Orivedellä ja Juupajoella nähtiin syyslaskennassa vajaat 500 joutsenta, koko Pirkanmaalla reilut 7 000

Joutsenia Päilahden pelloilla lokakuussa. Kuva: Juha Jäntti

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen perinteinen loppuvuoden joutsenlaskenta tuotti havainnot 7 345 laulujoutsenesta. Muuttoon valmistautuvat joutsenet ruokailevat ja lepäilevät Pirkanmaankin alueella myöhäsyksyllä ennen pakkasten tuloa.

Orivedellä laskettiin olleen 250 joutsenta ja Juupajoella 215. Maakunnan suurin lukema saatiin Sastamalasta, 2 115 joutsenta.

– Havainnot ovat pääosin Pohjois- ja Itä-Suomesta sekä Venäjältä muuttavia joutsenia, jotka pysähtyvät näille alueille ruokailemaan. Ne jatkavat matkaansa talvehtimisalueilleen viimeistään silloin, kun pakkaset tulevat ja järvet menevät jäähän, Pilyn puheenjohtaja Jukka T Helin kertoo.

Joutsenlaskenta ajoittuu perinteisesti marraskuun alkupuoliskolle. Havaittujen joutsenten määrä vaihtelee suuresti säätilanteen mukaan. Jos ennen laskentaa on ollut kylmää, suuri osa joutsenista on yleensä jo lähtenyt etelämmäksi. Tämän syksyn lukema on melko lähellä ennätystasoa, pari vuotta sitten päästiin noin 8 000 yksilöön.

Nytkin arviointiajan alkupuolella oli lyhyt kylmempi ajanjakso, joka sai joutsenia muuttamaan vähäisiä määriä, arviolta 500-600 yksilöä. Tätä määrää ei ole lisätty paikallisesti havaittujen joutsenten lukuihin.

Neljän vuoden takaisen arvion mukaan Suomessa pesi tuolloin noin 11 500 joutsenparia. Kanta on tuosta edelleen vahvistunut jonkin verran. Pirkanmaalla pesii nykyisellään runsaat 400 paria. Aikoinaan pahimmillaan uhanalaiseksi hiipunut laji luokitellaan nykyisin elinvoimaiseksi.

– Laskentatuloskin kertoo osaltaan siitä, että kanta on edelleen vahvistumaan päin. Se on nähty Pirkanmaallakin, että vapaat pesimäpaikat alkavat olla jo vähissä. Yleensä esimerkiksi pesintään sopivalla järven lahdelmalla on ollut vain yhden joutsenparin reviiri. Viime aikoina reviirejä on alkanut olla tiiviimmin.

Aiemmin lähinnä Pohjois-Suomessa pesinyt laulujoutsen pesii nykyisin koko Suomen alueella aivan etelärannikkoa myöten. Harvinaisempi kyhmyjoutsen pesii lähinnä rannikkoalueilla. Suuri määrä joutsenia pesii Venäjän puolella. Joutsenet talvehtivat Itämeren lähialueilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?