Kuukautiskuppi palkittiin Saksassa kestävän kehityksen huipputuotteena muotoilustaan – Heli Kurjanen osallistui palkintojenjakoon virtuaalisesti Juupajoelta

Heli Kurjanen ei koronatilanteen vuoksi päässyt itse noutamaan palkintoa Saksasta, vaan esiintyi palkitsemistilaisuudessa virtuaalisesti. Kuva: Christian Koester.

Suomalainen kuukautiskuppi palkittiin viime torstaina Saksassa kestävän kehityksen palkinnolla design-kategoriassa. Arvostetut palkinnot jaettiin jo 13:nnen kerran, mutta design-kategoria oli mukana ensimmäistä kertaa.

– Ajatuksena tässä kategoriassa oli nostaa esille muotoilu, joka nostaa esiin kestävän kehityksen periaatteita. Meillä design on oleellinen osa tuotetta, siksi oltiin mukana siinä kategoriassa, kertoo palkinnon virtuaalisesti Zoom-lähetyksessä vastaanottanut Lune Groupin toimitusjohtaja Heli Kurjanen.

Deutscher Nachhaltigkeitspreis -kilpailun finaalitapahtuma on aiemmin ollut hyvinkin näyttävä ja täynnä nimekkäitä esiintyjiä. Nyt formaattia oli hiukan supistettu, koska se hoidettiin tällä kertaa koronan vuoksi vain linjoilla, eivätkä palkinnonsaajat voineet matkustaa Düsseldorfiin.

Tapahtuma oli kaksipäiväinen. Sen halutaan vahvistavan myös kansalaisten tietoisuutta kestävästä kehityksestä.

Samassa sarjassa isojakin brändejä

Kilpailuun kuului tänä vuonna yhdeksän eri kategoriaa, ja palkinnot ovat lajissaan Euroopan suurimpia.

Omat kategoriansa on muun muassa kestävää kehitystä edistävälle arkkitehtuurille ja globaalille kuntayhteistyölle, startup-yrityksille ja tutkimukselle. Tarkoituksena on palkita kestävää kehitystä edistäviä ja esille tuovia huippusaavutuksia.

– Tiedettiin kyllä olevamme finaalissa, mutta kun menin ilmoitettuun aikaan Zoomiin, olihan se melkoinen yllätys, että voittajia julkistettaessa meidänkin nimi kuului. Samassa kategoriassa kun oli mukana todella isojakin brändejä, Kurjanen tunnustaa.

Kilpailuun haettiin itse mukaan – järjestäjien ehdotuksesta. Lunette on aikanaan hakenut kilpailun peruskategoriaan ja pääsi silloinkin semifinaalivaiheeseen eli short-listattujen joukkoon. Ehkä siksi tuli nyt ilmoitus uudesta kategoriasta, johon kannattaisi hakea.

– Nyt pääsimme ensiksi short-listaukseen ja sitten 26 finalistin joukkoon. Perusteluina menestykselle kisassa oli, että tuote tukee kaikin puolin kestävää kehitystä, koska se korvaa kertakäyttöiset kuukautissuojat. Ja meidän tapauksessa muotoilu on tärkeä osa käytettävyyttä, Kurjanen sanoo.

Hän uskoo kisan tuomariston vakuuttuneen, että homma toimii, kun kuukautiskuppia on jo näin kauan valmistettu ja sitä myydään laajalti kymmenissä maissa.

Malli edelleen alkuperäinen

Monissa tuotteissa ensimmäistä prototyyppiä on pitänyt matkan varrella parannella paljonkin, mutta Heli Kurjasen omien kokemustensa perusteella 15 vuotta sitten kehittelemää perusmallia ei ole matkan varrella tarvinnut pistää uusiksi.

Alun perin tehtiin vain kakkoskokoista kuppia aikuisille naisille. Myöhemmin rinnalle tuli myös ykköskoko, kun ajateltiin nuoria käyttäjiä.

– Itse kupin malli on edelleen ihan alkuperäinen. Tuotannollisista syistä siihen on tehty vain pieniä muutoksia esimerkiksi ilmareikiin, hän kertoo.

Menestyminen arvostetussa kilpailussa ilahduttaa jo monin tavoin palkittua yrittäjää, joka on ollut koko uransa ajan uskollinen juurilleen Juupajoella.

– Ilmeisesti postissa tulee aikanaan joku pysti, ja meillä on nyt hieno logo käytettävissä kertomaan menestyksestä tässä kisassa.

Kuukautiskupit tehtiin aluksi kirkkaasta silikonista, matkan varrella niistä tuli värikkäitä. Miksi?

– Kuukautiset eivät ehkä ole niin kiva aika kuukaudesta, joten värit ovat mukava piristys.

Omistajasta tullut kokonaan palkkajohtaja

Viime keväänä Lune Groupin osake-enemmistö myytiin ruotsalaisyritykselle. Loppuvuodesta ruotsalaiset ostivat loputkin yrityksestä, joten Heli Kurjanen on nykyään palkkatöissä perustamassaan yrityksessä.

Hän sanoo kuitenkin, ettei se vaikuta hänen työskentelyynsä, vaan töitä paiskitaan samalla innolla kuin ennenkin.

– Heillä oli optio tehdä kauppa pidemmällä ajalla, mutta he halusivatkin toteuttaa sen heti samana vuonna. Tämä ei vaikuta meihin, ja Suomen homma pysyy edelleen Juupajoella. Kun yritystä on 15 vuotta pyöritetty täältä maalta, omistajat luottavat siihen, että pystymme jatkossakin niin tekemään.

Yhteistyö ruotsalaisten kanssa on poikkeusvuonnakin sujunut Kurjasen mukaan hyvin. Organisaatioiden yhdistämisessä oli toki työtä, ja henkilöstössä on ollut pientä vaihtuvuutta, mutta Suomen päässäkin on tehty uusia rekrytointeja.

Ensi vuodelle suunnitelmissa on esimerkiksi saada juuri valikoimaan tulleet pestävät kestositeet markkinoille. Nekin tehdään Suomessa kuten kuukautiskupit, ja niitä tarjotaan vaihtoehdoksi kupille tai sen ohessa käytettäväksi. Materiaalina on luomupuuvilla ja bambu.

Muutakin uutta on tekeillä, mutta niistä Heli Kurjanen ei vielä voi puhua.

Leave a Comment