosituksia tulee edelleen noudattaa.

Pandemiaohjausryhmä myös toivoo, että hengitystieoireiden ilmaantuessa hakeudutaan edelleen koronatestiin matalalla kynnyksellä. Erityisesti matkailijoiden tulisi mennä testiin herkästi.

– Esimerkiksi pohjoisen hiihtokeskuksista tulevien kannattaa tarkkailla oireitaan ja hakeutua lievissäkin oireissa välittömästi testiin ennen kuin lähtee töihin, kouluun tai harrastuksiin, kehottaa pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja Juhani Sand.

Pääosa Pirkanmaan koronasuosituksista on voimassa 10. tammikuuta asti. Avin yleisötilaisuuksia koskeva rajoitus on voimassa 17. tammikuuta asti. Suosituksia käsitellään seuraavan kerran ensi tiistain kokouksessa.

Ensimmäiset koronarokotukset annettiin maanantaina

Rokotukset Covid-19 -tautia vastaan alkoivat Taysissa maanantaina. Myös Pirkanmaalla rokotuksissa noudatetaan kansallista rokotusjärjestystä, joten ensimmäisenä rokotuksen saa Taysin teho-osaston henkilökunta. Ensimmäiset rokotteensaajat olivat teho-osaston lääkäri ja hoitaja.

Suomi vastaanotti ensimmäisen erän koronarokotteita tapaninpäivänä. Rokote-erässä on yhteensä 9 750 rokotetta, mutta niillä voidaan rokottaa vain 4 875 ihmistä. Rokotettaville annetaan ahvistava annos rokotetta kolmen viikon sisällä ensimmäisestä pistoksesta.

Ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat. Seuraavana vuorossa ovat ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia. Kolmantena vuorossa on muu väestö.

Koronarokotusten järjestäminen on tartuntatautilain mukaan kuntien vastuulla. THL toimittaa rokotteet kunnille ja ohjeistaa niiden käytössä.

Tartunnat pääosin perhepiirissä

Sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan, että viime viikon 92:sta tartunnasta pystyttiin selvittämään 82 prosenttia. Yli 40 prosenttia uusista tartunnan saajista ovat olleet jo valmiiksi karanteenissa.

Perhepiiristä sairaus tarttui 33 tapauksessa. Työpaikaltaan tartunnan sai yhteensä 14 henkilöä kuudelta eri työpaikalta. Ulkomailta tuli nyt 13 tartuntaa.

Hoito- tai hoivayksiköstä saatiin viisi tartuntaa. Sukulaisen ja ystävän tapaamisesta tuli seitsemän tartuntaa ja yksityisistä juhlista kaksi tartuntaa.

Viime viikolla eniten tartuntoja todettiin 20-29-vuotiailla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?