Muutkin kuin kausilippulaiset voivat hyödyntää lähijunia – ladattava arvolippu ei kuitenkaan junissa kelpaa

Oriveden asema
Tähän asti lähijuniiin ovat kelvanneet vain Nysse-kausiliput, ensi vuonna myös Nysse Mobiilista hankitut kerta- ja vuorokausiliput. Kuva: Juha Jäntti

Orivesiläisiä joukkoliikenteen käyttäjiä ilahduttanee, että Nysse Mobiili -sovelluksesta ostetut kerta- ja vuorokausiliput kelpaavat ensi vuonna myös lähijunissa Oriveden ja Tampereen välillä. Nyt siis muutkin kuin kausilippulaiset pääsevät valitsemaan junan ja bussin välillä omien tarpeidensa mukaan.

Nysse-lippujen uudistuksilla valmistaudutaan ratikkaliikenteen käynnistymiseen Tampereella elokuussa 2021. Muutokset toteutetaan vaiheittain, ja ensimmäiset astuvat voimaan jo maanantaina 4. tammikuuta.

Vaihtoaika kaikille samaksi

Kaikkia matkustajia koskee vaihtoajan yhtenäistäminen. Nyt lipputyypistä ja vyöhykemäärästä riippuen vaihtoaika on ollut 60, 90 tai 120 minuuttia. Jatkossa vaihtoajat ovat kaikissa vaihto-oikeuden sisältävissä lipuissa 90 minuuttia, vyöhykemäärästä ja lipputyypistä riippumatta.

Vuodenvaihde tuo usein myös hinnankorotuksia, niin nytkin. Matkakortille ladattavien arvolippujen sekä 30 ja 90 vuorokauden kausilippujen hinnat nousevat 2–3 vyöhykkeen matkoilla kaikissa ikäryhmissä. Oriveden ja Tampereen välille tarvitaan viiden vyöhykkeen (ABCDE) lippu, joiden hinnat eivät siis muutu.

Kerta- ja vuorokausilippujen sekä 360 vuorokauden kausilipun hinta pysyvät ennallaan.

Opiskelijan kausilippu jatkossa vain Nysse Mobiilista

Opiskelijaedut siirtyvät matkakortilta mobiiliin. Opiskelijahintaisen 30 vuorokauden kausilipun saa tammikuun 4. päivästä alkaen vain Nysse Mobiili -sovelluksesta. Samalla etuus laajennetaan koskemaan 25 vuotta täyttäneistä myös nuoriin, 17 vuotta täyttäneisiin. Opiskelija-alennus on aiemmin koskenut vain 25 vuotta täyttäneitä, koska nuorten ikäryhmässä eli 17–24-vuotiaissa lipunhinnat ovat olleet täsmälleen samat.

Nyt nuorten ikäryhmään kuuluvat voivat valita, haluavatko ostaa nuorten lippuja esimerkiksi matkakortille vai käyttää opiskelija-alennusta Nysse Mobiilissa. Opiskelijaetujen piiriin saadaan muutosten myötä suuri joukko uusia asiakkaita.

Arvolipun opiskelija-alennus päättyy 3. tammikuuta. Arvolipulta veloitetaan jatkossa matkakortin omistajan ikäryhmän mukainen normaali hinta.

Junaan pääsee myös Nysse Mobiili -lipulla

Nysse-alueen junaliikenteen lippuvalikoima täydentyy mobiililipuilla. Matkakortille ladattujen 30 ja 360 vuorokauden kausilippujen lisäksi Nysse-alueen junaliikenteessä eli Nokialta, Lempäälästä ja Orivedeltä Tampereelle ja Tampereelta niihin kelpaavat 4. tammikuuta alkaen myös Nysse Mobiilista ostetut mobiilikerta- ja vuorokausiliput sekä uusi mobiiliopiskelijakausilippu. Ladattava arvolippu ei kuitenkaan junaan käy.

Lippu on käytettävä laiturialueen kortinlukijassa aina ennen junaan nousua. Liputtomalta matkustajalta voidaan periä tarkastusmaksu.

Leave a Comment