Kuntapolitiikassa mukana ollut Usko Jokinen täytti 80 vuotta – vielä 75-vuotiaana hän toimi jalkapallossa virallisten pelien erotuomarina

Usko Jokinen
Usko Jokinen oli pitkään mukana kuntapolitiikassa. Nyt hän on täyttänyt 80 vuotta. Kuva: Pasi Jokinen

Isäni, Usko Jokinen, syntyi Eräjärvellä 14.11.1940 keskellä toisen maailmansodan melskeitä monilapsiseen perheeseen.

Kaikesta oli pulaa. Perheessä oli 12 lasta jakamassa ruoan ja vanhempien huomion, mutta koskaan isä ei ole valittanut lapsuudestaan. Varmasti kaikki lapsuuden kokemukset ovat vaikuttaneet koko elämään: isä ei ole ollut koskaan ihminen, joka pienistä valittaisi. Myös iso sisarusparvi on osaltaan vaikuttanut siihen, että isä on ollut aina kovin solidaarinen muita ihmisiä kohtaan ja hänestä on aina puheissa huokunut, kuinka onnellinen hän on ollut laajasta ystäväpiiristään.

Eräjärveltä löytyi myös puoliso, Maija, äitini, ja yhteistä taivalta heillä on jatkunut jo pitkälti yli 50 vuotta. Heillä on kaksi lasta ja viisi lastenlasta. Eräjärveltä alkoi myös kiinnostus kunnallispolitiikkaan ja Usko oli aktiivisesti mukana politiikassa 1960-luvulta 1980-luvulle.

Uskon elämään tuli hyvin nuorena urheilu ja musiikki. Nämä harrastukset ovat olleet kantava voima koko Uskon elämän. Hän on ollut vahvasti mukana monissa Oriveden seudun seuroissa, niin urheilijana, valmennuksessa kuin muissakin tehtävissä. Näiltä vuosilta isällä on valtava ystäväjoukko, jota hän on aina suuresti arvostanut.

Usko on ollut myös hyvin yleinen näky Maijan kanssa urheilukatsomoissa, niin minun kuin lasteni peleissä sekä todella monien eri lajien koitoksissa. Viimeiseen kymmeneen vuoteen tuskin kovin montaa OrPon naisten tai LP Kangasalan kotipeliä on heiltä jäänyt näkemättä.

Erityismainintana harrastuksista voisi mainita jalkapallon erotuomaritoiminnan. Usko tuomaroi sarjapelejä usealla vuosikymmenellä ja vielä virallisia pelejä 75-vuotiaana. Tuskin kovin moni on vastaavaan pystynyt!

Eläkeiässä myös veteraaniurheilu on ollut tärkeä osa Uskon elämää. Usko ja Maija ovat kiertäneet maailmalla aina MM-kisoja myöten ja mitalejakin on palkintokaapissa tuliaisina lukuisia.

Musiikki tuli Uskon elämään nuorena ja nuoruusvuosien kavereiden kanssa koottu orkesteri on ollut monien muisteluiden kohde. Isä ja haitari on ollut kaikissa suvun juhlissa tuttu näky, ja isä on ollut toivottu esiintyjä monissa muissakin juhlissa.

Uskon luonnetta voisi hyvin kuvailla sanalla: auttavainen. Usko teki pitkän työuran Soneralla, nykyisellä Telialla. Siellä isä toimi pitkään valtakunnallisena luottamusmiehenä. Isä on ollut tietynlainen luottamusmies myös orivesiläisissä urheiluseuroissa vapaaehtoisena. Meidän lapsien perheissä isä on aina ollut valmis auttamaan tilanteessa kuin tilanteessa.

Moni orivesiläinen varmasti yhtyy 80-vuotisonnitteluihin kanssani, kun näin korona-aikana ei mitään juhlavastaanottoa voida monessa mukana olleelle Uskolle järjestää.

Pasi Jokinen

Uskon poika

Leave a Comment