Valmetin toimitusjohtajasta Pasi Laineesta vuorineuvos –  ”Suomalaisena insinöörinä pärjäsi ihan hyvin maailmalla”

Valmetin toimitusjohtaja, vuorineuvos Pasi Laine on tehnyt työuransa suomalaisen sellu- ja paperiteollisuuden sekä energiantuotannon osaamisen viennissä maailmalle. Orivedelläkin häntä näkee edelleen usein. Kuva: Valmet Oy:n arkisto.

Tasavallan presidentti on myöntänyt vuorineuvoksen nimen ja arvon Valmet Oyj:n toimitusjohtaja Pasi Laineelle.

– Kyllähän se sangen hyvältä tuntuu. Sai tittelin eteen töitäkin tehdä vuosikymmenet – niin kuin pitääkin, hän kommentoi tuoreeltaan arvonimeä, jota hänelle oli hakenut työnantaja.

Toimitusjohtaja, vuorineuvos Pasi Laine on syntynyt Orivedellä ja käynyt täällä koulunsa.

– Haku Teknilliselle korkeakoululle oli laiskan pojan valinta. Sinne pääsi lukiotiedoilla, ja pääsykokeisiin sai kolme päivää lomaa armeijasta. Mutta kyllä se muutenkin kiinnosti eniten, hän kuvailee ammatinvalintaansa. Hyvä koulumenestys olisi varmasti avannut ovia muuallekin.

Oriveden vapaa-ajan asukkaana häntä nähdään useinkin synnyinpaikkakunnallaan. Hän oli myös juhlapuhujana entisen koulunsa, Oriveden Yhteiskoulun 90-vuotisjuhlassa. Onhan hän koulun kasvateista varmasti yksi pisimmälle ponnistaneista. Orivesi on edelleen hänelle tärkeä.

Suku vaikuttanut Voitilassa 1600-luvulta lähtien

– Onhan se syntymäpitäjä, ja koulut olen käynyt siellä. Suku on vaikuttanut Oriveden Voitilassa 1600-luvun lopulta asti, vaikkei siellä enää sukulaisia asukaan.

Vanhaa kouluaan Laine muistelee hyvällä.

– Oriveden Yhteiskoulu oli ainakin silloin oikein laadukas koulu, jossa oli todella hyviä opettajia, erityisesti matematiikassa Kari Koivuranta, fysiikassa ja kemiassa Taisto Virtanen, hän muistelee.

Entäpä tärkein evästys kotoa?

– Varmaan suvun ja perheen myötä tuli kohtuullinen itsetunto, että voi pärjätä missä vaan.

Laine pelasi lentopalloa OrPossa juniorista asti, mutta lopetti pelaamisen ykkössarjatasolle. Joukkue eteni siitä vielä korkeimmalle sarjatasolle, silloin Mestaruussarjaan asti.

– Ne vuodet opettivat, että pienemmältäkin paikkakunnalta ponnistaen voi menestyä. Oltiin useamman kerran junioreissa Suomen mestareita, samoin Koululiikuntaliiton mestareita. Sen ansiosta päästiin ulkomaillekin, ja olimme neljänneksi paras lukio maailmassa!

Pronssiottelu hävittiin Espanjalle, Kiina ja Jugoslavia pelasivat kullasta. Jugoslavia voitti. Koko turnaus Englannin Bathissa oli ainutlaatuinen kokemus Oriveden lukiopojille.

”Aina on pidettävä silmät auki ja otettava oppia kaikesta”

– Vuodet maailmalla valmistumisen jälkeen olivat antoisia. Oppi näkemään asioita monesta näkökulmasta, oppi kieliä ja kulttuureja ja sen, että suomalaisena insinöörinä pärjää ihan hyvin maailmalla. Koulussa olin lukenut saksaa, englantia ja ruotsia. Työnteossa kielitaito kasvoi, ja nyt puhun englantia ihan hyvin, saksaa kohtuullisen sujuvasti ja ruotsillakin pärjään.

Joka maassa oli omanlaisensa yrityskulttuuri ja toimintatavat. Laine korostaa, että aina pitää olla silmät auki ja halu oppia, jos haluaa yritysmaailmassa tulla parhaaksi.

Suomalaisen teknologiayrityksen Valmetin vahvuudet kansainvälisessä kilpailussa toimitusjohtaja luettelee nopeasti.

– Osaaminen, kustannuskilpailukyky, asiakassuuntautuneisuus ja teknologinen innovatiivisuus, niillä pääsee pitkälle. Eikä voi rajoittua näistä vain yhteen alueeseen, vaan kaikista osa-alueista pitää olla kiinnostunut.

Toimitusjohtajana hän sanoo olevansa vaativa, mutta ei välitä olla ylen määrin näkyvillä.

Maaliskuun jälkeen ei ulkomaanmatkoja, muuten joka toinen viikko reissussa

Korona on kurittanut erityisesti matkailua – kun asiakkaita ei vain ole, niin minkäs teet.

Laineen mukaan Valmet on tässä tilanteessakin pärjännyt hyvin, koska sillä on maailmanlaajuinen alueorganisaatio.

Turvallisuuden on tietenkin oltava ykkösenä, joten matkustaminen on Valmetillakin ollut vähäistä.

– Olemme sallineet matkustamisen nykyrajoitusten mukaisesti, eli joka maassa on hieman eri tilanne tässä.

Laine itse ei ole ollut maaliskuun jälkeen ulkomailla, sitä ennen hän reissasi vähintään joka toinen viikko.

Mitä vuorineuvos sanoo siihen, kuinka tästä päästään yli, minimoidaan vahingot yrityselämälle ja turvataan työpaikat?

– Sitä varmaan muut miettivät osaltaan. Eiköhän se meillä tarkoita ihan normaalia työntekoa: myydään asiakkaille ja toimitetaan kilpailukykyiseen hintaan hyvää laatua, kyllä tästä silloin selvitään. Toimiva paikallisorganisaatio on siinä tärkeässä osassa, hän painottaa.

Myös luottamustehtäviä Laineelle on kertynyt: hän on Keskinäisen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen hallituksen puheenjohtaja ja SSAB:n hallituksen jäsen. Ilmarisen puheenjohtajuutta hän kuvailee mielenkiintoiseksi, vaikka työllistäväksi tehtäväksi. Harrastuksiinkin jää sentään aikaa.

– Harrastan crossfitiä. Se on eräänlaista voimailua, liikuntaa, jossa lihasvoima säilyy ja hapenottokyky kehittyy. Sellaista nykyajan jumppaa, jota varten on omat kuntosalit. Joku kaveri sitä minulle suositteli, kokeilin ja innostuin.

Joulun Pasi Laine perheineen viettää rauhassa kotona Espoossa, ja pyhien mentyä saattaa tulla käymään Orivedelläkin.

 

Vuorineuvos Pasi Laine

  • synt. 1963 Orivedellä, ylioppilas Oriveden lukiosta
  • valmistui diplomi-insinööriksi 1988 Teknillisestä korkeakoulusta Espoosta
  • työskenteli useissa eri tehtävissä Valmet Automationissa Suomessa, Kanadassa, Saksassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa 1988–1996
  • Elsag Bailey Hartmann & Braun Oy:n Suomen yksikön toimitusjohtaja 1996–1998
  • Metso Automationin Process & Energy -liiketoimintayksikön johtaja 1998–2002, Pulp and Paper Automation Solutions -liiketoimintayksikön johtaja 2002–2003, Field Systems -liiketoimintalinjan vastaava johtaja 2003–2006, Metso Automationin toimitusjohtaja 2006–2011
  • vastaavana johtajana Metson eri liiketoimintayksiköissä: energia- ja ympäristöteknologia 2008–2011, paperi- ja kuituteknologia 2011, massa, paperi ja voimantuotanto joulukuusta 2011 joulukuuhun 2013
  • Metson johtoryhmän jäsen 2006–2013 sekä Metson varatoimitusjohtaja ja toimitusjohtajan sijainen 2011–2013
  • Valmetin toimitusjohtaja joulukuusta 2013 lähtien
  • vuorineuvoksen arvo ja nimi joulukuussa 2020.

Leave a Comment