Ennen joulua ehtii vielä antaa kallisarvoisen lahjan – eikä maksa antajalle mitään

Veripalvelu toimii ja verenluovutuspisteet pidetään auki pandemiatilanteessakin. Verta ei voi valmistaa keinotekoisesti, joten on erittäin tärkeää, että terveet ihmiset jatkavat verenluovuttamista, vaikka muita sosiaalisia tilanteita suositellaankin vältettäväksi. Verenluovuttajia tarvitan tasaisesti ihan joka arkipäivä, jotta potilaat sairaaloissa saavat tarvitsemansa verivalmisteet.

Ennen joulua pääsee vielä luovuttamaan verta Orivedellä seurakuntakeskuksessa maanantaina 14. joulukuuta iltapäivästä iltaan. Koronaoloissa verenluovutukseen pitää kuitenkin varata aika etukäteen. Se onnistuu  tästä.

Potilaat tarvitsevat noin 800 verenluovuttajan apua joka arkipäivä myös meneillään olevan koronapandemian aikaan. Verenluovutuspaikat eivät ole yleisötilaisuuksia, joten aluehallintovirastojen määräykset kokoontumisrajoituksista eivät koske niitä.

Veripalvelu huolehtii turvallisuudesta

Verenluovutuksessa käymisestä on tehty mahdollisimman turvallinen. Käytössä on ajanvaraus, joten paikalla on kerralla rajattu määrä ihmisiä. Muut kuin verenluovuttajat eivät tällä hetkellä voi tulla luovutustiloihin.

Muihin tiloissa oleviin ohjataan pitämään 1–2 metrin turvaväli ja pesemään kädet heti tiloihin saavuttaessa. Suu-nenäsuojusten käyttöä verenluovuttajille suositellaan vahvasti. Luovuttajat saavat Veripalvelusta kasvomaskin. Myös henkilökunta käyttää kasvomaskeja. Luovuttajan tulee riisua maski lyhyesti ainoastaan tunnistautumista varten ja syömisen sekä juomisen ajaksi.

Jouluna poikkeusaukioloajat

Verenluovuttajia tarvitaan erityisesti pitkien joulunpyhien ja uudenvuoden ympärillä. Verta voi luovuttaa normaalisti keskiviikkoon 23.12. asti. Jouluaattona sekä joulupäivinä 24.–26.12. verenluovutusta ei järjestetä.

Sen sijaan Veripalvelu on auki poikkeuksellisesti sunnuntaina 27.12. muun muassa Tampereen Koskikeskuksessa kello 10–18. Sinnekin on ajanvaraus, jottei paikalla ole samaan aikaan liikaa ihmisiä.

Joulun välipäivinä aukioloajat Veripalvelussa ovat normaalit. Uudenvuoden aattona 31.12. Veripalvelun toimipiste Tampereella palvelee kello 17:ään asti. Uudenvuoden päivänä 1.1. verta ei voi luovuttaa.

Lue lisää verenluovutuksesta koronapandemian aikaan.

Veripalvelu suosittelee  18–25.vuotiaille naisille  luovuttamista kerran vuodessa, muille naisille enintään 2–3 kertaa vuodessa ja miehille enintään 3–4 verenluovutusta vuodessa. Sallitut minimivälit kokoverenluovutuksille ovat naisille 91 ja miehille 6

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?