Orivedellä kerätään myös paikallisesti sotaveteraaneille – varainhankinta vaikeutunut, valtion tuki ei ulotu puolisoihin ja leskiin

Valtakunnallinen keräyskampanja sotiemme veteraanien hyväksi toimitetaan pääosin joulukuun ensimmäisellä viikolla, ja se huipentuu Orivedelläkin lipaskeräykseen perjantaina itsenäisyyspäivän alla. Lipaskeräyksen toteuttavat Oriveden Sotaveteraanit ry:n tukijäsenet muutaman kauppaliikkeen edessä keskustan alueella.

Koko lipaskeräyksen tuotto menee suoraan Oriveden ja Juupajoen sotaveteraanien ja heidän leskiensä ja puolisoidensa hyväksi.

Paikkakunnalla on vielä 13 rintamatunnuksen omaavaa miestä ja naista. Juupajoen sotaveteraanit kuuluvat nykyään Oriveden yhdistykseen. Heitä on neljä.

– On huomattava, että Oriveden Sotaveteraanit ry:n tehtäviin kuuluu myös sotaveteraanien puolisoista ja leskistä huolehtiminen. Heitä on keskellämme noin 50, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Alho.

Varainhankinta on viime aikoina vaikeutunut, kun muun muassa pitkään ohjelmassa olleesta joulukuusten keräämisestä ja myynnistä on jouduttu luopumaan.

– Valtiovalta on kyllä tuntuvasti lisännyt varoja sotaveteraaneista huolehtimiseen, mutta leskiä ja puolisoita nämä rahat eivät koske, ja kuitenkin heitä on selvästi enemmän, Alho jatkaa.

Alho kertoo, että Oriveden Sotaveteraanit ry:n varoja käytetään suunnitelmallisesti niin, että ne riittävät näillä näkymin vielä muutaman vuoden.

Kun viimeinen veteraani joskus poistuu joukosta, ei yhdistys voi enää toimia. Se sulautuu viimeistään silloin ensi vuonna perustettavaan Pirkanmaan perinneyhdistykseen. Tällöin sotaveteraaniväen eduista huolehtii Oriveden sotaveteraaniperinnetoimikunta, joka on jo nyt toiminut Oriveden Sotaveteraanit ry:n rinnalla.

Kerääjät tunnistaa sinisistä liiveistä ja maskeista. Veteraaniyhdistys toivoo, että kerääjien kohdalla pysähdytään ja lippaisiin kertyy sisältöä.

Tukensa voi antaa myös pankkisiirrolla Veteraanivastuu Pirkanmaan tilille. Tilisiirron summankin voi halutessaan ohjata Oriveden yhdistykselle viitteen avulla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?