Yli 50 henkilön tilaisuuksia voi järjestää, kunhan turvaväleistä ja riittävästä hygieniasta on huolehdittu

Pirkanmaan maakunnassa on joulukuussa voimassa rajoitus, jonka mukaan kaikissa yli 50 hengen tilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa pitää varmistaa turvavälit ja riittävä hygienia. Tarvittaessa alueen kunnat tekevät tarkempia paikallisia rajoituksia.

Sama rajoitus on voimassa myös Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto päätti joulukuun tapahtumarajoituksista maanantaina.

Yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa, jos osallistujien turvallisuus voidaan varmistaa opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antaman koronavirusohjeen mukaisesti.

Ohjeessa opastetaan muun muassa siihen, kuinka tiloja on siivottava, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan estää mahdollisimman hyvin. Lisäksi ohjeessa edellytetään muun muassa lähikontaktien välttämistä osallistujien tai seurueiden välillä sekä hyvästä käsihygieniasta huolehtimista.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston määräys on voimassa koko joulukuun ja koskee kaikkia viraston toimialueen kuntia.

Pirkanmaalla epidemia on kiihtymisvaiheessa

Avin tiedotteessa todetaan, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hybridistrategian seurannan valtakunnallisen tilannearvioraportin mukaan tämänhetkistä epidemiatilannetta kuvaavat alueellisten tilanteiden nopeat, aaltoilevat muutokset.

Pirkanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirit ovat parhaillaan hybridistrategian mukaisessa epidemian kiihtymisvaiheessa, ja sairaanhoitopiirien alueella on voimassa useita paikallisia suosituksia tartunnan torjuntaan. Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiireissä epidemiatilanne on perustasolla. Tilannekuva perustuu marraskuun kahden ensimmäisen viikon aikana kerättyihin tietoihin.

Paikalliset tartuntaryppäät voivat muodostua ja kasvaa nopeastikin. Alueelliset, oikea-aikaiset ja riittävän kattavat toimet sekä nopea testaus ja tehokas tartunnanjäljitys ovat toistaiseksi hillinneet epidemian laajamittaista leviämistä Suomessa.

THL:n mukaan Orivedellä ei ole todettu uusia koronatartuntoja yli kahteen viikkoon. Syksyn aikana Orivedeltä on rekisteröity kuusi todettua tartuntaa. Juupajoella todettuja tartuntoja ei ole ollut yhtään tai niitä on alle viisi. THL:n sovelluksessa ei ole mukana kuntia, joissa tartuntoja on todettu alle viisi kappaletta.

Tampereen yliopistollinen sairaala tiedotti maanantaina, että sunnuntaina Pirkanmaalla oli todettu yhteensä 25 uutta koronatartuntaa. Näytteitä oli tutkittu 1 018. Sunnuntain tulokset tarkoittivat sitä, että Pirkanmaalla ylitettiin nyt tuhannen todetun tartunnan raja. Ensimmäinen tartunta Taysin tilastoinnin mukaan on todennettu 5. maaliskuuta.

Lauantaina Pirkanmaan alueelta todennettiin näytteistä 32 koronavirustartuntaa. Se on suurin luku Pirkanmaalla koko pandemian aikana.

Tapahtumiin ei edes lieväoireisena

Avi muistuttaa, että koronavirus tarttuu tehokkaasti etenkin pitkäkestoisessa lähikontaktissa. Sosiaalisiin tapahtumiin ei sen vuoksi pidä osallistua edes lieväoireisena. Jos oireita on, kaikkia kontakteja muihin ihmisiin pitää välttää ja koronatestiin pitää mennä mahdollisimman pian.

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Lähikontaktien vähentäminen on epidemiatilanteessa tärkeää myös terveille ihmisille.

– Vaikka epidemia Suomessa on tällä hetkellä pääosin kotoperäinen, Euroopan edelleen voimakkaasti heikentyvä epidemiatilanne voi jatkossa vaikuttaa myös Suomen tilanteeseen. Suomessa syksyn aikana todettu tapausmäärien kasvu heijastelee muualla Euroopassa havaittua epidemian kiihtymistä, tiedotteessa todetaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?