Yli sata ideaa kylien kohennukseksi – seuraavaksi aloitteet etenevät kyläyhdistysten käsiteltäviksi

Elävät kylät -hankkeen postiin kolahti viime perjantaina päättyneen kyselyn aikana ideatulva Jämsän aktiivikylien kohentamiseksi.

Osallistavan budjetoinnin pilottihankkeeseen liittyvään kyselyyn tuli Länkipohjasta, Koskenpäältä ja Juokslahdelta yhteensä 102 vastausta, joista osassa oli useampiakin ideoita tai aloitteita.

– Vastausten lukumäärä oli todella positiivinen yllätys, sillä nettikysely toteutettiin nopealla aikataululla, ja se oli avoinna vain vajaan kaksi ja puoli viikkoa, kertoo kylien elinvoimakoordinaattori Taina Puonnas.

– Monet aloitteet olivat ihmisen kokoisia, käytännönläheisiä toimenpiteitä kylän viihtyvyyden ja harrastus- tai vapaa-ajanmahdollisuuksien kohentamiseksi. Useassa toivottiin myös yhteisöllisyyttä lisääviä tapahtumia ja tiiviimpää yhteistyötä kylien välille.  Ideoita oli monille ikäryhmille liittyen muun muassa turvallisuuteen, digitaitoihin ja vapaa-aikaan. Palautteita oli ilo lukea.

Seuraavaksi kyläyhdistykset käsittelevät aloitteet, ja niistä valikoidaan monipuolinen otos joulukuun alussa tapahtuvaan kylä-äänestykseen. Ideoita käydään läpi myös yhteistyössä kaupungin kanssa ja suunnitellaan pilottihankkeen jatkoa.

– Joistakin aloitteista voisi tehdä myös oman isomman hankeaihion,  ja näitäkin yhdessä Vesuri-ryhmän kanssa haarukoimme. Osa aloitteista taas on sellaisia, että niihin voidaan tarttua hetikin ja soveltaa niitä kaikkia kyliä koskeviksi. Jopa pienimuotoiseen yritystoimintaan tai kyläyhdistyksien varainhankintaan tuli ideoita, kuvailee Puonnas.

Leave a Comment