Lumentuloa odotetaan malttamattomana – vain pari vastaajaa ei toivoisi lainkaan lunta

Koskahan jättilaukan kukinto saa seuraavan kerran lumihunnun? Enemmistö vastaajista sitä kuitenkin toivoisi,. Kuva: Anne Kotipuro.

Aika moni odottaa lumentuloa malttamattomana, ilmenee viime viikonlopun nettikyselyn vastauksista. Tätä mieltä oli 73 prosenttia vastaajista. Vain kaksi vastaajaa ilmoitti, ettei toivosi talveksi lainkaan lunta.

Yhdelle vastaajista on ihan yks hailee, tuleeko sitä vai ei, mutta perustelut löytyivät molemmille vaihtoehdoille: ”Pieni lumikerros maassa tuo valoisuutta, suuret lumimäärät aiheuttavat kustannuksia, toisaalta vesivarastojen kannalta talven lumia tarvitaan.”

Viime viikonlopun kysely lumesta ja lumentulosta sai vastaajat myös perustelemaan kantaansa. Useimmat lunta odottavat mainitsivat, miten lumi tuo lisää valoisuutta. Toinen tärkeä peruste on mahdollisuus hiihtää ja harrastaa muita talviurheilulajeja. Ja lapsillehan lumi tuo paljon iloa.

Toisaalta vastaajat totesivat, että vähempikin määrä lunta riittäisi, jottei lumitöitä tulisi liikaa.

Yksi vastaaja totesi suoraan inhoavansa lunta ja jäätä. Hän toivoo, että koko talvi mentäisiin plussan puolella.

”Jäiset kadut ovat vaarallisia, vaikka käyttäisi liukuesteitä. Lumi peittää kaiken alleen. Olo on kuin olisi pakastimessa,” kiteytti tämä vastaaja suhtautumisensa lumeen.

Entä miten todennäköisenä vastaajat pitävät valkoista joulua Oriveden seudulla? Nolla tarkoittaa, ettei lainkaan, ja kymppi olisi ollut aivan varmaa. Hajonta oli suurta, nollasta ysiin, ja keskiarvoksi todennäköisyysarvioille tuli 5,7.

Mäkihyppääjämatematiikalla mahdollisuus valkoiseen jouluun olisi siis jotakuinkin fifty-sixty eli puolenvälin kieppeillä. Sepä nähdään jo runsaan kolmen viikon kuluttua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?