Karpinlahden koulun kuntotutkimus

Tulihan luettua kuntotutkimus Karpinlahden koulusta. Paljon olisi tutkimuksen mukaan tehtävä, mutta paljon on vuosien varrella jätetty tekemättä tai laiminlyöty.

Vaikea ymmärtää, kuinka voi ilmastointilaitteiden puhdistukset/ suodattimien vaihdot tai laakeriviat jäädä korjaamatta.

En tiedä, mitä kaupungin organisaation tehtäviin kuuluu, mutta toivottavasti myös sisäilmasäleikön tai kaivojen puhdistukset määräajoin. Olemassa olevien ilmastointikoneiden huoltotöiden laiminlyönti ei ainakaan paranna ilmanlaatua koulussa.

Näyttäisi siltä, että Karpin koulu halutaan ajaa alas vain säästötarkoitusten takia. Loppuuko säästäminen siinä vaiheessa, kun viimeinen katulamppu on sammutettu vai mitä sen jälkeen tapahtuu.

Onko Karpinlahden koulu kuitenkaan niin huonossa kunnossa, mitä väitetään? Alla lauseita, jotka on poimittu suoraan Vahasen kuntokartoituksesta:

– Alapohjan betonilaattaan kohdistuu kosteusrasitusta maaperästä, mutta alapohjat toimivat nykyisten pintamateriaalien kanssa pääosin hyvin.

– Kellarin seinissä ei pääosin havaittu viitteitä kosteudennoususta seinien alaosiin. Kellarin ulko-seinien mineraalivillaeristeessä ei todettu merkittävää mikrobikasvua, mutta väliseinäeriste on merkittävästi mikrobivaurioitunut.

– Maanpäälliset ulkoseinät ovat pääosin massiivitiilirakenteita, joissa ei esiinny kosteus-teknisen toimivuuden puutteista aiheutuvaa korjaustarvetta.

– Vesikaton ja yläpohjan rakenteissa ei havaittu laaja-alaisia vaurioita.

– Piha-alueiden pintavesien ohjaus, sekä katolta tulevien hulevesien ohjaus on pääosin hyvällä tasolla.

– Alapohjaan tehdyn pintakosteuskartoituksen perusteella pintakosteuslukemat olivat pääosin tavanomaisella tasolla.

– Liikuntasalissa ei todettu mikrobi-kasvua.

– Alakellarin puuvarasto on asetettu käyttökieltoon joulukuussa 2019.

Yllä olevat katkelmat antavat kohteesta aivan toisenlaisen vaikutelman mitä kaupungin päättäjät haluavat Karpin koulusta yleiseen tietoon antaa.

Epäkohtia kyllä kohteesta löytyy, mutta löytyykö tuon väitetyn 1,9 miljoonan euron edestä. Pyydämmekin Oriveden päättäjiä julkaisemaan tuon väitetyn kustannusarvion. Hienoa toki olisi, jos tuollainen panostus kohteeseen tehtäisiin, mutta epäilen.

Tiiveyden parantaminen, ikkunoiden vaihto,  0-kerroksen väliseinien mineraalivillojen poisto, ilmastoinnin uusiminen/parantamien ja osan rakennuksen salaojien uusiminen on varmasti tehtävä, sitä ei voi kukaan kieltää.

Mielestäni kyseessä on korjaustoimenpiteitä,  jotka voidaan jakaa useammalle vuodelle koulun normaalia käyttöä keskeyttämättä.

Orivesi tuntuu olevan kaupunki, jossa viimeisetkin peruspalvelut viedään sivukyliltä. En ole ainoa yrittäjä Etelä-Orivedellä, jolle tuli mitta täyteen Oriveden säästöohjelman tiimoilta. Veroeurot kelpaa kyllä, mutta viimeiset alueen peruspalvelut aiotaan lopettaa.

Karpinlahden koulun lakkauttaminen ei ainakaan lisää alueen elinvoimaisuutta. Seuraavat yrityksen ovat ilmoittaneet siirtävänsä toimintansa pois Orivedeltä mikäli Karpinlahden koulu lakkautetaan.

Sähköasennus Taipale ky, tj Teemu Taipale

Villein Oy, tj Jukka Äikäs

Josira Oy, tj Tommi Revonniemi

Suomen Asuntouudistus Oy, tj Vesa Unkila

Maanrakennus Jari Riihimäki, tj Jari Riihimäki

Leave a Comment