Emeritusprofessorit kulttuuriväen maksajakärkeä – eläköitynyt kenraalikin tienasi komeasti

Anitta Ahonen eli Iso A asuu Tampereen Tammelassa, mutta tuo usein jutuissaan esiin synnyinkuntaansa Juupajokea. Stand up -koomikon tulotasoa ei kannata kadehtia, mutta elämänmakua työstä löytyy. Arkistokuva: Anne Kotipuro.

Paikallisten julkisuudesta tuttujen henkilöiden verotietojen tarkastelu kertoo, että professorit ovat ahkeraa väkeä vielä yliopiston jätettyäänkin, mistäpä tuloja muuten kertyisi kuin tehdystä työstä.

Komeasta urastaan tietokirjailijana juuri palkittu professori emeritus Arto Mustajoki on Juupajoelle tuottoisa veronmaksaja. Hän ansaitsi viime vuonna 126 513 euroa, ja pääomatuloja kertyi vajaa tonni. Tuloistaan hän maksoi veroja ja veroluonteisia maksuja yhteensä 57 149 euroa.

Seppo Knuuttila, professori emeritus Längelmäen kirkolta, tienasi hänkin mukavasti, ansiotuloja viime vuodelta 63 565 euroa ja pääomatulojakin 7 187 euroa. Näistä kertyi maksettavaa yhteensä 24 941 euroa.

Konkari tienasi ja jaksaa edelleen esiintyä

Esiintyvien taiteilijoiden verotiedot kiinnostavat aina. Pitkän uran tehnyt viihdetaiteilija Kai Hyttinen, nykyään Oriveden asukkaita, tienasi vielä ikämiehenäkin vuodessa 67 339 euroa ja sai pääomatuloa yli viisi tonnia, mistä veroja tuli maksettavaksi 25 022 euroa.

Syntymävuosi 1947 pakotti googlaamaan, onko kysymys juuri Oriveden ”Kujusta”,jolla nimellä hänet aikanaan tunnettiin,  sillä Pirkanmaan verotiedoista löytyi toinenkin, noin kuusikymppinen Kai Hyttinen. Kyllä vaan, joitakin meistä vuodet kohtelevat lempeämmin kuin toisia.

Pitkän linjan viihdetaiteilija Kai Hyttinen esiintyi laulattaen, laulaen ja tarinoiden aiemmin syksynä Maivian pidoissa, ja yleisö viihtyi. Arkistokuva: Anne Kotipuro.

Sen sijaan tämänvuotinen tv-suosio ei vielä viime vuonna Etni Khanin nimellä tunnetuksi tulleen Liisa Mikkolan kukkarossa ollut ennakoitavissa. Hänen ansiotulonsa viime vuonna jäivät 11 540 euroon, josta veroa meni 1 782 euroa. Nähtäväksi jää, miten tuore julkisuus osaavan laulajan tulotasossa näkyy ensi vuoden verotuksessa.

Stand up ei niin vuolas rahantuloväylä

Stand upilla eivät ehkä huipputiliä tee kuin harvat alan ykkösnimet. Juupajokelaislähtöisen stand up -esiintyjän Anitta Ahosen eli Ison A:n tienestit vuonna 2019 olivat 24 404 euroa, joista Tampereella asuva taiteilija maksoi veroja 3 723 euroa.

Psykologin työllä ja tietokirjoillaan ansaitsi orivesiläinen Arto Pietikäinen, paljon haastateltu alansa asiantuntija, 52 725 euroa ja sai pääomatuloa 5 592 euroa, joista veroa meni 18 027 euroa.

Toinen paikallinen kirjailija, romaaneja julkaissut Raija Paananen hankki viime vuonna noin 8 000 euron tulot, joista veroa piti maksaa 676 euroa. Opiston kirjoittajalinjalta tnnettu, nykyään kirjoittamista Ahlmanilla opettava aviomies Reijo Virtanen – yksi Pirkanmaan kymmenestä Reijo Virtasesta, mutta ainoa Oriveden Naurun ideanikkarin ikähaarukkaan natsaava – hankki 47 255 euron palkkatulot, joista maksoi veroa 14 585 euroa.

Kulttuuria liippaa tietenkin myös Kampuksella yksivuotispäiviään juhliva Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi. Sen vetäjä ja myöhemmin toimitusjohtajaksi nimitetty Reijo Kahelin ansaitsi viime vuonna 45 100 euroa ja maksoi veroja 12 614 euroa. Nämä tulot kuitenkin lienevät kertyneet muualta kuin Kampukselta, jonka toiminta ainakin alkuvaiheissa on ollut silkkaa vapaaehtoistyötä ja talkoilua.

Kenraali ja ehkä jopa isäänsä tunnetumpi tytär

Paikallisiin julkisuuden henkilöihin kuuluu ilman muuta myös uskollisesti Orivedellä asunut kenraaliluutnantti evp Timo Rotonen. Asevarikon toiseksi viimeisenä päällikkönäkin toiminut Rotonen päätti nousujohteisen armeijauransa vuoden 2019 lopulla Puolustusvoimien sotatalouspäällikkonä.

Hänen veronalaiset palkkatulonsa viimeisenä työvuotena Puolustusvoimien palveluksessa olivat 118 459 euroa, ja pääomatuloa kertyi 165 euroa. Näistä hän maksoi veroja yhteensä 51 934 euroa.

Pirkanmaan kauppakamari palkitsi Timo Rotosen alkuvuodesta Vuoden elinkeinovaikuttajana. Arkistokuva: Anne Kotipuro.

Myös Rotosen tytär on julkisuudesta tuttu oman työnsä kautta, ei isän takia. Orivedeltä aikanaan pääkaupunkiin lähtenyt Jenni Rotonen, jo vähän yli kolmekymppinen esteetikko, on ammattimainen bloggaaja, jonka Pupulandia-blogilla on paljon seuraajia ja vakiintunut asema, onhan hän tehnyt sitä intohimolla jo toistakymmentä vuotta.

Viime vuodelta kertyi 235 postausta, siis keskimäärin yli neljä viikossa, eivätkä ne ole muutaman rivin huitaisuja. Lisäksi hän tekee parin ystävänsä kanssa Afterwork-sarjaan podcasteja. Rotonen osoittaa, että näillä töillä voi myös elää. Viime vuodelta hänen ansiotulonsa olivat 36 777 euroa, pääomatulot 2 387 euroa, ja veroja hän maksoi 8 286 euroa.

Lue lisää verojuttuja tästä linkistä: Oriveden Sanomien verojutut

Leave a Comment