Teijo Kööpikkä valmentaa nyt kuulantyöntäjä Kaisa Kymäläistä – ”Nyt on ne vuodet edessä, jolloin pitää saavuttaa uran parhaat tulokset”

Kaisa Kymäläinen, Teijo Kööpikkä
Kaisa Kymäläiselle painavat puntit on tehty nostettaviksi. Suoritusta seuraa valmentaja Teijo Kööpikkä Raumalta. Kuva: Kalle Uotila

Ponnistuksen menestynyt kuulantyöntäjä, 26-vuotias Kaisa Kymäläinen on tämän syksyn valmentautunut raumalaisen Teijo Kööpikän, 40, ohjauksessa.

Kymäläistä valmensi kesään asti Jaakko Hassi 11 vuoden ajan. Menestys oli mainio. Tuloksena oli kaikenvärisiä SM-mitaleita Kalevan Kisoista ja hallista. Lisäksi mestaruuksia tuli juniorisarjoista.

Kymäläisen ennätys on 16,15. Nyt Kymäläinen halusi vielä testata, löytyykö valmentajan vaihdolla vielä uusia tuulia, jotka veisivät vielä parempiin tuloksiin.

Tutuiksi Kymäläinen ja Kööpikkä ovat tulleet tutuiksi kuulan maajoukkueleireillä. Kumpikin oli tykönään ajatelleet, tuota voisin valmentaa ja tuo voisi sopia minulle valmentajaksi.

Syksyllä se muuttui todeksi. Nyt on treenattu koronan jarruttaessa harjoitusmahdollisuuksia. Kaksikko pitää 2-3 päivän leirejä 2-3 viikon välein. Niitä piti olla vuoroin Raumalla ja Orivedellä. Koronarajoitukset estivät Raumalla treenit, joten harjoitukset ovat nyt pelkästään Orivedellä, missä SM-tason urheilijat pääsevät suljetuille saleille.

– Sain hyvin treenanneen urheilijan valmennettavaksi. Lähtöpohja oli hyvä. Kaisalla on osa-alueita, mitkä ovat parhaat Suomessa. Vaikutusmatka työnnössä on pitkä. Olemme jo rikkoneet harjoitusennätykset reippaasti, kertoi Kööpikkä punttireenin lomassa.

Kymäläisen penkkipunnerrusennätys on jo 120 kiloa yhdellä työnnöllä ja kolmen sarjassa 115 kiloa. Sata kiloa nousee nousee sarjassa kahdeksan kertaa.

Kööpikän valmennusohjelmassa yksi sykli kestää puoli vuotta. Siihen sisältyy peruskunto-, perusvoima-, maksimivoima- ja kilpailuun valmistava jakso. Syksyllä alkanut jakso päättyy helmikuun talvikauteen. Sen jälkeen aletaan alusta kohti kesäkautta.

Puntilla saavutettu voima pitää siirtää kuulantyöntöön räjähdysmäisenä suorituksena. Sitä valmennettava ja valmentaja nyt rakentavat.

Kööpikällä on lajista pitkä kokemus. Hän voitti EM-pronssia Riikassa vuonna 1999 M19-sarjassa miesten välineellä. Loukkaantuminen päätti uran ja miehen ennätykseksi jäi 18,84.

Kööpikkä oli kuulaprofessori Matti Yrjölän valmennuksessa. Hän onkin pakitustyylin taituri ja siirtää nyt sitä Kaisa Kymäläiselle. Kööpikkä valmentaa myös veljeään Timoa, jonka ennätys on 19,13.

Teijo Kööpikän leipätyö on Eurassa, Raikun toiminnanjohtajana. Valmentajana hän on ollut myös lentopallossa Laihian Lujassa, Euran Raikun 1-sarjajoukkueessa ja Koiviston Iskussa.

– Teen tätä rakkaudesta kuulantyöntöön. Käytän siihen vapaa-aikaani. Teen talkoota, kuten suurin osa yleisurheiluvalmentajista Suomessa. Kymäläinen korvaa minulle vain matkakulut. Arvostan Oriveden suhtautumista SM-tason urheiluun. Täällä on suorituspaikat kunnossa, totesi Kööpikkä.

Kymäläinen on rakentanut ympärilleen tiimin, joka vastaa urheilijan huollosta.

– Suomella on lupaava naisten kuularinki, joka tullee nousemaan arvokisatasolle. Kaisa Kymäläinen on yksi heistä ja mahdollisesti toinen Ponnistuksen työntäjä Oona Viljanen. Senja Mäkitörmä, Eveliina Rouvali, Emilia Kangas ovat kehityskykyisiä nuoria urheilijoita, jotka tulevat urheilukansa tietoisuuteen, uskoi Kööpikkä.

– Palo ja halu tekemiseen on vahva. Nyt on ne vuodet edessä, jolloin pitää saavuttaa uran parhaat tulokset. Nyt on jännitystä päällä, mikä on tulos SM-hallissa. Toivottavasti se päästään kisaamaan. Olemme tehneet nyt harjoitustunteja vähemmän, mutta tehokkaammin, tunnusti Kymäläinen.

Kymäläinen keskittyy täysin kuulatreeneihin. Hän jätti pois omat valmennettavat.

Korkeushyppääjälahjakkuus Teemu Laurikainen on tehnyt syksyn aikana harjoituksia Päivi Vilenin kanssa, mutta sopimusta ei ole vielä tehty. Anna Pyykkö siirtyy Jaakko Hassin ohjaukseen. Näin samanikäiset ottelijat Pyykkö ja Oona Viljanen pääsevät yhteisiin leirityksiin.

Leave a Comment