Latupohjat on saatu kohtalaiseen kuntoon – hiihtokoulut alkavat loppiaisen jälkeen

Suksilla jo pääsee, vaikka perinteisen latuja ei olekaan vielä voitu ajaa. Hiihtomaan luistoja kokeilivat Mandi ja Ellen Kahilaniemi sekä Perttu ja Reetta Paavola. Kuva: Juha Jäntti

Oriveden päälatuverkko on saatu hiihtokuntoon Teerijärven kierrosta lukuunottamatta. Lunta on tullut sen verran, että latu-urat on pohjattu ja ainakin luisteluhiihto onnistuu.

– Latumiehet ovat tehneet hyvää työtä, ja pohjat ovat lumimäärän nähden yllättävän mallikkaassa kunnossa. Perinteisen hiihdon latuja ei ole voitu vielä tehdä, mutta perinteistäkin pystyy kyllä jo hiihtämään, OrPon hiihtojaoston puheenjohtaja Mauri Kaila arvioi.

– Kympin kierrosta on tällä hetkellä mahdollista hiihtää. Meillä on siten täällä jälleen kerran Pirkanmaan paras latutilanne.

Latupohjat ovat vielä osin ohuen lumikerroksen varassa, minkä vuoksi Kaila kehottaa hiihtäjiä pieneen varovaisuuteen. Sääennusteen mukaan lunta voi tulla lisää lähipäivinä.

– Kunhan lunta tulee, pidämme lumetustalkoita latupohjien edelleen vahvistamiseksi. Jos tulisi yksikin kunnon lumikuuro, saisimme kertatalkoilla paljon aikaan.

Laduille pääsee sujuvimmin Hiihtomaalta Leppästentien varrelta. Paltanmäen suunnalla latureitti lähtee jäähallin vierustalta.

Anni, Maija ja Juho Ojala kävivät varmistamassa, että sukset toimivat vielä tällekin talvelle. Kuva: Juha Jäntti

Hiihtämään jo ennen joulua

Ojalan perheen lapset Anni ja Juho olivat lähteneet äitinsä kanssa kokeilemaan, ovatko hiihtovälineet vielä sopivan kokoiset. Maanantainen ulkoiluretki oli ensimmäinen kerta tämän talven laduilla.

– Hiihdettiin tuo pieni Hiihtomaan kierros ja laskettiin vähän mäkeä. Lunta on jo sen verran, että hiihtämään pääsee. Mutta enemmänkin sitä voisi olla, Maija Ojala tuumaili.

– Kivaa on ja hyvin näillä suksillä vielä sujuu, Anni huikkasi viilettäessään pitkin Hiihtomaan tasaista lumipintaa.

Myös OrPon nuoret hiihtäjäsisarukset Reetta ja Perttu Paavola pääsivät nyt kotikaupungin lumille ensimmäistä kertaa. He olivat saaneet kaudelle hiihtotuntumaa Jämin hiihtoputkessa, kun oman seuran hiihtojaosto järjesti sinne treeniretken.

– Kovasti olemme odottaneet ladulle pääsyä, Reetta ja Perttu kertoivat ja olivat jo pian hyvässä luisteluhiihtovauhdissa kohti yhdyslatulenkkiä yhdessä äitinsä Mari Paavolan kanssa.

Perttu on ollut mukana OrPon nuorten valmennuksessa koko syksyn, ja Reetta osallistui seuran syystreeneihin.

Kolmevuotias Ellen Kahilaniemi ja hänen kolme vuotta vanhempi siskonsa Mandi Kahilaniemi ottivat hekin ilon irti luistavasta lumesta. Perheen äiti Sini Kahilaniemi kertoi, että ensimmäiset lumituntumat haettiin itsenäisyyspäivänä Rukalta.

– Kävimme täällä kotimaisemissakin muutaman lenkin jo ennen joulua. Pahimmillaan maassa oli vain hitusen harmaata hyyhmää, mutta siinäkin sitä mentiin. Latupohjat ovat täällä niin tasaiset, että pääsemme koko seutukunnalla aina ensimmäisinä luonnonlumelle hiihtämään.

Kolmevuotiaan Ellen Kahilaniemen tyylinäyte. Kuva: Juha Jäntti

Vielä on aikaa ilmoittautua hiihtokouluun

OrPon perinteinen lasten ja nuorten hiihtokoulu alkaa tiistaina 12. tammikuuta. Ilmoittautumisaikaa on loppiaiseen saakka.

Aiempaan nähden uutta on se, että hiihtokoululaisille on tarjolla kaksi eri viikonpäivää. Ilmoittautumisen yhteydessä valitaan, osallistuuko hiihtokoululainen opetukseen sunnuntai-iltapäivisin vai tiistai-iltaisin.

– Valmennusryhmät pyörivät meillä tiistai-iltaisin, ja toimme nyt sinne mukaan myös hiihtokouluryhmiä. Hiihtokoulun opetuksen sisältö on täysin sama riippumatta siitä, onko lapsi tai nuori mukana sunnuntain vai tiistain ryhmässä, hiihtokoulusta vastaava Markus Hämäläinen kertoo.

Hiihtokoulut ovat alkaneet tavallisesti loppiaisen jälkeisen viikonloppuna. Nyt aloitus viedään seuraavalle viikolle, jotta lunta olisi suuremmalla todennäköisyydellä riittävästi hiihtoa varten. Nykyiselläkin lumimäärällä päästäisiin hyvin alkuun, mutta vähintään parikymmentä senttiä olisi hiihtoväen toiveissa.

Se on hienoa kun pääsee taas hiihtämään, hihkaisivat Ellen ja Mandi Kahilaniemi sekä Perttu ja Reetta Paavola. Kuva: Juha Jäntti

Oma hiihtokoulu erityislapsille ja -nuorille

Uutta on sekin, että erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille järjestetään nyt oma hiihtokoulu. Erityislapset ovat olleet aiemmin mukana tavallisissa hiihtokouluryhmissä, mutta nyt heillä on omat erilliset ryhmänsä. Nämä ryhmät on tarkoitettu 4–16-vuotiaille, kuten muukin hiihtokoulutoiminta.

Erityislasten ja -nuorten asialla on Suomen Paralympiakomitea, jossa Suomen Hiihtoliitto on mukana yhtenä lajiseurana. Hiihtoseuroista OrPon hiihtojaosto pääsi pilottiin mukaan yhdessä kahden suuren seuran Pakilan Vedon ja Lahden Hiihtoseuran kanssa.

– Tavoitteena on, että erityislapset ja -nuoret saavat harjoitella rauhassa ja pienessä ryhmässä samoja taitoja kuin muissakin hiihtokouluryhmissä. Erityislasten ryhmät ovat pienempiä, ja niissä on enemmän ohjaajia ryhmää kohden. Näin voimme tukea jokaista osallistujaa harjoitusten aikana, erityislasten hiihtokoulusta vastaava Jenni Hämäläinen toteaa.

– Yritämme nyt saada toimintaa käyntiin ja lapsia mukaan. Kynnyksen pitäisi nyt olla mahdollisimman matala, ja tarjolla on kaikenikäisille sopivia harjoitteita.

Erityislasten hiihtokouluryhmät kokoontuvat treeneihin sunnuntai-iltapäivisin.

Kaikki lasten ja nuorten hiihtokouluryhmät kokoontuvat 6 kertaa viikoittain. Lisäksi ryhmät osallistuvat yhdessä Hiihtoliiton kanssa järjestettävään Lasten lumipäivät -tapahtumaan 14. helmikuuta.

OrPon hiihtojaosto järjestää myös aikuisten hiihtokoulun. Siihen ei ole ennakkoilmoittautumista. Kiinnostuneet kokoontuvat Hiihtomaalla 14. tammikuuta, jolloin ilmoittautumiset otetaan paikan päällä.

– Räätälöimme aikuisten hiihtokoulun osallistujien tarpeiden ja kiinnostuksen mukaisesti. Osallistuja saa tilaisuuden perehtyä sekä perinteisen että vapaan tyylin hiihtoon. Jos joku haluaa keskittyä vain jompaan kumpaan, sekin onnistuu, tältä osin vastuuhenkilönä toimiva Kaila lupaa.

Latureitit vain hiihtäjille

OrPon hiihtoväki muistuttaa, että latu-urat on tarkoitettu lumien aikaan vain hiihtoa varten. Kävely ja pyöräily latureiteillä on kielletty hiihtokauden ajan.

– Laturyhmämme tekee ison työn pitääkseen reitit hiihtokunnossa. Olisi todella toivottavaa, että latualueet saisivat olla rauhassa sen melko lyhyen kauden ajan, jolloin hiihtäminen on mahdollista, Kaila painottaa.

Latureittiä on muutettu Rovastinkankaan koulun tuntumassa. Hiihtäjät eivät käytä enää pumptrack-radan yläpuolista rinnettä, vaan rinnealue on nyt virallinen pulkkamäki.

Hiihtomaan alueella ei ole pulkkamäkeä, vaan siellä saa liikkua vain suksilla.

Leave a Comment