Valotaide nousi suositummaksi – ilotulituksella on myös kannattajansa

Orivarsan puiston valotaideteos

Suurin osa Oriveden Sanomien kyselyyn vastanneista haluaisi joulunavauksiin mieluummin valotaideteoksen kuin ilotulituksen. Kuva: Juha Jäntti

Valotaide voisi korvata ilotulituksen tulevien vuosien joulunavaustapahtumissa. Tätä mieltä oli 72 prosenttia Oriveden Sanomien kyselyyn vastanneista.

Oriveden joulunavauksen ilotulitus peruttiin tänä vuonna koronatilanteen vuoksi. Sen sijaan kaupunkilaisille tarjottiin visuaalisia elämyksiä Orivarsan puistoon luodulla valotaideteoksella, joka oli nähtävillä tapahtumaviikonlopun ajan.

Kyselyyn tuli 39 vastausta. Selkeä enemmistö eli 28 vastaajaa koki valotaiteen paremmaksi vaihtoehdoksi. Ilotulituksen kannalla oli 11 vastaajaa.

Molemmissa hyvät puolensa

Yhtä lyhyttä ”ei todellakaan voi korvata” -kommenttia lukuunottamatta kaikki sanalliset perustelut puhuivat ainakin osin valotaiteen puolesta. Jotkut vastaajista löysivät molemmista hyviä puolia.

– Mielestäni valotaideteos on kiva ja näyttävä, mutta itselleni ilotulitteissa on jotain mikä tekee niistä ilotulitteita. Varsinkin joillekin lapsille ilotulitus on ehkä mieluisampi kuin valotaide, totesi yksi vastaajista.

Eräs vastaaja totesi, että valoteos oli hieno, mutta se ei kuitenkaan korvaa ilotulitusta. Valoteos ei ole yhtä juhlava ja arjesta poikkeava ilmestys kuin taivaalle levittyvät värit.

– Ilotulitus ei myöskään mielestäni ruuhkauta väkeä liiaksi samaan paikkaan. Ymmärrän kuitenkin myös ekologiset syyt sekä koiranomistajien näkökannat rakettien ammunnan lopettamisen puolesta.

Erään perheen lapset jäivät kaipaamaan ilotulitusta. Toinen vastaaja kertoi päinvastaisesta reaktiosta.

– Lapsemme sanat kun näki valaistuksen: Wow! Näin kun valoja asennettiin ja olin itse ensin vähän kriittinen, mutta lopputulos oli kyllä hieno, jatkoon! Ehdottomasti mieluummin valot kuin raketit.

Äänetön ja ympäristöystävällinen

Useampikin vastaaja toivoi, että valotaideteos voisi olla paikallaan pidempäänkin kuin vain yhden viikonlopun. Moni nosti esille senkin, että valoteos on joka tapauksessa pidemmän aikaa ihasteltavana.

Useampi kuin yksi vastaaja piti tärkeänä sitä, että valoteos on ympäristöystävällisempi ilmiö kuin ilotulitus.

Erään ehdotuksen mukaan kaupunki voisi valaista puiston pysyvästi kiinteillä valonheittäjillä. Tämä olisi pysyvä piriste syksyn pimeyteen.

Valotaiteen luonnehdittiin olevan äänetöntä, mutta siihen voi haluttaessa liittää myös ääntä.

Sellaistakin esitettiin, että ilotulitukset pitäisi kieltää kokonaan.

– Monet koirat ovat hyvin paukkuarkoja ja pelkäävät ilotulitusta. Toivottavasti kaikki pienetkin ilotulitukset korvataan jatkossa valotaideteoksilla. Myös elokuun lopun venetsialaiset pitäisi toteuttaa lyhdyin ja kynttilöin. Luonto kiittää, arvioi yksi vastaajista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?