Suomenpystykorva Ruska on Hirviherra 2020 – mestaruus ratkottiin Eräjärven lähimaastoissa

Hirviherra2020
Toivakkalaisen Sakari Ainalin omistama suomenpystykorva Ruska vei vuoden 2020 Hirviherra-tittelin. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Riistaverinen, uskollinen ja ystävällinen.

Näillä sanoilla omistaja Sakari Ainali kuvailee suomenpystykorvaansa Ruskaa. Alle kaksivuotias uros voitti perjantaina vuoden 2020 Hirviherra-tittelin eli suomenmestaruuden suomenpystykorvien ja pohjanpystykorvien hirvenhaukkukokeesta.

Ruskan pisteet olivat 83,50. Ainali oli tulokseen tyytyväinen, sillä koira on vielä varsin nuori. Hirvikokeita Ruskalla oli takanaan vasta neljä, joista yhdestä se on saanut 92,50 pistettä.

– Nämä mestaruuskisat ovat kuitenkin aina vähän oma juttunsa, kun maastot arvotaan ja koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Todella iloinen tästä koiran onnistumisesta olen, Ainali sanoo.

Ainalilla oli kisassa mukana myös toinen koira, Hakojen Nuutti. Se teki suorituksensa toisen ohjaajan kanssa, kun Ainali oli metsässä Ruskan kanssa.

– Nuutti on Ruskan isä. Se on ollut tässä kisassa kahdesti kakkonen, mutta nyt sitten pojasta polvi parani, Ainali kertoo.

Myös Ruskan emä, Rauno Salomaan omistama Myllykulman Hilla kamppaili tämän vuoden Hirviherra-tittelistä. Se sijoittui seitsemänneksi.

Hirviherra2020
Kiertopalkinto on voitettu! Siihen kirjataan nyt vuoden 2020 kohdalle Ruskan nimi. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Suomen parhaat pystykorvat mukana

Hirviherra-kisaan valitaan mukaan enintään 12 koiraa, joilla on hirvenhaukkukokeesta saavutettuna HIRV1 eli 70-100 pisteen tulos. Etusijalla ovat koirat, jotka ovat tehneet tuloksen kuluvalla koekaudella. Kisan sääntöjen mukaan koirista vähintään neljän olisi oltava narttuja.

Edellisen vuoden mestari saa automaattisesti oikeuden puolustavana mestarina seuraavan vuoden kisaan. Siksi kisassa on mukana yhteensä 13 koiraa. Viime vuonna mestaruuden vei Korpisumun Mortti 82,50 pisteellä. Tällä kertaa koira oli kahdeksas.

Kisan ylituomarina toiminut Tuomo Virolainen oli tyytyväinen niin kisajärjestelyihin kuin kisan tasoon.

– Koiranomistajat ymmärsivät, mistä kisassa on kyse ja hirveä haettiin viimeiseen asti. Neljän koiran pisteet jäivät heikoiksi, sillä niille ei saatu arvioitua löytöhaukkua. Mutta kärkinelikko teki ykkösen tuloksen, Virolainen iloitsi.

Kisassa jaettiin myös erikoispalkintoja. Sitkeimmän hakijan palkinnon sai Hakojen Sessi, jonka hakuaika oli täydet 300 minuuttia. Kiinni otettujen karkkojen palkinnon sai Myllykulman Hilla 8,5 kilometrillään.

Hirviherra2020-kisan järjestivät Hämeen Pystykorvakerho ja Mäntän seudun koirakerho. Kisakeskus oli Eräjärven Einonpirtillä.

Kisamaastoja kokeeseen oli löydetty noin sadan kilometrin säteeltä, muun muassa Eräjärveltä, Kuhmalahdelta ja Juupajoelta.

Tulokset:

1. Ruska (u), omistaja Sakari Ainali 83,50 pistettä

2. Vasurin Kalle (u), omistaja Hannes Viinikainen 77,50 pistettä

3. Willimiehen Liekki (n), omistaja Esko Hytönen 71,00 pistettä

4. Hepakan Pörri (u), omistaja Hannu Neuvonen 70,00 pistettä

5. Hakojen Nuutti (u), omistaja Sakari Ainali 67,50 pistettä

6. Tukkikankaan Pekko (u), omistajat Antti & Rita Haapasaari 64,00 pistettä

7. Myllykulman Hilla (n), omistaja Rauno Salomaa 52,00 pistettä

8. Korpisumun Mortti (u), omistaja Erkki Pylvänen 41,00 pistettä

9. Keikarin Amadeus (u), omistaja Pekka Oikarinen 37,50 pistettä

10. Hakojen Sessi (n), omistaja Keijo Ekman 12,50 pistettä

11. Hakojen Aatu (u), omistaja Olli Miettinen 12,50 pistettä

12. Napsu (n), omistaja Jari Laapas 9,50 pistettä

13. Kiertäjän Korven Aapo (u), omistaja Rauli Valkonen 9,50 pistettä

Hirviherra2020
Kiitos ja kumarrus, sen osasi myös Ruska. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment