Korona sai Mörri Seppälän kirjoittamaan tilausrunon – Sanan Mahti tuo oman panoksensa joulun odotukseen

Tämä näkymä ei ole kuvankäsittelyn tulosta, vaan ihan oikeasti tintit siinä hämmästelevät Kari Honkasen muovailemia laulavia keramiikkatonttuja hangessa. Kuva: Kari Honkanen.

Helena ”Mörri” Seppälän kirjoittama koronaruno syntyi tilaustyönä Sanan Mahdin jouluiseen runokoosteeseen, joka Suojalla kuullaan yhdessä yksinlaulajien kanssa ensi viikonloppuna joulunavauksen jälkitunnelmissa. Se kuuluu Oriveden vakiintuneisiin jouluun virittäytymisen perinteistä.

Koronan kurjuutta ei nyt kuitenkaan valitella, vaan ote Korvatunturiin ja joulupukkiin keskittyvässä runossa on kevyt, humoristinenkin. Perusongelmana on, kuka ne pukin hommat nyt tekee, vai jääkö joulukin koronan takia tulematta?

– Ei lapsia voi pettää, kyllä joulu jotenkin hoidetaan – ja ratkaisukin ongelmaan löytyy, lupaa runon kirjoittaja Mörri Seppälä, mutta eipä paljasteta sitä ennen aikojaan.

Pirkko Mattilaltakin omia tekstejä joulukalenterikirjasta

Toinen sananmahtilainen, joka Suojan runo- ja laulukoosteessa lukee myös muutamia omia tekstejään, on Pirkko Mattila. Hän teki jo viime vuonna joulukalenterityyppisen kirjan ”Joulu tulee Kuusitielle”, jossa joulukuun jokaiselle päivälle on lyhyt tarina luettavaksi vaikka ääneen. Näissä 24 tarinassa edetään perheenjäsenten kautta joulunodotusta sekä nostetaan esiin myös vanhoja jouluperinteitä ja joulunajan ruokia.

Jokaiselle päivälle on myös Mattilan itse tekemä piirroskuva, jonka kuvat voi itse värittää. Siinäpä vaihtoehtoa kaiken maailman tavarakalentereille, joista tursuaa niin kosmetiikkaa, teepusseja kuin vaikka olutpullojakin. Kaiken lisäksi Pirkko Mattila teki kansikuvan kerrostalosta ikkunoineen myös julisteen.

Muutenkin Valkeaa joulua odotellessa -parituntisessa halutaan tarjota tuttuun tapaan runoin ja lauluin syksyn ja koronan väsyttämille mielille lempeää sivelyä ja yllättävää särmää, valoa ja toivoa unohtamatta. Jokainen esiintyjä on saanut itse valita runot ja laulut esitettäväksi, ja ohjaaja Kari Honkanen on solminut ne kokonaisuudeksi.

Runsas runokattaus vaatii aina myös hengähdystauon

Sananmahtilaiset itse huolehtivat tällä kertaa väliajan kahvinkeitosta ja puffetista, sillä kuulijat kaipaavat runsaaseen runo- ja laulukattaukseen aina myös hetken hengähdystä ja tilaisuutta vaihtaa kuulumiset, vaikka kuinka turvaväleillä ja suositellut maskit kasvoilla mennään.

Oriveden seudun kansalaisopiston lausujat ja yksinlaulajat, kumpiakin vajaa 10 aktiivista ja uskollista harrastajaa, esittävät Valkeaa joulua odotellessa -koosteen vain yhden kerran. Joka vuosi he ovat onnistuneet yllättämään kuulijansa myös aivan ennenkuulemattomilla, tuoreilla näkökulmilla jouluun.

Leave a Comment