Luetuimmat jutut 2020: Haaveena oma asemarakennus? – Orivedellä sellainen on tarjolla

Oriveden vanha rautatie-asema
Oriveden vanha asemarakennus on valmistunut vuonna 1883. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Oriveden Sanomat julkaisee vuodenvaihteessa uudelleen kuluneen vuoden luetuimpia juttuja. Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 6.7.2020.

Oriveden rautatieaseman vanha asemarakennus on ollut julkisesti myynnissä toukokuun alkupuolelta lähtien.

Netissä julkaistussa myynti-ilmoituksessa kerrotaan, että asemarakennus on rakennettu vuonna 1883. Kyse on hirsirakennuksesta, jossa tilaa on kaiken kaikkiaan 500 neliötä. Sitä markkinoidaan rakennuksena, jossa on 12 huonetta ja keittiö sekä runsaasti mahdollisuuksia toteuttaa unelmia.

– Se on iso rakennus. Yksi puoli siitä on remontoitu täydellisesti lasten päiväkotikäyttöön eli sieltä löytyy muun muassa hyvin varusteltu keittiö. Ne tilat ovat otettavissa vaikka heti asumiskäyttöön, kohteen kiinteistövälittäjä Kati Lagerstam kertoo.

Asemarakennus on yksityisomistuksessa, mutta Oriveden kaupunki on vuokrannut rakennuksesta tilaa päiväkodin käyttöön. Tiloissa on myös taiteilijan työpaja.

– Päiväkodin vuokrasopimus on voimassa vuoden loppuun saakka, mutta toiminta on jo muuttanut sieltä pois. Todennäköistä on, että päiväkoti ei enää palaa rakennukseen, sillä Oriveden kaupunki on ymmärtääkseni yhdistellyt kyseisiä palveluita, Lagerstam sanoo.

Lagerstamin mukaan asemarakennukseen voisikin nyt esimerkiksi tehdä asuntoja tai työtiloja. Mahdollisuuksia se tarjoaa myös vaikka millaisen yritystoiminnan aloittamiseen.

Oriveden vanha asemarakennus
Näistä ovista pääsee odotushuoneeseen. Tila on rakennuksessa yhä olemassa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Alkuperäisiä tiloja on tallella

Aseman henki on kiinteistön seinien sisäpuolella vielä selkeästi aistittavissa, vaikka osa rakennuksesta onkin remontoitu. Esimerkiksi odotushalli ja lippuluukku ovat rakennuksessa yhä olemassa.

– Talo on vahvasta hirrestä tehty, perustukset ja katto ovat kunnossa. Mutta toki kaikki tällaisista rakennuksista kiinnostuvat tietävät, että kyse on vanhasta talosta.

Lagerstam myöntää, että asemarakennusten kaltaiset kohteet eivät ole niitä kaikkein helpoimpia välityskohteita. Hän on kuitenkin oppinut pitämään työssään haasteista.

– Oriveden asema on toki harvinaisen iso asemarakennukseksi. Sillä on kuitenkin puolellaan monia etuja. Muun muassa sen sijainti on hyvä ja se on asema, jolla junat yhä pysähtyvät. Se on ehdoton etu, että pihasta voi nousta junaan ja Tampereelle pääsee 25 minuutissa.

Lagerstam on luottavainen, että Oriveden asema saa uuden omistajan. Kiinnostusta sitä kohtaan on ollut jo mukavasti.

– Nämä ovat niitä kohteita, jotka tarvitsevat juuri sen tietyn ostajan. Kyse ei ole siis kohteesta, joka menisi parissa viikossa kaupaksi. Kysyntä on kuitenkin ollut hyvää eli kiinnostusta tämä kohde on jo herättänyt, Lagerstam sanoo.

Asemarakennus on perinteiseen tapaan rakennettu varsinaisen keskustaajaman ulkopuolelle. Oriveden keskustaan asemalta on noin kolme kilometriä.

Junarata kulkee aivan asemarakennuksen vieressä. Kiinteistössä on vielä tämän vuoden aikana toiminut yksi Oriveden päiväkotiyksiköistä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment