Neo Industrialista tulee Reka Industrial – maailmanlaajuisen brändin juuret ovat Juupajoella

Reka-konsernin kaapelituotantoa Riihimäellä. Kuva: Tapio Aulu

Teollisuuskonserni Neo Industrial on jatkossa nimeltään Reka Industrial. Uusi nimi on paluuta yhtiön juurille. Reka-konsernin historia ulottuu vuoteen 1898, jolloin Edvard Rentto aloitti uransa Korkeakosken kenkätehtaassa Juupajoella.

– Reka on Suomessa ja kansainvälisesti tunnettu brändi. Jatkossa se näkyy niin yhtiön kuin sen tuotemerkkienkin nimissä, ja kokoamme näin koko laajan tunnettuuden yhden ja saman nimen alle, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Markku E. Rentto kertoo.

Konsernilla on tuotannollista toimintaa useilla paikkakunnilla Suomessa. Emoyhtiö Reka oy:n pääkonttori sijaitsee Juupajoen Salokunnassa. Kolme yhtiön talousosaston työntekijää työskentelee vakituisesti Juupajoella.

– Reka oy edelleen sukuyhtiö, jolla on useita osakkeenomistajia. Jotkut heistä asuvat Juupajoella, ja yhtiössä on töissä jo viidennen sukupolven edustajia.

Yhtiön merkittävä virstanpylväs oli, kun Reka Kumi aloitti kumin valmistuksen Hyvinkäällä vuonna 1955. Reka Kaapeli puolestaan aloitti kaapeleiden valmistuksen vuonna 1961.

Kasvua erityisesti kaapelituotannossa

Reka Industrialin keskeisiin toimialoihin kuuluu yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittinen kaapeliteollisuus. Reka Industrial omistaa kaapelituotteita ja -ratkaisuja suunnittelevan ja valmistavan Reka Kaapelin sekä vähemmistöosuuden Nestor Cablesista. Yhtiöt kehittävät pohjoisiin olosuhteisiin sopivia sähköistys- ja tiedonsiirtoratkaisuja.

Voimakaapelien valmistus jakautuu Hyvinkäälle, Riihimäelle ja Keuruulle. Oulussa sijaitseva osakkuusyhtiö on Suomen ainoa valokuitukaapelien valmistaja.

Reka Kumi tekee kumituotteiden sopimusvalmistusta Euroopan raskaita työkoneita ja kuljetuskalustoa valmistaville yrityksille. Yrityksellä on erityisosaamista moottoreiden jäähdytysjärjestelmien ja tärinävaimennuksen toteutuksissa. Toinen tuotantoyksikkö sijaitsee Suomen Aurassa, toinen Puolassa.

Konsernilla on Suomessa yli 400 työntekijää, ja ulkomailla heitä on 230. Tämän vuoden liikevaihto tulee olemaan noin 130 miljoonaa euroa. Noin puolet tuotannosta menee vientiin, ja asiakkaita on noin sadassa eri maassa.

Kaapelipuolella Reka on tehnyt paljon toimituksia sähköverkkojen maakaapelointeihin ja teollisuuden investointikohteisiin. Konserni on vahvasti mukana tuuli- ja aurinkovoimaloiden toteutuksissa.

– Kaapelit ovat laajalti tärkeitä yhteiskuntakehityksessä, ja kyseessä on jatkuvasti kasvava ala. Olemmekin pystyneet lisäämään kotimaan tuotantomme työntekijämäärää. Olemme hyvässä tilanteessa myös nyt poikkeusaikoina, sillä merkittävät asiakkaamme ovat jatkaneet projektejaan koronaepidemiasta huolimatta, Rentto toteaa.

Leave a Comment