50 vuotta sitten: Kunnalliskodin keskustelupiiri pohti tulevan kunnalliskodin sijoituskysymystä

vanha vuosikerta, kunnalliskoti
Kunnalliskodin keskustelupiiri pohtimassa vanhainkodin sijoituspaikkaa rehtori Auvo Karsikkaan puheenjohdolla.

Oriveden kunnalliskodin ”tyttöjen” ja vaarien viikko-ohjelmaan on viime vuosina saatu tervetullutta vaihtelua. Parin viime vuoden ajan vanhukset ovat saaneet toteuttaa itseään viikoittaisessa askartelukerhossa, kuntoa on kohennettu voimistelupiirissä vuoden verran ja kuluneena syksynä on pohdittu ajankohtaisia asioita keskustelupiirissä. Kaikki kolme harrastemuotoa on järjestetty yhteistoimin kansalaisopiston kanssa.

Viimeisimmässä keskustelupiirissä pohdittiin talon asukkaita kiinnostavaa ja mielekästä aihetta: Tulevan vanhainkodin rakentamista ja ihanteellista sijoituspaikkaa.

Uuden vanhainkodin rakentaminen tulee ajankohtaiseksi, kunnanjohtaja Tapio Taivalahon mukaan kuluvan vuosikymmenen lopulla tai vuosikymmenten vaihteessa. Hankkeen toteuttamiseen ei näillä näkymin ole aiemmin reaalisia mahdollisuuksia, sillä kunnalla on lähiaikoina muita kiireellisiä ja mittavia investointeja. Vanhainkoti rakennettaneen aikoinaan yhdistetyksi palvelu- ja vanhainkodiksi.

Keskustelupiirissä keskityttiin pohtimaan lähinnä vanhainkodin sijoituspaikkaa. Myös nykyisen kunnalliskodin puutteita kritisoitiin.

Ihanteellisen vanhainkodin rakennuspaikan perusedellytyksiäovat: Kaunis luonto ja maisema, hyvät kulkuyhteydet ja lyhyt matka keskustaan sekä lähellä sijaitsevat terveyden- ja sairaanhoitopalvelukset, todettiin keskustelussa.

Metsänvartija Kustaa Perälä piti nykyistä kunnalliskodin paikkaa myös parhaana uuden vanhainkodin sijoituspaikkana. Tähtiniemessä on elävä kaunis maisema ja järvikin on lähellä. Lintuisa luonnonpuistikko suojaa niin kesähelteeltä kuin talven tuiskulta. Puistosta saataisiin entistä viihtyisämpi istutuksin ja kukkaryhmin.

Tähtiniemi on valitettavasti hieman syrjäinen, parin kilometrin päässä kirkonkylästä. Matkan kulkeminen vilkkaasti liikennöidyllä tiellä on hankala ja monesti ylivoimainen tehtävä ja taksiakaan ei kannata aina ottaa.

Toiselle sijalle Kustaa Perälä asetti vanhainkodin rakentamisen sairaalan-terveystalon tuntumaan, kivenheiton päähän näiden palveluksista.

Valtaosa keskustelijoista pitkin vanhainkodin rakentamista sairaalan läheisyyteen parhaana ratkaisuna. Joku esitti sen rakentamista myös kirkonkylään ja kunnan omistama Kiikan tilakin ohitustien länsipuolella tuli esille.

Yhteisenä toivomuksena keskustelijat esittivät, että vanhankodin suunnittelu aloitettaisiin ja rakentaminen toteutettaisiin, jos mahdollista vielä tällä vuosikymmenellä.

Nykyisessä kunnalliskodissa on talon vanhuudesta johtuvia epäkäytännöllisyyksiä, mutta meistä pidetään täällä hyvää huolta ja mukavastihan täällä viihtyykin kun miltei joka päivälle on ohjelmaa, todettiin. Tähtiniemen luonnonpuistikko on sinänsä komea, mutta se olisi vieläkin viihtyisämpi kun nurmikon kunnostamiseen ja kukkaistutuksiin myönnettäsiin varoja, kuten kunnansairaalan piha-alueen hoitoon.

Nytkin anomme 5.000 mk puistikon kunnostustöihin ja toivomme todella saavamme sen. Puistoa elävöittäisi myös pieni maalammikko, joka olisi varsin helppo kaivaa sinne, totesi johtaja Anni Mattila.

Oriveden kunnalliskoti on rakennettu v. 1909. Sittemmin sitä on peruskorjattu ja uudistettu. Rakennusryhmä on ulkonaisesti varsin näyttävä. Pahimmat puutteet ovat iästä johtuvat osin epäkäytännölliset tilat ja toiminnan hajasijoitus kolmeen eri rakennukseen. Etenkin sairasosaston kylpy- ja erikoistiloissa olisi toivomisen varaa. Sairasosastolla on ajoittain myös ylikuormitusta, toteaa johtaja Anni Mattila.

Kunnalliskodissa on 78 paikkaa, näistä 48 yleisellä ja 30 sairasosastolla. Tällä hetkellä on sairasosastolla 34 hoidettavaa. – Viime vuonna hoidettiin kunnalliskodissa 104 henkilöä. Näistä oli 74 itsemaksavia, muiden kohdalta käytettiin valtaosa kansaneläkkeestä hoitokustannuksiin.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 19.11.1970. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment