Pirkanmaan koronanyrkki tiukentaa koronasuosituksia – Oriveden valmiusjohtoryhmä on luvannut tiedottaa kaupungin uusista linjauksista vielä tänään

Pirkanmaan alueellinen koronanyrkki tiukentaa koronaan liittyviä suosituksia, sillä valtakunnallinen koronatilanne on heikentynyt ja myös Pirkanmaan tilanne mennyt viikon kuluessa huonompaan suuntaan.

Pirkanmaa on lähellä siirtymistä leviämisvaiheeseen ja tähän tilanteeseen alueella ei haluta päätyä. Tilannetta halutaan torjua etukäteen tehdyillä vahvoilla toimilla.

Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän toimenpiteet ovat suosituksia kunnille, yhteisöille, yrityksille ja kansalaisille. Niiden toivotaan kuitenkin noudattavan suosituksia. Aluehallintoviraston velvoittavia päätöksiä odotetaan alkuviikolle.

Kymmenen henkilön raja kaikkiin tilaisuuksiin, uimahallit ja sisäliikuntatilat kiinni

Pirkanmaan koronanyrkin uudet koronasuositukset ovat nämä:

 • Julkisissa sisätiloissa sekä museoissa ja teattereissa yleisömäärä suositellaan rajattavaksi 2.-21.12. korkeintaan kymmeneen henkilöön. Kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 10 hengen rajaa. Aluehallintovirastolle ehdotetaan yli 10 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämistä. Tarvittaessa myös yksittäinen kunta voi tehdä näitä koskevan velvoittavan päätöksen oman kuntansa osalta.
 • Julkiset ja yksityiset sisäliikuntatilat suositellaan suljettaviksi 2.-21.12. Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille.
 • Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien suositusta tauottamisesta jatketaan 21.12. asti
 • Uimahallit, kylpylät ja yleiset saunat suositellaan suljettaviksi 2.-21.12.
 • Nuorisotilat suositellaan suljettaviksi 2.-21.12.
 • Kirjastojen suositellaan 2.-21.12. tarjoavan rajattua palvelua vain lainaustoimintaa varten.
 • Huvi- ja leikkipuistot suositellaan suljettaviksi 2.-21.12.
 • Yksityistilaisuuksissa jatketaan 10 henkilön henkilösuositusta 21.12 asti
 • Kauppakeskuksissa suositellaan suljettaviksi oleskelutilat 21.12. asti
 • Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen kausi suositellaan päätettäväksi tai siirrettäväksi etäopetukseksi 2.-21.12.
 • Tarpeetonta matkustamista suositellaan vältettäväksi erityisesti leviämisvaiheen maakuntiin (tällä hetkellä esim. Uusimaa)

Toisen asteen opetus jatkuu Pirkanmaalla lähiopetuksena. Oppilaitoksissa sekä oppilaat että henkilökunta noudattavat aiemman suosituksen mukaisesti kaikkia tartuntojen torjumiseksi annettuja ohjeita ja käyttävät kasvomaskeja.

Aiemmin annetut suositukset kasvomaskien käytöstä ja etätyöstä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden vierailuja koskevat rajoitukset pysyvät voimassa. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tarjotaan asiakkaille edelleen ensisijaisesti lähipalveluina.

Uhkana terveydenhuollon ylikuormittuminen

Valtakunnallisesti tartuntamäärät ovat kasvaneet ja samalla yli 50-vuotiaiden osuus sairastuneista on kasvanut edellisviikosta (18%:sta 29%:iin).  Myös Pirkanmaalla on olemassa realistinen uhka terveydenhuollon ylikuormittumisesta.

Lauantaina 14 vuorokauden ilmaantuvuus nousi Pirkanmaalla 59:ään tapaukseen 100 000 asukasta kohden. Edeltäneen seitsemän vuorokauden aikana on todettu 199 uutta tartuntaa.

Positiivisten näytteiden osuus testatuista seitsemän vuorokauden aikajaksolla on noussut kahteen prosenttiin. Koko syksyn tämä luku on pysynyt alle yhden prosentin, mitä pidetään tavoitteena ja perusvaiheen prosenttiosuutena. Kiihtymisvaiheessa se on 1-2 %.

Kuluvalla viikolla oli lauantaihin mennessä todettu 152 tartuntaa, ja näistä 93:n (61%) tartuntalähde oli tiedossa.

Nyrkki kertoi uusista suosituksista sunnuntaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Oriveden kaupungin valmiusjohtoryhmä kokoontuu myös sunnuntaina ja tiedottaa uusista linjauksista vielä tämän päivän aikana.

Orivedellä on koronan toisen aallon aikana THL:n mukaan todettu seitsemän koronatartuntaa. Juupajoella tartuntoja on todettu alle viisi tai ei yhtään.

Lue lisää: Yksi uusi koronatartunta Orivedellä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?