”Tarpeetonta matkustamista tulisi joulun alla välttää” – Pirkanmaan koronasuositukset jatkuvat ensi vuoden puolelle

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä on päättänyt jatkaa  voimassa olevia suosituksia 10.1.2021 saakka. Myös joulun ajan matkustamisissa pirkanmaalaisten toivotaan olevan tarkkana.

– Tarpeetonta matkustamista ja isoja sukulaistapaamisia tulisi joulun aikaan välttää. Esimerkiksi Lapin matkailukeskuksista palatessa kannattaa ottaa tartuntariski huomioon palatessa töihin, kouluun tai harrastuksiin, toteaa Pirkanmaan koronanyrkin puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Juhani Sand Taysista.

Suosituksia kiristettiin 2. joulukuuta ja näiden suositusten mukaan Pirkanmaalla toivotaan kaikkien toimivan nyt tammikuun alkupuolelle saakka. Voimassa niiden piti olla aluksi vain 21. joulukuuta saakka.

Yksityistilaisuuksien järjestämistä mietittävä tarkoin

Pirkanmaalla suositellaan muun muassa, että yksityistilaisuuksien, kuten syntymäpäivien, hautajaisten, tai illanistujaisten järjestäminen harkitaan tarkoin. Jokaisessa perhe- ja ystäväpiirissä on mietittävä, ovatko tapaamiset tarpeellisia. Jos tapaamisia järjestetään, on ratkaistava, miten se tehdään turvallisesti.

Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

Koulujen joulujuhlia suositellaan järjestettäväksi ulkona tai luokittain. THL suosittelee, että pikkujouluja vietetään korkeintaan kymmenen henkilön ryhmissä. Joulunajan muutkin tapahtumat kannattaa pitää ensisijaisesti ulkona turvavälit ja maskit huomioiden.

Muita tammikuulle jatkuvia suosituksia ovat:

  • Julkisissa sisätiloissa sekä museoissa ja teattereissa yleisömäärä suositellaan rajattavaksi korkeintaan kymmeneen henkilöön. Kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 10 hengen rajaa.
  • Julkiset ja yksityiset sisäliikuntatilat suositellaan suljettaviksi.
  • Aikuisten joukkueurheilu sekä kontakti- ja kamppailulajit suositellaan olevan tauolla.
  • Uimahallit, kylpylät ja yleiset saunat suositellaan suljettaviksi.
  • Nuorisotilat suositellaan suljettaviksi.
  • Kirjastojen suositellaan tarjoavan rajattua palvelua vain lainaustoimintaa varten.
  • Huvi- ja leikkipuistot suositellaan suljettaviksi.
  • Kauppakeskuksissa suositellaan suljettaviksi oleskelutilat.
  • Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen kausi suositellaan päätettäväksi tai siirrettäväksi etäopetukseksi.
  • Tarpeetonta matkustamista suositellaan vältettäväksi erityisesti leviämisvaiheen maakuntiin.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä kokoontuu vuodenvaihteessakin viikoittain ja tarkastelee suosituksia tilanteen mukaan kaikissa kokouksissaan.

Tartuntoja eniten perheenjäseniltä

Pirkanmaan koronatilanne jatkuu edelleen kiihtymisvaiheessa. Taudin ilmaantuvuus on alueella nyt 70 tapausta 100 000 asukasta kohden. Se on hieman vähemmän kuin viime viikolla.

Positiivisten testien osuus Fimlabin tekemistä testeistä on kuluneen viikon perusteella 1,6 prosenttia. Sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan myös, että jäljitystyö onnistuu edelleen hyvin

Pirkanmaalla tartuntoja on todettu yhä enemmän iäkkäiden ikäryhmissä ja tilanne näkyy myös sairaalahoidon tarpeena. Erityisesti Rauhaniemessä todettu tartuntaketju näkyy alueen viime viikon tartunta- ja sairaalahoidon tilastoissa. Sairaalahoidon tilanne on kuitenkin tällä hetkellä hyvin hallinnassa.

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin yhteensä 187 koronatartuntaa. Niistä pystyttiin hyvin selvittämään tartunnan lähteitä, sillä 79 prosentissa tapauksista tiedetään tartunnan lähde.

Viime viikolla tartunnan sai oman perheen sisältä 58 henkilöä. Hoivayksiköstä tuli tartunta 29 henkilölle, näistä 25 oli Rauhaniemen sairaalan potilasta ja neljä omaista. Työpaikaltaan tartunnan sai 11, joista Rauhaniemen sairaalasta tartunnan sai yhteensä viisi työntekijää.

Sukulaisten ja ystävien tapaamisista tuli 20 tapausta ja yksityisistä juhlista kuusi tapausta. Ravintolasta tai baarista tuli kolme tartuntaa ja vapaa-ajan harrastuksista kaksi tartuntaa. Koulusta tai oppilaitoksesta tuli viisi tartuntaa kolmesta eri yläkoulusta.

Pirkanmaalla todettiin viime viikolla viisi tartuntaa myös ulkomailta. Lisäksi todettiin yhdeksän tartuntaa yksittäisistä tunnetuista lähteistä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?