”Videosta käy ilmi, miten tärkeää on kestävä ystävyys” – Oonan ja Veeran yhteistyö toi tarinakilpailun videosarjan voiton Orivedelle

Oona Kokkonen

Oona Kokkonen otti vastaan valtakunnallisen kisan voitosta jaetut palkinnot myös Veera Huokuniemen puolesta Karpinlahden koululla. Yhteisessä juhlahetkessä olivat mukana myös koulukaverit. Kuva: Juha Jäntti

Veera Huokuniemen ja Oona Kokkosen video elämän onnellisimmasta hetkestä on voittanut paikallislehtien Sinun tarinasi on meidän juttumme -tarinakilpailun videosarjan. Huokuniemi ja Kokkonen ovat viidesluokkalaisia, ja he käyvät Orivedellä Karpinlahden koulua. Tarinakilpailuun he osallistuivat Oriveden Sanomien kautta.

Kilpailun järjesti Uutismedian liitto yhdessä Suomen paikallislehtien kanssa. Se oli tarkoitettu alle 16-vuotiaille. Kilpailussa lapsia ja nuoria kannustettiin kertomaan elämänsä onnellisimmasta hetkestä joko kirjallisesti tai videon välityksellä.

Paikallislehdet järjestivät alueelliset kilpailut, joiden voittajat pääsivät valtakunnalliseen loppukilpailuun. Valtakunnalliseen loppukilpailuun osallistui seitsemän videota ja 17 tekstiä. Näiden joukosta voittajatekstin ja -videon valitsi lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

Onni on ystävyyttä ja yhteistä arkea

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mielestä kilpailuun osallistuneet videot olivat huoliteltuja ja hyvin suunniteltuja.

– Jokaisessa oli selkeä ja merkityksellinen viesti siitä, millainen elämän onnellisin hetki on ollut – tai on juuri nyt. Videoita oli mahdotonta asettaa järjestykseen niiden viestien perusteella: tässä suhteessa kaikki videot olivat voittajia. Videoissa huumoria oli käytetty harkiten ja niissä oli aitoa riemua. Katsojalle välittyi selkeä käsitys siitä, mistä onni rakentuu, Pekkarinen kommentoi.

Voittajaksi lapsiasiavaltuutettu valitsi siis orivesiläisten Veera Huokuniemen ja Oona Kokkosen videon.

– Veera ja Oona olivat käsikirjoittaneet videoonsa niin taustakertomuksen kuin nykytilan kuvauksen ja liittivät onnen tunteen ystävyyteen, välittämiseen ja yhteiseen arkeen. Video on hienosti sommiteltu ja leikattu, Elina Pekkarinen perustelee valintaansa.

– Videosta käy ilmi, miten tärkeää on kestävä ystävyys, jonka turvin uusiin elämänvaiheisiinkin voi siirtyä luottavaisin mielin. Esikoulu ja alakoulu ovat kaikille tuttuja arjen paikkoja, joissa ei opita vain oppiaineita, vaan myös toisten kanssa toimimista ja elämän tärkeitä sosiaalisia taitoja. Video muistuttaa myös siitä, miten tärkeää aikuisten on tukea lapsia ystävyyssuhteissa ja arjen turvallisten toimintaympäristöjen rakentamisessa. Videon kautta toivottavasti ymmärrämme, että parhaimmillaan koulu toimii lasten ystävyyden rakennuspaikkana, jonne on päivittäin hyvä mennä.

Onni on yhdessä tekemistä ja jaettua iloa

Kilpailun tekstisarjan voitti Viiskunta-lehden kautta kisaan osallistunut kuudesluokkalainen Tuomas Koivula Tuurin koulusta Alavudelta.

– Tuomaksen kirjoitus on eheä kertomus veljesten matkasta Kuortaneelle, jossa ensikertalaisen kokemus lajista muodostuu yhdessä jaetun ilon, kannustamisen ja kehittymisen kautta elämän onnellisimmaksi muistoksi, Pekkarinen perustelee valintaansa.

– Samalla kertomus on tärkeä muistutus siitä, miten onni on lopulta pienistä asioista kiinni: yhdessä tekemisestä, kannustamisesta, kiireettömyydestä ja jaetusta ilosta. Ihmeitä ei tarvita, vaan iloinen asenne ja yhdessä vietetty aika riittävät. Jokainen voi omalta osaltaan olla läsnä lasten ja nuorten elämässä ja antaa eväät tällaisten onnentunteiden kokemiseen.

Tekstien monipuoliset tarinat olivat temmanneet lapsiasiavaltuutettu Pekkarisen mukaansa ja koskettivat syvältä. Oriveden Sanomien levikkialuetta tekstisarjassa edusti Varpu Korrin teksti.

– Yhteistä kertomuksille oli, että hetkestä kerrottiin avoimesti, eikä sen muistelu vaikuttanut pakotetulta. Kaikissa teksteissä kieli oli huolellista – osassa jopa runollista – ja niiden viesti oli selkeä, Pekkarinen kertoo.

Paikallislehdet kiinnittävät lapset ja nuoret elinympäristöönsä

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen pitää paikallislehtien merkitystä erityisen suurena sen vuoksi, että ne kiinnittävät lapsen omaan elinympäristöönsä ja välittävät paikallista kulttuuria.

– Toivon että tämä kilpailu kannustaa lapsia ja nuoria tutustumaan omaan paikalliseen mediatarjontaan. Ja että se rohkaisee myös paikallismedioita julkaisemaan sellaisia sisältöjä, jotka ensinnäkin puhuttelevat lapsia ja nuoria ja toisaalta tekevät alueen lapset ja nuoret näkyviksi alueen asukkaille.

Voittajat julkistettiin torstaina Uutismedian liiton Suurella Lehtiviikolla. Kummassakin sarjassa voittaja sai palkinnoksi lahjakortin, jolla voi hankkia esimerkiksi tablettitietokoneen tai älypuhelimen sekä oman paikallislehden vuositilauksen.

Karpinlahden koululla palkintojenjako suoritettiin jo keskiviikkona, jotta koululta saatiin välitettyä terveiset valtakunnalliseen julkistamishetkeen. Palkinnot otti kummankin tekijän puolesta vastaan Oona Kokkonen.

Kisa sai kiitosta myös luokanopettaja Pia Tanilalta. Hänen luokastaan moni oli innostunut osallistumaan kisaan.

– Tässä oli hienoa, että oli annettu vaihtoehtoja. Onnellisesta hetkestä sai kertoa joko kirjoittaen tai videon kautta. Osallistuneiden oli mahdollista valita itselleen luontevin tarinankertomistapa, Tanila sanoi.

Kaikki loppukilpailuun osallistuneet tekstit ja videot löytyvät Uutismedian liiton sivuilta osoitteesta www.uutismediat.fi/sinuntarinasi.

Lue lisää:

Ystävyys oli ykkösjuttu videokisassa – Oona Kokkosen ja Veera Huokuniemen onnelliseen hetkeen liittyy eskarissa kohtaaminen

”Toinen elämäni onnellisin asia ei ole vielä tapahtunut” – orivesiläisen Varpu Korrin kirjoitus voitti tarinakilpailun juttusarjan

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?